ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Alexandru Haită, Măgura Zamfirei: Avem planuri de investiţii de 2-3 mil. euro. Vrem să producem malţuri pentru whisky-ul nostru şi carne de Mangaliţa cu furaje rezultate în urma distilării ginului

07.05.2024, 10:30 Autor: Bogdan Alecu

Alexandru Haită, un fermier din Teleorman, director şi proprietar al distileriei Măgura Zamfirei şi administrator al cooperativei agricole Agro Zamfira, vrea să transforme satul natal, Călineşti, într-o destinaţie culinară prin investiţia într- fermă zootehnică, iar carnea de Mangaliţa să fie servită într-un restaurant propriu alături de whiskey, gin sau rom, toate produse local.

Alexandru Haită, admi­nis­tratorul Cooperativei Agro Zamfira şi a distilieriei Măgura Zamfirei din Căli­neşti, judeţul Teleorman, vrea să investească 2-3 mil. euro într-un nou proiect care vizează o componentă de HoReCa. El început primul său curs de craft distiller în Olanda, apoi a făcut mo­dulul de master distiller, specializându-se în ginuri. În aprilie 2022, a terminat cursurile şi a reuşit să pună pe piaţă primul produs- Măgura Zamfirei Dry Gin No. 4, iar de atunci a lansat mai multe tipuri de gin, dar şi vodka şi rom produse din sau cu ingrediente din ferma agricolă.

„Urmează şi un mic restaurant lângă distilerie. Aceasta am gân­dit-o atipic, spre exemplu. În 2023 am pornit pe partea de zoo­teh­nie, producţia cu un nucleu de mangaliţa. Porcii sunt hrăniţi în ultimele luni înainte de sacrifi­care cu furaje rezultate din produc­ţia de whisky, iar astfel aducem un plus de savoare şi textură cărnii pentru a oferi o experienţă unică. Vom putea oferi un tur de distilerie, restaurant, tur de fermă şi produse locale“, a spus Alexandru Haită în cadrul emisiunii ZF Investiţi în Româ­nia! Un proiect ZF şi CEC Bank.

El explică faptul că produsele din carne de Mangaliţa vor fi disponibile doar în uni­ta­tea locală, miza fiind de a aduce oamenii acolo pentru expe­rienţa culinară.

„Anul trecut am avut două exemplare de manga­liţa, iar anul acesta urmează 15, ocazie ce ne permite să ajustăm şi procesul de furajare. Acum spre exemplu, vom folosi ienupărul utilizat la producţia de gin pentru o aromă specială. Vrem o carne marmorată cu nu prea multă grăsime. Ne aşteptăm ca în 2-3 ani să putem oferi aceste noi experienţe şi Călineştiul să devină o destinaţie culinară, unde pe lângă băuturile spirtoase să poată fi degustate şi preparate locale“, a explicat Alexandru Haită.

Planul de investiţii vizează atât extinderea distileriei, cât şi restaurantul.

„Vorbim de un buget mare, de circa 2-3 mil. euro pentru tot, dar vom merge pas cu pas. În 2024 vom amenaja noua clădire, care va costa 300.000 de euro, iar cu echipamentele vom ajunge la un total de 500.000 de euro. Odată cu noua distilărie vrem să mărim şi capacitatea de producţie, care în momentul de faţă este la 100.000 de sticle pe an, vrem să ridicăm la aproape 1 milion. Pentru a putea avea capacitatea de producţie, mizăm pe o capacitate mare de distilare, pentru a atrage lent alcool aromat, nu repede şi să rezulte alcool brut“, a explicat fondatorul.

Pe de altă parte, businessul distileriei este acum susţinut de ferma agricolă, însă pe viitor planul este să se ajungă pe break-even.

„Sperăm noi ca în doi ani de zile să ajungem şi la un break-even point acolo pe partea de spiritoase şi să se poate susţine şi chiar să crească frumos toată povestea. Dar avem planuri foarte interesante. Partea agricolă a businessului trece prin aceleaşi provocări prin care trec ceilalţi colegi de-ai mei fermieri din toată ţara. Acelaşi probleme pe partea de valorificare şi aghiţunare cu inputuri, adică vorbim de valorificare la preţuri mici, achiziţia de inputuri la preţurile mărite din timpul pandemiei şi startul războiului din Ucraina. Nu am ajuns la nivelul inputurilor de dinaintea războiului şi nu cred că vom ajunge, sincer, pentru că este foarte greu să ne întoarcem la acele cotaţii. Adaptăm tehnologii, încercăm să facem paşi în direcţia de vertical tillage, minimum tillage şi cred eu că suntem pregatiţi să trecem în următorul an la no tillage. Şi asta în speranţa de a reţine cât mai mult apa în sol şi de a menţine partea de producţie. Optimizăm costuri în acelaşi timp. Trăim o provocare, trăim provocarea de a cheltui mult şi de a produce ieftin“, a subliniat fermierul.

Miza „no tillage“ presupune eliminarea unor lucrări precum aratul şi discuitul care presupun un consum mare de motorină, iar solul fiind lucrat, pierde din umiditate.

De asemenea, fermierul lucrează la o serie de investiţii în partea de cooperativă agricolă.

„Încercăm în acelaşi timp să dezvoltăm şi partea de cooperare şi implementăm un proiect la nivel de cooperativă în valoare de 7,6 milioane de euro pentru spaţii de depozitare, condiţionare, seminţe şi altele. Trebuie să găsim singuri soluţiile şi să ne ajutăm“, a explicat Alexandru Haită.

Miza pentru următorii ani este de a furniza materia primă producţiei de whiskey, astfel încât cerealele utilizate în procesul de distilare, să provină din ferma agricolă.

„Avem capacitatea de a produce materie prime pentru 1 milion de litri de whisky anual şi asta este şi una din ţintele noastre, pentru că încet, încet vrem să introducem cât mai multe cereale în producţia de alcool. Sper ca în 10 ani de zile să putem avea în stoc între 700.000 şi 1.000.000 de litri de whisky pe stoc la maturat. În 2030-2031 vom putea distila peste 250-300 de mii de litri pe an“, a spus Alexandru Haită.

Acum fermierul cultivă 1.100 de hectare, iar malţul vrea să îl achiziţioneze intern, să fie realizat din cereale din fermă, în condiţiile în care acum este cumpărat din import.

„Văd aici o oportunitate de business, dar care are nevoie de sprijinul nu numai al meu ci a întregii cooperative. Mai departe, noi deja discutăm cu câţiva producători de bere artizanală pentru că asta va fi ţinta noastră, bere artizanală. Bere artizanală foloseşte premium malţuri specializate, cum se numesc ele, şi da, vor fi unii din clienţii noştri în viitor“, a spus Alexandru Haită.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank