ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Guvernul vrea reindustrializare, dar finanţează doar 3 proiecte pe an prin programe precum Construct Plus sau Investalim. Roxana Mircea, REI Grup: Ne-am fi dorit ca guvernul să-şi asume să emită preacorduri măcar pentru anul viitor

27.05.2024, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Piaţa aşteaptă şi noua schemă de ajutor HG 300/2024, însă şi aici se preconizează că vor ajunge la finanţare doar 3-4 proiecte pe an, întrucât bugetul total este de circa 450 mil. euro, cu o alocare anuală de 150 mil. euro.

Guvernul României şi-a de­cla­rat în mod repetat intenţia de a sus­ţine dez­voltarea industriei în diferi­te sec­toa­re de activitate, dar în prac­tică pro­grame precum Construct Plus sau In­vestalim ajung să finan­ţeze doar 3 pro­iecte pe an, iar com­paniile care au de­pus proiecte nu au vizibi­litate asupra modului în care se va derula progra­mul anul viitor, a explicat Roxana Mircea, mana­ging partner REI Grup, în emi­siunea ZF Investiţi în Româ­nia!, reali­zată în parteneriat cu CEC Bank.

„Pe Construct Plus s-a închis se­siunea, aşteptăm să se publice lista celor care au depus şi aşteptăm cla­samentul. Au fost proiecte comple­xe, bugetul este descurajator, dar mergem înainte. Ne-am fi dorit ca mi­niştrii să-şi asume să emită prea­corduri măcar pentru anul viitor. Nu cred că va exista deschidere până la urmă, dar eu încă mai sper, pentru că mi-a dori să facem o reindus­tria­lizare mai rapidă a României“.

Depunerile de proiecte pentru programul Construct Plus s-au încheiat în luna mai, iar bugetul pentru anul acesta este de 149 de milioane de euro. Acesta îşi propune susţnerea investiţiilor private pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie de materiale de construcţii.

„Am depus şi proiecte mari de aproape 100 de milioane de euro, per total cred că vor fi în jur de 50-60 de proiecte depuse, pe modelul Investalim. Din păcate, dacă intră proiecte acestea mari, doar din trei proiecte se consumă banii, ceea ce e destul de puţin în opinia mea“.

Companiile pot obţine prin acest program până la 50 de milioane de euro, prin care îşi pot acoperi maximum 75% din costurile eligibile proiectului de investiţii pe care l-au depus. Guvernul nu şi-a asumat până la acest moment dacă va emite preacorduri de finanţare pentru bugetul de anul viitor sau nu.

„Ei nu îşi doresc să angajeze anul viitor, noi ne-am fi dorit să-l angajeze şi să intrăm foarte tare să industrializm. Vom vedea. Aşteptăm şi rezultatele la Investalim, întrucât şi acolo s-a promis că se vor emite preacorduri“.

Interesul mediului privat de a realizat investiţii de anvergură în industrie a fost observat şi în cadrul programului Investalim, dedicat industriei alimentare. În prima sesiune a programului, 49 de companii au depus proiecte prin care au solicitat în total peste 600 de milioane de euro, cererea depăşind bugetul alocat pe patru ani programului Investalim.

Totuşi, bugetul anual al programului este de aproape 148 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că Investalim ajunge să finanţeze 2 sau 3 proiecte pe an, la fel ca în cazul Construct Plus. O situaţie similară se preconizează şi pentru nouoa schemă de ajutor de stat HG 300/2024, care are un buget total de 450 de milioane de euro cu o alocare anuală de 150 de milioane de euro.

„Ne pregătim pentru noua schemă HG 300/2024, unde ne uităm la punctaje, grilă de punctaj, trebuie să ai o anumită conjunctură, să fii într-un judeţ mai sărac, să faci un proiect mare, pe la 70 de milioane de euro, să fii şi într-un domeniu favorizat la finanţare cu punctaj bun, de tipul hrană pentru animale, confecţii metalice, farma şi alte domenii prioritare. Alocarea anuală este de 150 de milioane de euro, deci tot 3-4 proiecte vor câştiga“.

Roxana Mircea îi îndeamnă pe antreprenori să nu fie descurajaţi şi să se orienteze spre celelalte oportunităţi de finanţare, unde modul în care sunt structurate programele va permite mai multe proiecte câştigătoare pe an, dar cu sume mult mai mici. Un astfel de exemplu vine dinspre Programele Regionale.

„Noi suntem norocoşi că anul acesta avem Programele Regionale, Fondul de Modernizare, deci mediul antreprenorial are fonduri şi invitaţia mea este să nu fie descurajat de vremurile delicate, inflaţie, dobânzi mari şi să pună totuşi nişte proiecte de investiţii pentru că nu ne vom mai întâlni cu 75% fonduri europene, cum avem astăzi pe Programele Regionale“.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank