ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Mirela Hărmănescu, Masterbuild: Există potenţial pentru centre logistice de fructe, legume şi cereale peste tot în ţară. Au început în vest şi acum continuă în est şi sud

07.02.2022, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

Capacitatea de depozitare le poate aduce fermierilor o creştere a veniturilor în condiţiile în care aceştia nu mai sunt obligaţi să vândă produsele imediat după recoltare. După construcţia de silozuri pentru cereale urmează acum depozite pentru fructe şi legume.

Masterbuild – General Con­tractor & Developer vrea să demareze  o nouă in­ves­tiţie într-un parc lo­gis­tic de peste 16.000 mp pe o suprafaţă de teren de 34.000 mp amplasat la nord de Bucureşti, în zona Butimanu – Dâmboviţa, cu acces direct la DN1A. 

Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 20 milioane de euro, iar noul parc logistic va prelua cererea crescută din pia­ţă pentru spaţii industriale şi de depo­zitare cu conditii termice speciale, solicitate îndeosebi de industriile produ­cătoare de bunuri de larg consum (carne, lactate, le­gume, fructe), dar şi de industria farma­ce­utică sau alte sectoare active în domeniul bunurilor perisabile. 

„Venim în întâmpinarea zonei de depozitare, Masterbuild a trecut pe partea de dezvoltare şi dezvoltăm acum o astfel de facilitate în Masterbuild Logistic Park. Este un proiect pe care l-am demarat pe o suprafaţă de 32.000 mp de teren, unde 16.000 mp vor fi ocupaţi. Acum suntem la faza de PUZ şi suntem la definitivarea temei de proiectare pentru că avem cereri de la chiriaşi pentru acest gen de spaţiu unde vom implementa sisteme sustenabile, care să clasifice proiectul în categorie Breeam. În paralel am dezvoltat şi tema de proiectare. Avem mai mulţi chiriaşi care vor să închi­rie­ze în parc. Este aproape de DN1, între Bu­cureşti şi Ploieşti, o zonă uşor accesibilă şi va fi un depozit frigorific. Sperăm ca în trei luni să fie emis PUZ-ul şi să demarăm proiecta­rea, iar în 2023 să demarăm construcţia“, a spus Mirela Hărmănescu, director de operaţiuni şi acţio­nar al Masterbuild.

Proiectul este prevăzut cu panouri foto­voltaice şi un acoperiş verde extensiv ultra­uşor, ceea ce va însemna o scădere a cos­turilor legate de energie şi mentenanţă de până la 30%. Zonele de birouri din cadrul Masterbuild Logistic Park vor fi de ase­menea de clasă A, fiind prevăzute cu sistem de administrare automatizată (BMS - Buil­ding Management System). Din punctul de vedere al sustenabilităţii, proiectul va fi certificat BREEAM (sistemul european de certificare a sustenabilităţii), iar construcţia va începe în a doua jumătate a acestui an.

„Piaţa construcţiilor este foarte activă, inclusiv pe partea agricolă. Cei care inves­tesc în acest domeniu se împart în trei cate­gorii – cei care comercializează utilaje agri­cole şi au nevoie de showroom, service, zonă administrativă şi aici ne referim la investitori străini şi sunt prezenţi în zona Moldovei, Bacău, dar şi în Braşov sau sud. A doua categorie, unde avem şi investitori belgieni, olandezi, italieni care dezvoltă şi caută spaţii logistice pentru depozitare, mari retaileri. Depozitele frigorifice asigură condiţii de depozitare pentru legume, fructe, care au nevoie de o anumită temperatură contro­lată, de 8-10 grade Celsius, dar şi cei care au nevoie de congelare – camere de – 24 de grade. Avem astfel de depozite dez­voltate în jurul Timişoarei, la Oradea, Braşov, Sibiu, dar şi Iaşi sau Bacău“, a spus Mirela Hărmănescu.

Ea a subliniat că astfel de dezvoltări se pot face peste tot în Estul şi Sudul României. Cele mai mari acum s-au realizat în zona de deschidere spre Vest unde sunt autostrăzile. Odată cu dezvoltarea infrsatructurii astfel de depozite vor fi dezvoltate peste tot în ţară

„Un alt gen de proiect dezvoltat şi pe care vrem să îl dezvoltăm şi cu fermieri români, vrem să îi încurajăm pentru a forma o colaborare cât mai strânsă. Am dezvoltat pentru un investitor belgian un depozit, un fel de „hambar“ pentru cereale, cu zonă administrativă, cântar, laborator, siloz, zonă de încărcare automată, zone de descărcare, uscare a cerealelor. Pe 4.000 mp, 10 metri înălţime, unde se pot depozita circa 29.000 tone de grâu. Fermierii pot depozita în astfel de centre cerealele la recoltare. Noi am găsit disponibilitate din partea băncilor pentru a ne ajuta şi a pune la punct fonduri pentru a finanţa astfel de investiţii“, a spus directorul de operaţiuni.

Mai mult, acum apare cererea şi pentru spaţii de depozitare pentru fructe şi legume. „Sunt depozite noi şi la Iaşi, şi la Timişoara. Marii retaileri din România asta fac – depozitează în spaţii mari şi de acolo distribuie produsele. Marii retaileri din România investesc în astfel de platforme. Sunt cereri acum de astfel de depozite şi pentru unităţi mai mici, pe 4.000 mp. Altfel marii retaileri construiesc depozite pe 40.000 mp“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank