ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Laurenţiu Ciobanu, primar, Topolog: Ne costă 2.000 de lei pe lună să oferim cursuri gratuite de street dance copiilor din comună

16.12.2021, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Satele comunei tulcene adună circa 900 de copii, care pot participa la mai multe activităţi sportive sau culturale. 

Primăria comunei Topolog din judeţul Tulcea plăteşte în prezent 2.000 de lei pe lună pentru a le oferi copiilor din cele şapte sate ale comunei posibilitatea de a partici­pa gratuit la cursuri de street dance, în contextul în care erau deja peste 50 de înscrişi în primele săptă­mâni de la lansa­rea proiectului, a explicat prima­rul Laurenţiu Ciobanu în emi­siu­­nea ZF In­ves­tiţi în România!, rea­lizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Eu consider că nu este prea mult şi atâta timp cât aceste acti­­vi­tăţi vor avea şi un impact be­ne­fic asupra copiilor şi vor creşte co­pii frumoşi, pregătiţi, sănătoşi, nu cred că este un cost care să pună presiune pe bugetul comunităţii. (...) Când vom ajunge sper la mai multe grupe, care vor implica mai multe intervale orare, mai multe ore de curs, se poate discuta despre o renegociere a preţului“. 

În comuna tulceană locuiesc circa 900 de co­pii, iar primăria a demarat cursurile de street dance la începutul lunii noiembrie ca parte a unui plan de a oferi mai multe posi­bi­li­tăţi de petrecere a timpului liber şi de dez­vol­­tare personală pentru copiii din me­diul rural, în linie cu oportuni­tă­ţile unui copil din mediul urban. 

„Copiii sunt scoşi dintr-o anu­mi­tă rutină, li se oferă posi­bili­ta­tea de a practica o activi­ta­te ex­tra­şcolară dincolo de in­ter­net şi alte activităţi care ţin strict de dis­pozitive. În plus există un im­pact asupra sănătăţii lor, li se oferă posibilitatea să facă miş­care îşi dezvoltă abili­tă­ţile artis­tice, cred că vor dezvolta activităţi le­gate de lucrul în echipă şi de altruism“. 

Pentru a oferi copiilor din satele co­munei o şansă reală de a participa la cursu­rile de street dance, primăria a pus la dispoziţie microbuze care îi aduc pe aceştia la cursuri. Totodată, administraţia locală plănuieşte ca aceştia să ajungă să participe la concursuri, o dorinţă susţinută de comunitate. 

„Se poate şi cu ajutor din partea pri­mă­ri­ei şi am constatat în ultima perioadă şi o des­chidere a puţinilor oameni de afaceri din zonă de a susţine astfel de activităţi cu impact asupra copiilor, activităţi culturale, sportive, educative, şi acest lucru nu poate decât să ne bucure. (...) Nu suntem foarte bo­gaţi sub acest aspect, majoritatea antre­prenorilor desfăşoară activităţi în domeniul agricol, lucrează teren, cresc animale şi au mici activităţi de servicii. Îşi doresc să contribuie, mulţi au copii sau nepoţi la şcoa­lă, sau chiar îşi doresc ca şi comuna Topolog să aibă o reprezentare la nivel naţional sau internaţional“. 

Primăria Topolog a lansat proiectul în parteneriat cu unul dintre cei mai expe­rimentaţi români din industria dansului, şi-anume Cosma Levi Lennon. El este core­graf recunoscut pe plan internaţional, Arbitru Internaţional de Elită, directorul con­cursului UDO România şi preşedintele Asociaţiei „The Wings Of“. 

„Îmi doresc mult pentru aceşti copii să experimenteze tabere, deplasări, competiţii, evenimente şi, de ce nu, chiar să îi ducem la evenimente internaţionale şi chiar şi campionate mondiale pentru a fi un exemplu mai departe pentru copii“, a povestit Cosma Levi Lennon, prezent în emisiune odată cu primarul din Topolog. 

Tinerii din comuna Topolog pot participa deja de câţiva ani la cursuri de dansuri populare, cursuri de canto folcloric şi cursuri de instrumente cu clape. De asemenea, aceştia desfăşoară activităţi sportive, precum fotbalul, iar administraţia locală vrea să lanseze cursuri de arte marţiale sau judo.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank