ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Oriol Casellas, Meta Estate Trust: Preţurile locuinţelor vor continua să se aprecieze. Pe piaţa rezidenţială din Capitală ar putea exista un blocaj în următorii doi ani pe măsură ce dezvoltatorii nu mai obţin autorizaţii pentru noi proiecte

03.12.2021, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Meta Estate Trust, companie de tip holding ce activează în sectorul rezidenţial, mizează pe o apreciere a preţurilor locuinţelor noi în următorii ani, în condiţiile în care cererea este în continuare peste ofertă.

„În România locuinţele se vor scumpi în continuare în următorii ani. Există o cerere mare pe această piaţă şi o supraaglomerare. Mai mult, creşte şi volumul creditelor ipotecare care finanţează aceste achiziţii. Pe de altă parte, locuinţele sunt şi accesibile în acest moment dacă raportăm la venituri. În 8,3 ani de salariu mediu poţi cumpăra o locuinţă de 50 mp în Bucureşti. Aceeaşi locuinţă o cumpărai din salarii pe 25-30 de ani în perioada de boom economic. Vom vedea creşteri anuale de 7-10% a preţurilor“, a explicat Oriol Casellas, CEO Meta Estate Trust.

Suspendarea PUZ-urilor de sector şi lipsa unui plan urbanistic general actualizat va pune presiune pe piaţă în următorii doi ani.

„În cazul suspendării PUZ-urilor de sector noi ne aşteptăm la un blocaj pe piaţă începând cu 2022-2023. Blocajul nu va fi total dar sunt multe proiecte pe care dezvoltatorii voiau să le demareze însă din cauza acestei situaţii nu pot merge înainte. Planul nostru este să diversificăm investiţiile din punct de vedere geografic pentru a limita riscul pe diferite pieţe. Ne uităm la toate oraşele mari, inclusiv la Cluj şi Timişoara.“, a spus Oriol Casellas.

Meta Estate Trust a investit 500.000 de euro în prima fază a ansamblului rezidenţial The Lake Home din Sibiu şi intenţionează să contribuie şi la următoarele faze ale proiectului pe măsură ce acesta se dezvoltă. 

„La Sibiu ne uităm la calitatea partenerului cu care lucrăm iar The Lake Home este un proiect cu o mare atenţie la detaliu şi este un proiect care vizează construcţia unei comunităţi. Noi la Sibiu dorim să ne extindem şi în fazele următoare ale proiectulul. Discutăm de investiţii de 1-2 mil. euro însă suma exactă o decidem după o discuţie cu partenerul“, a spus CEO-ul companiei.

The Lake Home, proiect imobiliar mixed-use, este construit de compania DMX Construction şi va cuprinde 494 apartamente, un aparthotel cu 89 apartamente, trei restaurante cu deschidere la Lacul lui Binder, o cafenea şi 29 case individuale de lux. Proiectul este dezvoltat pe o suprafaţă de 50.500 mp, din care 20.000 mp sunt dedicaţi spaţiilor verzi.

„Noi decidem cât cumpărăm în funcţie de sumă. Nu dorim să deţinem prea mult dintr-un proiect. Analizăm posibilitatea creşterii preţurilor şi la cine este dezvoltator. Noi cumpărând un pachet de apartamente într-o fază preliminară, asigurăm şi finanţare pentru dezvoltator. Acum cel mai bun randament îl avem în proiectul Belvedere din Fabrica de Glucoză, unde sunt cu mult peste acel 20%.

Meta Estate Trust are, în prezent, investiţii în 14 proiecte rezidenţiale în valoare de peste 8 milioane de euro în oraşe precum Bucureşti, Constanţa, Sibiu, Iaşi, Braşov şi în staţiunile de pe litoral.

„Acum avem investiţii în 14 proiecte imobiliare, în mai multe oraşe şi zone din ţară, iar cele mai importante sunt în Bucureşti. Avem în portofoliu mai multe apartamente dinr-un proiect din zona Străuleşti şi am mai cumpărat la Parcului20 de la Impact iar de la ei am mai cumpărat în proiectele din Iaşi, din Constanţa şi Bucureşti, în Băneasa. Noi cumpărăm apartamente în faze incipiente ale proiectului, când beneficiem de o reducere datorită numărului mai mare de unităţi achiziţionate, urmând ca la finalizare, în funcţie de condiţiile de piaţă decidem dacă le vindem sau le păstrăm. În primele proiecte în care am investit, precum un proiect la Constanţa, am vândut integral toate apartamentele. Mai avem o investiţie în zona Fabrica de Glucoză unde am vândut deja 80% din apartamente achiziţonate acolo, iar până la finalizare le vom vinde pe toate. Noi luăm în calcul un randament investiţional de 20%. Acum în unele cazuri obţinem şi randamente mai mari, însă valoarea minimă este de 20%“, a explicat Oriol Casellas.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank