ZF IT Generation

ZF IT Generation. Cătălina Luca, fondatoarea AlignSpine – orteză inteligentă pentru monitorizarea posturii: Avem nevoie de o investiţie de minimum 500.000 euro pentru a începe producţia în masă. Până la finalul anului viitor vrem să putem comercializa produsul în magazine

13 iul 2023 Autor: Ioana Nita

Start-up-ul urmează să demareze acţiunile pentru obţinerea aprobărilor necesare certificării ortezei inteligente ca dispozitiv medical.

Start-up-ul AlignSpine, demarat ca un proiect de cercetare la Iaşi în cadrul căruia a fost dezvoltată o orteză inteligentă pentru monitorizarea posturii coloanei vertebrale, are nevoie de o investiţie de circa 500.000 de euro pentru a putea începe producţia în masă a produsului, astfel încât să poate fi comercializat în magazine până la finalul anului viitor. În prezent, orteza inteligentă AlignSpine este realizată doar la cerere, fiind în faza de prototip funcţional.

„Un laborator minim cu dotările la care ne-am gândit noi, plus o serie de 500 de bucăţi cu care noi am putea începe, se ridică undeva la 500.000 de euro ca investiţie, bani cu care noi ne-am putea descurca pentru a produce şi intra activ pe piaţă. De asemenea, este un produs care la acest moment, inclusiv ca dispozitiv nonmedical, poate intra foarte uşor pe piaţa europeană şi atunci ar mai fi de obţinut avizele specifice pentru a putea ajunge pe piaţa din Europa, dar şi pe piaţa mondială, pentru că este un produs care poate fi scalat foarte uşor fiindcă nu mai există dispozitive similare“, a spus Cătălina Luca, fondatoarea AlignSpine, în cadrul emisiunii ZF IT Generation. Fiind bioinginer medical şi lector în cadrul Facultăţii de Inginerie Medicală din Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie, ea a pornit proiectul AlignSpine la sugestia colegilor kinetoterapeuţi care aveau nevoie de un astfel de dispozitiv.

„În cadrul facultăţii noastre sunt două specializări - cea de inginerie şi cea de balneofiziokinetoterapie, iar eu predau la cele două specializări. Nevoia a venit de la colegii mei kinetoterapeuţi iar prin meseria mea, cea de bioinginer, am încercat să găsesc o soluţie la problemele lor, dar ţinând cont şi de nevoia pacientului.“

„Poate acesta este cel mai mare atu al bioinginerului, faptul că înţelege şi nevoia doctorului, dar înţelege şi nevoia pacientului. Noi am am pornit din fonduri proprii pur şi simplu în cadrul laboratorului. Mi-a venit ideea şi am început să dezvoltăm şi să testăm pe studenţi şi pe pacienţii din cadrul centrului nostru“, a relatat ea.

În 2021, proiectul AlignSpine a câştigat marele premiu în cadrul expoziţiei EUROINVENT pentru cea mai bună inovaţie, premiu care a venit şi cu o finanţare de 10.000 de lei, precum şi cu validarea prototipului în sine.

Ce face însă mai exact orteza inteligentă dezvoltată de AlignSpine? „Orteza este capabilă să monitorizeze întreaga curbură vertebrală care este însoţită de asemenea de o aplicaţie mobilă în două variante - pentru kinetoterapeut sau medicul de recuperare, dar şi pentru utilizatori, putând fi folosită de oricine care nu are cunoştinţe medicale şi nu necesită cunoştinţe medicale pentru a putea fi utilizată.“

Orteza creată de AlignSpine se poate realiza pe mărimi – de la dimensiuni mici pentru copii şi până la adulţi, preţul momentan fiind de 200 de euro per bucată în condiţiile în care start-up-ul îşi achiziţionează momentan materialele de la furnizori din România.

“Ne putem adapta foarte uşor problemelor pe care le are pacientul în momentul respectiv. Folosim senzori existenţi pe piaţă, mai exact avem trei senzori axiali - unul pentru regiunea cervicală, unul pentru regiunea toracală şi unul pentru regiunea lombară şi de asemenea mai avem un senzor de tip rezistiv care monitorizează întreaga curbură vertebrală. Noi am pornit de la o orteză clasică care se găseşte pe piaţă, <<made in China>>, care a fost prelungită astfel încât să să cuprindă şi zona lombară şi aici găsim cei trei senzori pentru cele trei zone ale coloanei vertebrale, plus înăuntru găsim senzorul rezistiv. Principiul de funcţionare al ortezei este unul simplu: orteza se plasează, se deschide aplicaţia şi aşteptăm câteva secunde pentru calibrarea senzorilor după care începe culegerea datelor în timp real, iar în momentul în care pacientul sau purtătorul are o postură vicioasă, orteza va vibra cu ajutorul unui motoraş, iar vibraţia se opreşte în momentul în care noi ne îndreptăm postura. Ne-am dorit ca procesul de de conştientizare să fie unul activ”, a explicat Cătălina Luca.

Postura a devenit o problemă la nivel mondial din cauza sedentarităţii şi poziţiilor vicioase dobândite încă din timpul şcolii, dar şi ca urmare a petrecerii unui timp tot mai îndelungat la în faţa calculatorului la birou sau în faţa celorlalte ecrane – TV, telefon mobil.

“Conform ultimelor studii, aproximativ 85% din populaţia globului are probleme posturale, însă marea problemă este că noi nu conştientizăm aceste vicii posturale pe care le dezvoltăm zi de zi, încetul cu încetul, plecând de la poziţia vicioasă din timpul şcolii şi până la folosirea tehnologiei care ne afectează zi de zi.”

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR