ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank. Dan Niculae, Imobiliare.ro: Creşterea dobânzilor a dus la o cerere mai mare de servicii de finanţare

15.08.2023, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

Cererea pentru servicii în domeniul finanţării va evolua într-o manieră similară cu cea pentru asigurări, iar cum acum sunt comparate costurile pentru asigurări, vor fi comparate tot mai des şi costurile creditelor, explică Dan Niculae, managing director Imobiliare.ro Finance, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank.

„În Europa de Vest peste 50% dintre cli­enţi apelează la un expert de credite, întoc­mai precum facem şi noi cu asigurările. Polo­nia, spre exemplu, are un grad de penetrare de 70% a intermediarilor de credite care consiliază clienţii. Noi suntem pe la 25-30%. Creştem şi mergem în această direcţie, dar suntem la început. Asta începe să se vadă mai ales într-o perioadă dificilă, cum a fost cea din ultimul an, în care contează ce soluţie de finanţare alegi pe termen lung. Rata este mică la noi este pentru că este mai nouă ca în alte ţări, a fost reglementată abia în 2016 şi creşte uşor. Gradul de îndatorare a români­lor raportat la PIB este unul dintre cele mai mici din Europa. Încă mai avem de crescut“, a spus Dan Niculae.

Imobiliare.ro a cumpărat în urmă cu un an şi jumătate firma DSA Advisor, inter­mediar de credit, iar aceasta a devenit un serviciu în cadrul platformei Imobiliare.ro.

„Proiectul cu DSA Advisor, primele discuţii, au început în urmă cu aproape doi ani şi jumătate. Noi vrem să deservim cumpărătorii şi am făcut asta prin căutarea de locuinţe, postate de agenţii, dezvoltatori şi proprietari şi căutate de clienţi. Portalurile de real-estate din toată lumea caută noi linii de business pentru a deservi clienţii, iar zona de finanţare este un obstacol tradiţional în satisfacţia clientului“, a spus Dan Niculae.

Indicatorul credite/depozite este în România la circa 70%, mult sub nivelul din urmă cu un deceniu, de peste 100% şi sub media europeană de circa 110%, ceea ce arată o capacitate a populaţiei de a genera economii şi o capacitate a economiei de a se autofinanţa. Dar este şi un semn că nivelul creditării nu a ţinut pasul cu depozitele din sistemul bancar.

În timp ce PIB-ul României a ajuns în prezent mai mult decât dublu faţă de 2012 (127%), trecând de pragul de 1.400 mld. lei, creditarea a crescut cu doar 60% în ultimul deceniu, soldul ajungând la 364 mld. lei în 2022.

Dobânzile încasate de bănci la credite reprezintă principala sursă de câştig pentru instituţiile de credit. Dobânzile la lei au sprin­tat puternic începând din a doua parte a anului 2022, în condiţiile în care şi inflaţia a explodat, depăşind 16%, iar dobânzile au rămas ridicate şi în T1/2023, deşi inflaţia a mai scăzut, până la 14,5% în martie. Comparativ, în urmă cu un deceniu inflaţia era de 5%.

În condiţiile creşterii creditării, activele au ajuns în 2022 la un vârf de peste 700 mld. lei, după o creştere cu 10% faţă de 2021şi cu 90% peste nivelul din 2012. Însă pon­

În ultimul an, mai ales începând cu trimestrul al patrulea din 2022 am văzut scăderi când vine vorba de credite pentru achiziţia de locuinţe, când IRCCul a avut o creştere bruscă. Este ajustat istoric, este în urmă cu 2 trimestre faţă de ROBOR. Scăderea s-a menţinut şi pe început de 2023 şi abia începând cu luna mai au apărut oferte mai prietenoase şi sunt uşoare creşteri. Dar încă avem o creditare înfrânată“, a spus Dan Niculae.

El a explicat faptul că volumele de creditare au crescut în S1 faţă de S1 2022, dar noi încercăm să luăm estimări cât mai exacte din piaţă, iar refinanţările sunt în 2023 pe la circa 25% din piaţă.

„Avem astfel o piaţă a creditelor noi scăzută cu cel puţin 9% în S1, dar ne aşteptam la mai rău. Spre comparaţie, în Polonia, am văzut anul trecut scăderi şi de 70% în anumite luni. Pe lângă creşterea dobânzilor, Polonia a venit şi cu reglementări dure cu privire la gradul de îndatorare. Clienţii trebuia să se încadreze la dobândă plus o marjă de 5% pentru a se finanţa, iar la ei din start dobânda era de 10% iar din venituri trebuia suportată o rată cu dobândă de 15%, adică să nu-ţi permiţi decât cu un avans mare. Spre exemplu şi la noi a crescut ponderea de achiziţii cash, iar şi atunci când s-au făcut cu credit, s-au făcut cu un avans mult mai mare“, a conchis Dan Niculae.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank