ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Antal Arpad, primar Sfântu Gheorghe: Dacă nu vom simplifica procedurile şi modul în care funcţionează astăzi autorizările, nu avem nicio şansă să atragem sumele din PNRR

25.10.2021, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Primăria municipiului Sfântu Gheorghe va investi 8-10 mil. euro pentru dublarea parcului industrial şi 5 mil. euro pentru un nou incubator de afaceri dedicat IMM-urilor şi creativilor.

Administraţia locală din Sfântu Gheorghe pregăteşte un pro­iect de 8-10 milioane de euro prin care va extinde capacitatea parcului in­dustrial de la 34 de hectare la 60 de hec­tare, în timp ce investeşte 5 mi­lioa­ne de euro într-un nou incubator de afaceri dedicat IMM-urilor şi in­dus­triei creative, a explicat Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, în emi­siu­nea ZF Investiţi în România!, reali­za­tă în parteneriat cu CEC Bank.

„Am deschis par­­cul industrial acum aproximativ un an şi ju­mătate, l-am cons­truit din fonduri eu­ro­pene şi are în acest mo­ment 34 de hec­ta­re. Vrem să îl ex­tin­dem până la 60 de hectare în anii ur­mă­tori. (...) În acest moment nu ştim exact dacă vom putea din fon­duri eu­ro­pene, noi chiar în zilele următoare în­cepem PUZ-ul pentru această ex­tin­dere, urmând ca în funcţie de opor­tunităţi să ne folosim de bani eu­ro­­peni sau de veniturile municipalităţii“. 

Investiţia este estimată de edil la 8-10 milioane de euro. Parcul in­dustrial a fost înfiinţat printr-o inves­tiţie de 7 milioane de euro finanţată din bani europeni, iar în acest moment investitorii au contrac­tat deja circa 45% din suprafaţa acestuia. Primăria vine şi cu o serie de facilităţi pentru cei care se mută în parcul industrial. 

„Pe de o parte oferim tot ce se poate oferi prin lege pentru acele firme care se mută în parc industrial, nu trebuie să plătească taxe pe teren şi pe clădiri, iar la autorizaţiile de construire sunt anumite taxe pe care nu trebuie să le plătească. În afară de acestea, prin anumite hotărâri ale Consiliului local acordăm ajutoare de minimis pentru cei care se mută în parcul industrial, în funcţie de activi­ta­tea pe care o desfăşoară, de valoa­rea in­vestiţiei, de numărul de locuri cre­ate şi, nu în ultimul rând, de nive­lul de salarizare oferit“. 

Printre chiriaşii parcului indus­tri­al se numără companii din sectoare pre­cum industria alimentară şi trans­porturi. Totodată, în acest parc se vor muta mai multe firme pe fon­dul eforturilor administraţiei locale de a scoate facilităţile industriale din interiorul oraşului. 

„Oferim şi pentru celelalte firme din oraş condiţii să se mute din inte­riorul oraşului în parcul industrial. Aşa procedăm şi noi cu societatea de transporturi a oraşului, respectiv cu Gospodăria Comunală, care erau pâ­nă acum în centrul oraşului, şi în locul lor construim un incubator de afaceri“. 

Totodată, Antal Arpad speră ca Sfântu Gheorghe să devină mai atrac­tiv pentru investitori în con­tex­tul în care administraţia locală are în im­plementare un proiect de 70 de mi­lioa­ne de euro pentru centura oraşul­ui, în timp ce la nivel naţional se anun­ţă proiecte de infrastructură care i-ar oferi o conectivitate mai bună. 

„Ne dorim să extindem parcul industrial având în vedere că municipiul Sfântu Gheorghe va deveni mult mai accesibil prin faptul că anul viitor va deveni funcţional aeroportul de la Ghimbav, care este la o distanţă de 25-30 de minute de noi. Sperăm că în perioada următoare Autostrada A13 Braşov-Bacău va prinde contur şi foarte probabil se va construi între Braşov şi Târgu Secuiesc, însemnând că se va putea ajunge mult mai uşor la Sfântu Gheorghe care este în centrul ţării, la fel ca Braşovul, dar suntem oarecum izolaţi pentru că până acum nu a ajuns nicio autostradă până la noi“. 

Un alt proiect important pentru dezvoltarea economiei locale anunţat de primarul Antal Arpad este un nou incubator de afaceri, care va fi realizat printr-un proiect european de 5 milioane de euro şi se va adresa IMM-urilor şi industriei creative.Trebuie menţionat că municipiul Sfântu Gheorghe mai are un incubator de afaceri, construit în urmă cu 15 ani. 

„Incubatorul oferă în primul rând birouri la preţuri mult mai reduse decât preţurile de piaţă, pe o perioadă limitată de trei ani, şi diverse servicii, de la internet gratuit până la anumite facilităţi care pot fi oferite IMM-urilor. Nu în ultimul rând, dorim să construim acest incubator de afaceri petnru industria creativă şi prin asta dorim să îi ajutăm pe tinerii care au idei bune. Dacă au idei bune ne dorim inclusiv să le finanţăm prin diferite programe de minimis“. 

Edilul este de părere că investitorii cu sute sau mii de angajaţi sunt importanţi, însă crede că este foarte important ca un oraş să aibă multe IMM-uri, iar în acest context administraţia locală a stabilit mai multe programe de minimis prin care să ajute acest tip de firme. 

„Avem şi noi câteva firme cu peste 1.000 de angajaţi şi este foarte bine să fie aşa, dar din punct de vedere al stabilităţii şi siguranţei cetăţenilor este bine să fie multe IMM-uri care să aibă o stabilitate şi încercăm să îi ajutăm cu aceste programe de minimis. Am avut anul trecut şi anul acesta un program de minimis pe Covid, am ajutat acele societăţi comerciale care au avut de suferit din cauza pandemiei“.

În ceea ce priveşte fondurile europene, primarul subliniază că rezultatele finanţărilor din exerciţiul 2014-2020 vor fi vizibile abia în următorii doi ani, în contextul în care ghidurile pentru programele din acest exerciţiu au apărut cu o întârziere semnificativă, iar beneficiarii trebuie să implementeze până în 2023. Printre proiectele câştigate în acest exerciţiu se numără şi cel de 70 de milioane de euro pentru şoseaua de centură, precum şi alte proiecte contractate în valoare totală de 52 de milioane de euro, pe lângă cele accesate prin grupuri de acţiune locală şi alte axe, care nu trec prin bugetul municipalităţii. 

„Între timp începem deja programarea pentru ciclul financiar 2021-2027 şi avem şi PNRR-ul, mai avem şi proiecte guvernamentale, deci este o presiune mare pe autorităţi şi avem o teamă că nu vom avea forţă de muncă, nu va exista capacitatea constructorilor de a face faţă tuturor nevoilor care vor fi în următorii 3-5 ani la nivelul autorităţilor locale şi centrale din România“. 

Administraţia locală din Sfântu Gheorghe speră că va reuşi să atragă prin PNRR sume totale de 30-40 de milioane de euro, vizând regenerare urbană, proiecte verzi, digitalizare şi reabilitare termică. Unul dintre proiectele de regenerare urbană vizează, spre exemplu, transformarea unei foste ferme de păsări în cartier rezidenţial. Cu toate acestea, primarul atrage atenţia asupra nevoii de a simplifica procedurile în drumul spre banii din PNRR. 

„Sunt absolut convins de faptul că în cazul în care nu vom simplifica procedurile, nu vom schimba modul în care funcţionează astăzi autorizările din România, nu avem nicio şansă să atragem aceste sume. De exemplu, foarte multe localităţi au probleme cu PUG-urile, cu PUZ-urile. Pentru a face o investiţie prima dată trebuie să ai un PUZ şi dacă pierzi 3-4 luni pentru autorizarea acestuia la o instituţie deconcentrată atunci nu mai ai nicio şansă ca într-un termen realist să faci un proiect“.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank