ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ana Morun, Inspire Consulting: Pentru un punctaj maxim la Start-Up Nation trebuie un brevet sau o cercetare

18.03.2022, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

Lista celor mai bine punctate activităţi cuprinde 29 de coduri CAEN, iar surpriza din această ediţie este că printre acestea se numără şi cofetăriile sau patiseriile, o activitate pentru care mulţi antreprenori la început de drum caută finanţare. 

Prima variantă a ghidului consultativ pentru noul program Start-Up Nation, sau Start-Up România, îi punctează în plus pe cei care îşi bazează proiectul pe un brevet de invenţie sau pe o cercetare ştiinţifică, ceea ce ar putea declanşa un val de achiziţii pentru astfel de elemente, a explicat Ana Morun, fondatoare a companiei de consultanţă Inspire Consulting, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Un punct din grila de punctaj este foarte controversat, este ceva nou pentru Start-Up Nation, să existe un brevet sau o cercetare ştiinţifică în baza căruia să se realizeze proiectul, ori acest lucru este aproape imposibil pentru un startup. (...) Cel mai probabil beneficiarii vor dori să atingă 100 de puncte, ca în toate ediţiile, şi dacă se va menţine ghidul în această formă, vom avea multe afaceri cu brevete achiziţionate de prin alte ţări sau cu brevete de la noi de la diferite universităţi, că avem destul de multe“.

Varianta 2022 a programului Start-Up Nation ar urma să fie lansată în aprilie sau în mai, în contextul în care procedura actuală prevede ca proiectele să fie implementate într-un an de zile, cel târziu până în septembrie 2023. 

„Deci noi până în septembrie anul acesta ar trebui să avem sesiune de depunere, evaluare şi semnare contracte. Dacă se va respecta termenul acesta se vor grăbi să lanseze procedura finală destul de repede“. 

Bugetul anunţat anterior pentru ediţia Start-Up Nation din 2022 se ridică la circa 520 mil. lei, dar guvernul a semnalat că acesta ar putea fi suplimentat. Unul dintre principalele elemente pe care le include această ediţie este că programul nu se va mai concentra pe numărul de locuri de muncă create. 

„Avem un buget declarat pentru 10.000 de proiecte, dar de fapt apar în proiect doar vreo 2.500 care ar putea fi finanţate anul acesta şi avem lucruri noi în grila de punctaj. Nu va mai fi nebunia cu creare de locuri de muncă, avem doar departajarea pe un loc de muncă şi două locuri de muncă, în sensul că cine creează un loc de muncă va putea obţine finanţare de 100.000 de lei, respectiv 20.000 de euro, sau dacă se creează două locuri de muncă se vor putea accesa 40.000 de euro sau 200.000 de lei“. 

În noua variantă, programul nu mai vine cu finanţare nerambursabilă în proporţie de 100%, ci obligă beneficiarul să pună pe masă cel puţin 5% din valoarea proiectului. 

„Sunt trei parguri în gril de punctaj: 5%, 10% şi 15%. Ca să maximizăm şansele de a obţine finanţarea probabil se va merge pe 15% cofinanţare“. 

Programul include trei tipuri de coduri CAEN, care obţin punctaje de 10, 15, respectiv 20 de puncte. Lista celor mai bine punctate activităţi cuprinde 29 de coduri CAEN, iar surpriza din această ediţie este că printre acestea se numără şi cofetăriile sau patiseriile – o activitate pentru care mulţi antreprenori la început de drum caută finanţare. 

„Avem 29 de coduri CAEN care sunt cele mai bine punctate şi sunt pe domenii cum ar fi IT, inginerie, publicitate, partea de medicină, stomatologie, medicină alternativă sau asistenţă medicală, activităţi de curăţenie, arhitectură, sau pe partea de producţie de mobilă, mase plastice, textile, fabricare de piese auto, ambalaje din plastic şi carton, fabricarea betonului şi a maselor plastice, producţia de carne şi brânzeturi, şi cofetării sau patiserii“. 

Totodată, pentru un punctaj maxim, 60% din proiect trebuie să se îndrepte spre achiziţie de echipamente tehnologice, însă „ca şi criteriu de departajare, vom vedea că echipamentele tehnologice trebuie să fie undeva la 90% din investiiţie“. 

Mai mult, proiectul trebuie să cuprindă şi o componentă durabilă, achiziţie de panouri fotovoltaice, acestea fiind încadrate drept echipament tehnologic. Un beneficiar mai obţine puncte şi din cursurile de antreprenoriat, respectiv digitalizare, care pot fi urmate până la obţinerea finanţării. 

Trebuie menţionat că reorientarea programului dinspre zona de creare de locuri de muncă se poate vedea şi din prevederea conform căreia bugetul de salarii este de 5.000 de lei pentru cei care creează un loc de muncă, respectiv 10.000 de lei pentru cei care creează două locuri de muncă. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank