ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Exonia Holding pregăteşte o investiţie de 7,5 mil. euro pentru o fabrică de ambalaje biodegradabile în Hunedoara. IPO-ul se amână pentru 2024

28.06.2023, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

 Compania are în derulare un alt plan de investiţii, de 10 mil. euro, pentru extinderea capacităţilor de producţie din Iaşi.

Producătorul de ambalaje biode­gradabile Exonia Holding are în plan o investiţie de 7,5 mil. euro pentru o fabrică în judeţul Hunedoara, finanţată partial prin Mecanismul pentru Tranziţie Justă, a explicat Tiberiu Stoian, CEO şi acţionar majoritar al Exonia Holding, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Intenţionăm să facem o investiţie de aproximativ 7,5 milioane de euro în Hu­nedoara, pentru că avem la dispoziţie prin intermediul acestui program de Tran­ziţie Justă o componentă de grant nerambursabilă de 5 milioane de euro. Vrem să facem o secţie de producţie de am­balaje, tot din hârtie, dar care rezolvă o anumită necesitate în piaţă, în spe­cial în zona de co­merţ“.

Compania produce as­tăzi sacoşe biodegrada­bile din hârtie în Iaşi, iar ideea investiţiei din Hunedoara a apărut la intersecţia dintre nevoia de a extinde capacităţile de producţie şi ti­purile de finanţări disponibile în piaţă, pre­cum şi costul acestor finanţări.

„Am făcut un research înainte să luăm decizia asta. Sunt şase judeţe în care progra­mul este disponibil, dar am luat în calcul inclusiv infrastructura rutieră, iar judeţul Hu­nedoara este traversat de puţinele au­to­străzi din România şi asta sigură un transfer mai rapid al mărfurilor noastre către Euro­pa de Vest şi aşa cum vă spuneam noi deja exportăm mare parte din producţie, prin urmare este un avantaj să fim mai aproape de piaţa de consum“.

Mecanismul de Tranziţie Justă este gân­dit pentru a ajuta anumite regiuni din Europa în contextul tranziţiei către o eco­nomie cu mai puţine emisii de dioxid de car­bon. În România, acestea sunt Gorj, Hune­doara, Dolj, Prahova, Galaţi şi Mureş. Mai mult, judeţul Hunedoara este atractiv da­torită forţei de muncă disponibile.

„Judeţul Hunedoara este unul dintre judeţele care au fost bine industrializate, a avut industrie şi are şi în momentul acesta. Prin urmare, există o forţă de muncă cu activităţi tehnice, mecanice, de care noi avem nevoie pentru a-i şcolariza şi a-i transforma în operatori ai acestor roboţi industriali pe care îi folosim. Şi e un argument important“.

Acesta nu este sin­gu­rul plan al producăto­rului Exonia Holding. În primul rând, compa­nia vrea să-şi crească ca­paci­ta­tea de producţie şi în Iaşi, iar proiectul de in­ves­tiţii se ridică la 10 mili­oa­ne de euro.

O parte din acesta ar trebui fi­nanţat prin intermediul Bursei de la Bu­cureşti, unde Exonia plănuieşte un IPO pe piaţa principală. Iniţial, această mutare era gândită pentru 2023, dar va fi amânată. El spune că principalul motiv pentru care amână acest plan pentru 2024 este listarea Hidroelectrica.

„Sunt foarte mulţi analişti financiari care sunt de părere că nu e momentul cel mai potrivit să existe alte evenimente de tip IPO sau plasamente private în preajma a­cestui eveniment galactic. E un eveniment important, mai ales pentru piaţa româ­neas­că sau pentru Bursa de la Bucureşti, care va atrage mai mulţi bani decât orice altă entitate de când s-a înfiinţat bursa. Şi e un mare foc de artificii, unde nu ştiu dacă e momentul cel mai potrivit să apărem şi noi în proximitate“.

Din acest motiv, Stoian a explicat că şi alte companii şi-au amânat intenţia de a deveni publice sau de a emite obligaţiuni în preajma listării Hidroelectrica.

„Considerăm că ar fi potrivit să ajun­gem să publicăm IPO-ul undeva în luna a­prilie, cel mai târziu în luna mai a anului viitor“.

Însă proiectul de investiţii merge îna­in­te, atât prin fonduri proprii, cât şi prin fi­nan­ţări bancare. Exonia a plasat deja co­man­da pentru noi echipamente de pro­ducţie, iar recent a achiziţionat un teren în Iaşi, tranzacţie despre care nu a putut oferi alte detalii la acest moment.

„În scurt timp vom anunţa o achiziţie importantă pe care am semnat-o sub for­ma unui angajament, unui antecontract de vân­zare-cumpărare. Este o achiziţie imo­biliară de tip industrial extrem de im­por­tantă pen­tru noi, care ne permite să scalăm spaţiile de producţie pe care le deţinem acum la aproximativ 9-10x. (...) Pe de o parte e vorba de spaţiile de producţie, dar crescând capacitatea de producţie cu 300% va trebui să creştem şi spaţiul de de­pozitare cu 200%“.

Noile echipamente au fost comandate în urmă cu doi ani, iar costul acestora este de peste 4 milioane de euro, dintre care 1 milion de euro reprezintă un avans deja plătit. O parte dintre aceste echipamente ar putea ajunge până la finalul anului la producător.

Pentru 2023, compania a mai pregătit un proiect de investiţii, însă pentru acesta a cerut ajutor de stat de la Ministerul Economiei. Este vorba de o investiţie de 25 de milioane de euro pentru o fabrică de ambalaje biodegradabile în oraşul Târgu Neamţ, din judeţul Neamţ.

„Era o investiţie destul de importantă mai ales pentru regiunea respectivă, 25 de milioane de euro, tot din hârtie, tot ambalaje biodegradabile, dar alte categorii de repere care sunt solicitate în special pe piaţa americană. Şi aveam desfacerea asigurată“.

Antreprenorul vrea să depună din nou acest plan atunci când se vor deschide măsuri de ajutor de stat de la Ministerul Economiei.

Exonia are o experienţă de aproape 20 de ani în producţia de ambalaje biodegradabile, dar până acum câţiva ani a produs ambalaje din mase plastice. Acum, Exonia Holding este o companie care produce doar ambalaje biodegradabile, care a înregistrat o cifră de afaceri de 6 milioane de euro în 2022. Tiberiu Stoian deţine 90% din această companie, iar soţia lui deţine 10%.

În mod separat, producţia de ambalaje din mase plastice este pe compania Exonia Production, unde cifra de afaceri se ridică la 1,5-2 milioane de euro. Antreprenorul mai deţine afaceri în IT, turism, dar şi în alte domenii. 

Numărul total de angajaţi se ridică la 132 de oameni, dintre care circa 60 lucrează în Exonia Holding, producătorul de ambalaje biodegradabile.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank