ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Grupul antreprenorial EMI International, cu Morphosis Capital şi Innova Capital în acţionariat, ţinteşte noi tranzacţii în Belgia şi analizează următoarea ţară pentru extindere

15.05.2024, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Cifra de afaceri la nivel de grup s-a ridicat la circa 40 mil. euro în 2023, incluzând rezultatul Kadra, dar şi o creştere organică de 15%Ţinta este de 100 mil. euro în trei ani.

Grupul antreprenorial EMI Interna­tional, activ pe piaţa de uşi şi sisteme in­dus­triale, este în discuţii avansate pentru noi tranzacţii de M&A pe piaţa din Bel­gia în 2024 şi analizează diferite opţiuni pentru extinderea într-o nouă ţară euro­peană în 2025, a explicat Jérôme France, CEO şi fondator al EMI International, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„În 2024 vor fi tranzacţii în conti­nuare. Noi avem o ţintă simplă, în fiecare ţară unde intrăm să putem să fim top trei în industria noastră. În Belgia mai avem de lucru, deci în Belgia vom avea tran­zacţii în 2024, întrucât sunt câteva care sunt în discuţii. Deja ne uităm la alte ţări europene să identificăm cea mai bună oportunitate pentru noi pentru 2025“.

Prima tranzacţie din acest an va fi anunţată „curând“, crede antreprenorul, iar pentru anii următori analizează pieţe precum Olanda, Polonia, Austria sau Spania.

„Vom avea două, poate trei tran­zac­ţii în acest an, asta este clar. Nu punem presiune, avem flexibilitate din acest punct de vedere, dar avem un ritm susţi­nut, pot fi două sau pot fi patru tranzacţii în 2024, dar cel puţin două trebuie să fie“.

EMI International este un furnizor de sisteme industriale de acces şi de ser­vicii de mentenanţă pentru acestea dez­voltat de antreprenorul Jérôme France în România de mai bine de două decenii. În 2021, fondul de investiţii Morphosis Ca­pital s-a asociat cu o serie de investitori pentru a prelua o participaţie de 51% din compania EMI International.

În urma tranzacţiei, pe lângă fonda­tor, cei mai mari acţionari ai companiei erau Morphosis Capital şi compania Belemi din Belgia. Astfel, EMI Interna­tional a trecut la tranzacţii de tip M&A, iar în 2022 a cumpărat 70% din firma bel­giană Access Systems şi a preluat integral producătorul belgian de uşi industriale Decran, care are şi o capacitate de producţie în Slovacia.

În 2023, fondul de private equity Innova Capital a preluat 51% din EMI International, într-o tranzacţie în care toţi acţionarii existenţi au făcut loc pentru noul investitor, fără a face exit.

„Iniţial a fost cam devreme pentru noi, dar am ascultat, ne-am uitat, ne-a plăcut abordarea Innova şi am reuşit să ne aliniem pe cifre şi am făcut tranzacţia. Innova Capital a intrat cumpărând proporţional de la toţi acţionarii principali, Belemi, Morphosis Capital şi eu“.

La finalul anului trecut, EMI International a preluat furnizorul român de soluţii de acces Kadra, într-o tranzacţie unde 60% din acţiuni au fost cumpărate, iar restul de 40% au fost preluate printr-un schimb cu acţiuni EMI. Practic, acţionarii Kadra au devenit acţionari la rândul lor în EMI International.

„Kadra ne-a atras atenţia pentru că era o firmă structurată, orientată pe servicii şi pe o anumită nişă de produse care nu făcea parte până acum din EMI, cum ar fi spitalele, soluţii specifice pentru uşile de săli de operaţii şi sisteme de acces în general, pentru că Kadra abordează şi sistemele de parcare cu brandul Parkomatic, care propune soluţii complete de parcare automat, inclusiv mentenanţă“.

Kadra rămâne o companie independentă în cadrul grupului EMI, iar Jerome France îşi propune ca acesta să fie modul în care se dezvoltă grupul, adică fiecare companie să rămână autonomă, să-şi păstreze brandurile, şi să poată opera cât mai aproape de client, în timp ce beneficiază de sinergiile grupului.

„E un parteneriat în care propunerea noastră cu care venim către antreprenor este să construim ceva ce nu putem face singuri, să construim acest grup european, ei au parte şi de un cashout, dar reinvestesc cu noi ca să construim ceva ce nu există. Este important în industria noastră să grupăm forţele şi suntem deja capabili să fim mult mai performanţi decât o firmă multinaţională dedicată din domeniu“.

Odată cu integrarea Kadra, EMI International a ajuns la două fabrici în România, una în Căteasca, judeţul Argeş, respectiv una în Cluj, preluată de la Kadra. Totodată, compania are o fabrică în Belgia şi o capacitate de producţie în Slovacia, prin intermediul companiei Decran.

Însă ţinta EMI International nu este de a dezvolta cât mai multe capacităţi de producţie, ci de a pune accent pe servicii şi mentenanţă. Astăzi, 25% din activitatea grupului este legată de mentenanţă.

„Nu vrem să cumpărăm firme de produse, ci de servicii, care sunt în contact cu clientul. Asta ne diferenţiază. Dacă un furnizor strategic ştie să propună doar ce ştie el, noi suntem multibrand şi suntem capabili să venim cu lucruri noi pentru fiecare client“.

La nivel operaţional, grupul este prezent astăzi în România şi Belgia, deservind totodată şi piaţa din Ungaria prin filiala din România.

Cifra de afaceri la nivel de grup s-a ridicat la 40 de milioane de euro în 2023, incluzând rezultatele Kadra, dar şi o creştere organică de 15%. În 2024, EMI International vizează o creştere organică de 10% şi creştere prin M&A. Ţinta grupului este de a ajunge la afaceri de 100 de milioane de euro în 2026. Grupul are peste 330 de angajaţi în total, dintre care 200 sunt în România.

Separat de grup, Jérôme France a operat în mod separat o firmă EMI în Ucraina şi una în Rusia. Firma din Rusia a ajuns să fie cedată către angajaţi după începutul războiului din Ucraina, în timp ce firma din Ucraina operează în continuare, dar dimensiunea operaţiunilor este una redusă.

„În Ucraina funcţionează, compania nu este integrată în grup şi ne punem întrebarea dacă o vom integra în grup. Este o activitate mică, 20 de persoane care lucrează şi s-ar putea să integrăm la un moment dat în grup“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank