ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Bogdan Alexandrescu, CEC Bank: Vin investiţiile în agricultură, sunt mulţi producători agricoli care mai cumpără o fabrică sau se dezvoltă şi noi vrem să fim aproape de ei cu finanţarea

23.06.2022, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Piaţa creditării pe agricultură a crescut cu 12-13% în primele trei luni din 2022, iar CEC Bank a înregistrat o creştere de 20% ♦ Aproximativ 1 din 5 credite oferite de bancă este pe zona de agricultură.

Producătorii agricoli se gândesc la investiţii în 2022, mai mult decât la capital de lucru, cu atât mai mult în contextul în care se derulează programe de finanţare precum Agro IMM Invest, respectiv Rural Invest, ceea ce va rezulta în final într-un număr mai mare de capacităţi de procesare, a explicat Bogdan Alexandrescu, director al Direcţiei agro a CEC Bank, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Vin investiţiile. Sunt mulţi producători agricoli care mai cumpără o fabrică sau se dezvoltă şi noi stăm foarte aproape de ei. (...) Au venit spre noi pe Agro IMM Invest, iar de când a apărut Rural Invest avem mai multe solicitări acolo, pentru că vine cu o subvenţie de dobândă pe 24 de luni, în loc de 8 luni. În general, când anul agricol este unul mai bun producătorii se gândesc la investiţii, ponderea mai mare a fost pe investiţii în acest an“.

În acelaşi timp, există un interes ridicat şi pentru creditele de capital de lucru, întrucât un fermier poate ieşi în avantaj dacă alege o astfel de soluţie în locul vestitului credit-furnizor.

„Noi îi mai învăţăm pe clienţii care lucrează mult în activitatea lor cu credit furnizor. Ei au nevoie de inputuri, iar furnizorii de inputuri le dau posibilitatea să ia un credit-furnizor. Dar, dacă se duc la furnizor cu cash sau cu un credit bancar, ei ar avea un discount mai mare decât plata unei dobânzi. Poate fi un discount de preţ de 20%, faţă de o dobândă de maxim 10% pe care ar plăti-o“.

Bancherul a estimat că piaţa de creditare pe agricultură a crescut cu circa 12-13% în primele trei luni ale anului, ajungând aproape de 40 de miliarde de lei, comparativ cu o creştere de circa 15% în anii trecuţi. Din aceşti 40 de miliarde de lei, băncile reprezintă 26 de miliarde de lei, în timp ce restul sunt la IFN-uri.

„Din cele 26 de miliarde de lei cât sunt băncile, undeva la 3 miliarde de lei este CEC Bank. Spre exemplu, suntem cel mai mare jucător în zona de credit APIA ca număr de credite, anul trecut am dat undeva la 6.000 de credite APIA. Avem o cotă de piaţă undeva la 10% şi cred că mai e loc de creştere“.

Dacă piaţa a crescut cu 12-13% în primele trei luni, CEC Bank a înregistat o creştere de aproape 20% la nivelul creditelor acordate în cazul clienţilor mici şi mijlocii, cu expunere de până la 15 milioane de lei.

„Pentru clienţii mai mici şi mijlocii, până în 15 milioane de lei expunere, cred că la final de iunie vom fi aproape de 600 de milioane de lei. Ca să îţi faci o idee, în luna mai s-au acordat undeva la 1.320 de credite pe agricultură, acesta fiind al treilea domeniu ca nivel de portofoliu din CEC Bank. Aşa cu aproximaţie, 1 din 5  clienţi creditaţi este de agricultură, ceea ce arată că avem un apetit mare“.

Alexandrescu a spus că banca a înregistrat pe Agro IMM Invest dosare în valoare de 200-300 mil. lei, care au fost aprobate sau care urmează să fie accesate de către clienţi. În cazul Rural Invest, care a fost lansat doar în urmă cu câteva săptămâni, CEC Bank are în lucru deja dosare în valoare de peste 100 mil. lei.

„Nu poţi face creditare în agricultură dintr-un birou din Bucureşti, trebuie să fii tot timpul alături de client în fermă. Sunt trei lucruri care fac diferenţa în creditarea pe agricultură, odată e exeperienţa pe care o dai clientului, limbajul simplu pe care îl foloseşti când te duci la el în fermă. A doua e produsul dedicat, adică unul care să ţină cont de sezonalitatea foarte mare din domeniu, trebuie să îi spui că va plăti doar când are venituri, că dacă îl pui să plătească când nu are îi faci mai mult rău, iar al treilea lucru care face diferenţa este consilierea pe care i-o dau“.

Dintr-o suprafaţă totală de 9,7 milioane de hectare de teren arabil, circa 3,3 milioane de hectare sunt lucrate de clienţi mici care nu utilizează neapărat tehnologie, apreciază bancherul.

„Cel mai simplu ar fi dacă am putea să îi dezvoltăm din punct de vedere al consultanţei financiare, tehnologice, pe cei mici şi mijlocii şi să îi aducem la nivelul celor mari. Gândiţi-vă că 3,3 milioane de hecctare sunt lucrate de clienţi mici, care nu fac tehnologie. Dacă media acestor clienţi ar creşte, per total vom avea producţii mult mai mari. Eu cred că acolo va fi zona în care va trebui să ne concentrăm în ceea ce priveşte educaţia. În zona de procesare şi valoare adăugată ne ducem şi către clienţi mari pentru că acolo există potenţial şi capitalizare şi putem face ceva ca bancă pentru agricultura României“.

România vine după doi ani agricoli extrem de diferiţi, în contextul în care anul 2020 a însemnat secetă şi producţii totale de cereale de circa 19-20 de milioane de tone, în timp ce anul 2021 a fost un an record, cu producţii totale de cereale care s-au apropiat de 34 de milioane de tone.

„2022 este un an destul de bun, culturile de grâu şi cele care au fost însămânţate în toamnă arată bine, eu cred că 2022 va fi un an destul de bun, undeva la 30-31 de milioane de tone, ceea ce vine într-un context în care este chiar bine că reuşim aceste producţii“.

Principalele judeţe în care CEC Bank a creditat agricultura sunt Călăraşi, Slobozia, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Timişoara, Arad, Dolj, Olt, Giurgiu, dar şi cele din regiunea Moldovei.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank