ZF Investiți in România

Investiţi în România!, proiect al ZF şi CEC Bank. Sorin Minea, proprietar, Angst: Vom investi cel puţin un milion de euro chiar şi în contextul pandemiei. Continuăm deschiderea magazinelor de specialitate

09.06.2020, 11:06 Autor: Alex Ciutacu

Grupul Angst a investit peste 20 de milioane de euro în România l Angst vrea să mai deschidă cel puţin patru magazine de specialitate în 2020.

Grupul Angst va derula în 2020 investiţii de cel puţin 1-1,5 mil. euro, întrucât compania desfă­şoară o serie de renovări şi reteh­nologizări la nivelul facilită­ţilor de producţie, a explicat Sorin Minea, proprietar al Angst, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Până acum am investit peste 20 milioane euro în România. Pentru anul acesta, cu toată pandemia, vom investi cel puţin 1 mil. euro – 1,5 mil. euro. La Sinaia, la fabrica de salam de Sibiu trebuie să facem anumite schimbări şi utilajele sunt foarte scumpe. De asemenea, la fabrica din Buftea trebuie să schimbăm utilaje, iar preţul lor este de la 100.000 de euro în sus. Mai sunt renovări care trebuie făcute din când în când, iar acum ar fi momentul potrivit pentru că a scăzut producţia”, a declarat Sorin Minea, proprietar al Angst, care cuprinde astăzi Angst Ro, Angst Bistro cu mâncare gata preparată şi fabrica Salsi Sinaia, producător de salamuri crud-uscate.

Cu afaceri de circa 30 mil. euro în 2019 şi aproape 750 de angajaţi, Angst continuă anul 2020 cu un plan prin care vrea să ajungă la o reţea de câteva zeci de magazine de specialitate, în care să fie comercializate doar produsele Angst, Angst Bistro şi Salsi Sinaia. Planurile de extindere au fost întârziate de pandemie, dar proprietarul Angst vrea să deschidă cel puţin patru locaţii noi în acest an, în contextul în care compania a reuşit să deschidă doar două locaţii până acum.

„Cred că se vor muta înspre toamnă deschiderile. Acum oamenii vor pleca în concedii. Dacă în toamnă se deschid şcolile şi spaţiile universitare, vom putea discuta despre o reluare a activităţii pe anumite spaţii. (...) Minimum patru locaţii deschidem anul acesta în Bucureşti. Dincolo de Bucureşti, e posibil să fac în Buftea unde am fabrica şi poate la Sinaia”, a spus Sorin Minea.

După ce a intrat în business în anii ‘90 alături de omul de afaceri elveţian Urs Angst, antreprenorul Sorin Minea şi familia sa deţin astăzi integral businessul Angst Ro. În ceea ce priveşte fabrica de produse crud-uscate Salsi Sinaia, familia Minea a finalizat recent un proces prin care a preluat ultimul pachet de acţiuni deţinut de SIF Muntenia, fiind acum unic proprietar. „Nu mă deranjau procentele, aveam peste 90%. Întâi am preluat de la fostul meu partener cu care aveam şi Angst. Ca business, pentru orice fel de acţiune este mai complicat când ai alţi acţionari, precum SIF, întrucât nu poţi să explici fiecăruia care este strategia pe termen lung, sau fiecare om te poate încurca. Şi-atunci ideea de bază pentru a putea conduce o firmă este să lucreze partenerii în aceeaşi direcţie cu tine sau să ai un consiliu de administraţie fantastic de puternic şi o strategie pe termen lung.

(...) Erau multe de făcut la Salsi. Am preluat pachetul, deţinem integral şi încercăm să relansăm. Salsi nu putea luat niciun credit pentru că trebuia să cer acceptul la toată lumea din acţionariat, iar Salsi trebuie să supravieţuiască pe picioarele ei. Până acum creditele le-am dat eu din firma cealaltă”, a explicat Sorin Minea,

Singurul business pe care nu îl deţine integral familia Minea, dar unde rămâne acţionar majoritar, este Angst Bistro – un pariu care s-a concretizat în urmă cu aproape patru ani prin construirea unei fabrici de mâncare în Buftea, judeţul Ilfov, producând sub brandul Merinde Urbane, cu vânzare pe rafturile Mega Image. În urmă cu doi ani hala a ars într-un incendiu, iar antreprenorul a spus în cadrul emisiunii că reconstrucţia este în curs.

„Investiţia pentru reconstrucţie este pe la 1,8 milioane de euro, dar am avut asigurare din care am luat 100%. Există posibilitatea ca fabrica să fie gata anul acesta, însă contează cum se mişcă piaţa. Construcţia este un fleac, utilajele le avem în parte, dar depinde cum evoluează cererea“.

Angajaţii lucrează şi acum pe această companie în alte spaţii, dar una dintre ideile mele este să dezvolt mâncarea gata preparată într-un mod mai proaspăt, mai curat”, a spus el.

Pentru anul 2020, Sorin Minea ţinteşte afaceri cumulate de circa 25 milioane euro pentru grupul Angst, dar ezită să ofere certitudini în acest sens, întrucât afacerile au fost afectate de un cumul de factori, cel mai semnificativ fiind căderea temporară a cererii.

„La ora actuală suntem cam la 60-70% din capacitate. Am avut o perioadă scurtă în care piaîa se prăbuşise în prima perioadă. (...) Abia acum se aranjează piaţa. S-ar putea ca într-o lună, două, să ajungem pe la 90-100% din vânzări, dar cu totul altă gamă şi cu totul altă direcţie. Să ne întoarcem de unde am plecat cred că este imposibil”, a explicat Minea, în cadrul emisiunii Investiţi în România.

 

Care sunt principalele probleme identificate de Angst

- Birocraţia aş pune-o pe primul loc şi va rămâne. Să deschizi o firmă, să iei autorizaţii, este foarte complicat. Dacă vrei să construieşti o privată în curte îţi trebuie două luni, plus aprobarea ISU. Ca să îmi iau banii mei înapoi, decontul TVA, a durat un an de zile, iar pentru concediile medicale, spre exemplu, mă rog de ei de vreo 6 luni.

- Lipsa de comenzi este o problemă mare în acest moment, însă este una pasageră, din cauza pandemiei.

- Lipsa unei strategii de ţară. De fiecare dată când se schimbă guvernul aflu că tocmai ce s-a inventat o nouă strategie de ţară. Este un an electoral şi primează populismul. Hai să dăm, dar nici noi nu ştim prea bine cui dăm. Până acum, nu am dat de niciun guvern care să înţeleagă ce este industria alimentară. Actualul guvern şi cel trecut confundau industria alimentară cu măcelăria din colţ.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank