ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Cosmin Măglaş, Atragem Finanţare: IMM Invest şi Agro IMM Invest sunt programe care au ajutat tot firmele bancabile

24.02.2022, 16:30 Autor: Alex Ciutacu

♦ Micile firme ar putea beneficia de un program care să le aducă şi fonduri, dar şi cunoştinţe din partea unor antreprenori care au construit deja afaceri de succes. 

Programul IMM Invest şi subprogramul Agro IMM Invest au ajutat tot firmele bancabile din economie şi nu pe cele nebancabile, iar o măsură care să le ajute şi pe acestea din urmă ar trebui gândită prin implicarea altor antreprenori de succes din mediul privat, a explicat Cosmin Măglaş, CEO al companiei de consultanţă Atragem Finanţare, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Am lucrat şi cu IMM Invest şi cu Agro IMM Invest şi sunt programe pentru marile firme bancabile. În mod real sprijină comisioanele bancare şi o dobândă pe 6-8 luni de zile. În momentul în care a avut un raport nebancabil, firma a fost exclusă din IMM Invest, nu a avut nicio şansă să obţină“. 

Trebuie menţionat că reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) susţin că programele lansate în pandemie au ajutat şi firmele nebancabile, ba chiar au crescut numărul de firme care au reuşit să obţină capital de la bănci. 

Acum, FNGCIMM va gestiona alte patru noi programe: Rural Invest, IMM Prod, Garant Construct şi Innovation, cu o valoare totală de 7,5 miliarde de lei. În 2022 acestea vor continua în paralel cu IMM Invest şi Agro IMM Invest, care au 10 miliarde de lei pentru acest an. 

„Programele sunt frumoase în teorie, dar dacă ne bazăm din nou pe bancabilitatea firmelor, vom avea din nou un semieşec.“

„Îi ajutăm pe cei mari să crească din ce în ce mai mult şi nu vom sprijini micii producători care generează poate 50% din PIB. Economia se bazează pe mica industrie, pe micii ofertanţi de servicii şi nu pe marile firme deja bancabile care pot lua credite la dobânzi ieşite din comun, lucru care nu se întâmplă cu cei mici“. 

Întrebat cum ar putea arăta un program care să sprijine aceste firme mici şi numeroase din economie, Cosmin Măglaş a propus ca riscul să poată fi transferat către sectorul privat. 

„Este foarte simplu în opinia mea. Să transferăm acest risc părţii private sau acelor asociaţii, acelor investitor, acelor fonduri de investiţii care să atragă din bănci sume importante şi care să primească în schimb sau pentru o perioadă limitată de timp să fie asociatul majoritar al firmei pe ideea persoanei care doreşte să înfiinţeze“. 

În cazul unei firme deja existente, Măglaş a explicat că ar putea fi găsită o modalitate juridică prin care acest actor privat să primească părţile sociale ale firmei ca garanţie. Scopul ar fi ca micile firme să poată beneficia de sprijinul şi cunoştinţele unor antreprenori care au construit deja afaceri de succes. 

„Chiar dacă se implică două ore pe zi, să îl am mentor pe Cristian Oneţiu, spre exemplu, într-o firmă oricât de mică ştiu sigur că dacă este posibil o va scala.  (... Dar indiferent care este acel investitor, transferul acestor responsabilităţi către piaţa privată, către antreprenori, ar genera prezenţa multora dintre ei în aceste programe. Toţi au nevoie de furnizori, de furnizori de servicii, de furnizori de forţă de muncă, de furnizori de materiale, şi ei pot deveni antreprenorii seniori – dacă e să o luăm aşa – pentru micile ateliere de producţie, care pot prelua în lohn producţia lor sau care le oferă sprijinul logistic şi material“. 

Consultantul a mai adăugat că un antreprenor sau investitor cu experienţă cunoaşte economia, piaţa, modul de stabilire a preţurilor. Astfel, o firmă mică ce ar beneficia de un astfel de sprijin în materie de cunoştinţe „nu ar avea nicio şansă să dea faliment în primii trei ani“. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank