ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Andrei Popa, Etex Building Performance: Continuăm investiţiile şi mizăm pe reducerea consumului de energie şi materie primă

07.09.2022, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

„În Serbia am avut o surpriză plăcută, este o piaţă cu foarte mare potenţial. A crescut mai repede decât regiunea şi mai repede decât România“.

Scumpirea gazului pune presiune pe producătorii de materiale de construcţii care utilizează gazul în procesul de producţie, motiv pentru care investitorii se concen­trează şi pe energie verde.

„Am investit aproape 70 mil. euro până la finalul anului trecut, odată cu pornirea fabricii de la Turceni. Acum avem o investiţie în modernizarea fabricii de la Aghireşu, judeţul Cluj, investiţie de 1 mil. euro într-o instalaţie de micronizare a gipsului natural. Acolo producem ipsos pentru gleturi şi produse pe bază de gleturi şi asigură şi o parte din materia primă pentru produsele din gips-carton. Ne pregătim pentru o evoluţie a pieţei. Instalaţia deja a început să intre în construcţie instalaţia de la Rovinari – am participat la licitaţia pentru preluarea şlamului rezultat din arderea carbunelui. Investiţia era estimată la 6 mil. euro şi a ajuns deja la 8 mil. euro din cauza inflaţiei“, a spus Andrei Popa, Country Sales Manager Romania & SEE Etex Siniat Building Performance, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF&CEC Bank. Grupul belgian Etex Building Performance, care deţine produ­cătorul de materiale de construcţii Siniat, a anunţat la finalul anului trecut că va investi în total 10 mil. euro în următorii doi ani pentru a-şi spori capacităţile de producţie şi pentru a dezvolta noi produse. Prin acest proiect grupul belgian investeşte într-o instalaţie de uscare a şlamului provenit din desulfurarea gazelor la centrala termoelectrică de la Rovinari a Complexului Energetic Oltenia, iar materia primă rezultată de aici va fi fo­losită în fabrica de gips-carton Siniat de la Turceni. În România compania are peste 200 de angajaţi în cele două fabrici – la Turceni, judeţul Gorj, şi la Aghireş, Cluj. Cota de piaţă depăşeşte 25% pe plan local.

Producătorul de sisteme de gips-carton, tencuieli şi gleturi Etex Building Performance (Siniat România), parte a Grupului Etex, continuă investiţiile şi procesul de modernizare a fabricii de la Aghireşu, judeţul Cluj, prin achiziţia unei instalaţii noi de uscare şi micronizare a gipsului. În 2021, Etex Building Performance a investit un milion de euro pentru îmbunătăţirea capacităţii logistice a fabricilor de la Turceni şi Aghireşu, dar şi pentru demararea proiectului de recuperare a gipsului de la Rovinari şi retehnologizarea procesului de însăcuire la fabrica de la Aghireşu, judeţul Cluj.

„Noua instalaţie de la fabrica noastră din Aghireşu aduce o îmbunătăţire semnificativă procesului de producţie şi va fi pusă în funcţiune la sfârşitul anului. Aceasta contribuie la reducerea semnificativă a consumului de energie cu productivitate crescută şi confirmă angajamentul nostru privind sustenabilitatea produselor“, a declarat Andrei Popa.

„La Aghireşu investim în tehnologie, echipamente noi dar şi în angajarea de noi angajaţi. Acolo producem pentru piaţa locală. Toate investiţiile din ultima perioadă au vizat şi reducerea consumului şi sustenabilitatea – fie au vizat realizarea de produse sustenabile, să consume mai puţină materie primă şi ne vom uita tot mai mult spre investiţii verzi, pentru panouri fotovoltaice pentru a reduce consumul. Noi suntem un mare consumator de gaz. Am transferat spre piaţă o parte din costuri şi am gestionat destul de bine în prima parte a anului şi ne-am menţinut atitudinea puţin optimistă pentru piaţa din România“, a spus Andrei Popa.

Sectorul construcţiilor este unul dintre cei mai mari consumatori de materie primă, dar şi unul dintre cei mai mari producători de deşeuri la nivel global. Toate produsele pe bază de ipsos fabricate de Etex Building Performance la Aghireşu, Cluj, se pot recicla şi transforma în produse noi ceea ce oferă câştiguri semnificative în termeni de eficienţă, reducerea deşeurilor şi decarbonizare.

„La noi 40% din producţie merge către pieţe de export, care creşte odată cu piaţa din România. În Serbia am avut o surpriză plăcută, este o piaţă cu foarte mare potenţial. A crescut mai repede decât regiunea şi mai repede decât România“, a explicat directorul.

Compania Etex Building Performance – Siniat România este membră a Grupului Etex, unul dintre cei mai mari producători şi furnizori mondiali de materiale şi soluţii pentru construcţii.

Etex Building Performance operează două unităţi de producţie de materiale de construcţii sub brandul Siniat: fabrica de gips-carton de la Turceni şi fabrica de ipsosuri, gleturi şi tencuieli pe bază de ipsos de la Aghireşu. Compania furnizează produse din ipsos şi sisteme de gips-carton pentru numeroase proiecte din industria hotelieră, clădiri de birouri, clădiri rezidenţiale, spitale, centre comerciale şi spaţii industriale.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank