ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Masterbuild speră să prindă primul contract NATO sau ONU prin subsidiara din Kosovo în acest an, după ce a mai construit în trecut proiecte în Africa, Europa şi Asia. Compania a înregistrat afaceri de circa 15 milioane de euro în 2021, mai mult decât dublu faţă de 2020

22.08.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Compania românească de dezvoltare logistică şi antrepriză generală Masterbuild vrea să câştige până la finalul anului primul contract NATO sau ONU prin noua subsidiară deschisă în Kosovo, în contextul ambiţiilor anunţate în privinţa investiţiilor militare în regiune, a explicat Valentin Răducanu, COO şi head of project management Masterbuild, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Participăm la licitaţii, proiectăm şi construim facilităţi în urma licitaţiilor, nu le facem pe cont propriu pentru a le vinde ulterior. Nu avem încă o licitaţie câştigată, am ofertat mai multe proiecte şi suntem în curs de ofertare pentru mai multe. (...) Noi ne aşteptăm să semnăm un contract până la finalul anului, iar de la anul să începem construcţia, avem premise bune şi sperăm la această evoluţie“.

Subsidiara Masterbuild din Kosovo a fost anunţată în urmă cu o lună, însă înainte de pandemie compania românească a mai dezvoltat proiecte pentru NATO în mai multe locuri din lume.

„Noi avem proiecte pentru NATO realizate în Africa, în Europa şi Kârgâzstan, în partea de Asia. (...) Personalul nostru Tesla este în România, dar avem şi colaboratori în aceste ţări, de exemplu în Kosovo avem o echipă dedicată care se ocupă de ofertare şi logistică, dar avem şi mulţi colaboratori în Kosovo“.

În limita informaţiilor pe care le-a putut oferi, ţinând cont de natura de confiden­ţialitate a subiectului, reprezentantul companiei a spus că proiectele realizate pentru NATO au însemnat fie o cazarmă militară, fie clădiri civile cu uz instituţional. Acum, ambiţia legată de Kosovo vine după ce organizaţiile internaţionale au anunţat investiţii semnificative cu profil militar în regiunea de sud-est a Europei.

„Licităm în special proiecte pentru NATO şi organizaţiile ONU. (...) Observăm că organizaţiile internaţionale au anunţat proiecte de facilităţi militare de peste 1 miliard de euro în ultimul an la graniţele de sud-est ale Europei“.

Conform Masterbuld, diferenţa dintre licitaţiile din România şi licitaţiile organizate de NATO vine în principal în privinţa componentei de preţ, care nu reprezintă principalul factor atunci când vine vorba de contractele militare.

„Spre deosebire de ofertele pe care le depunem în România, unde preţul primează, aici primează experienţa, primează value engineering, cu ce venim în plus, calitatea, iar preţul este undeva în josul listei de priorităţi“.

Compania Masterbuild a înregistrat afaceri de 15 mil. euro în 2021, mai mult decât dublu faţă de 2020, iar pentru 2022 estimează afaceri de 16 mil. euro. Acţionariatul Masterbuild este reprezentat în proporţie de 95% de Ştefan Vayna, restul de 5% din acţiuni fiind deţinute de Mirela Hărmănescu.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank