ZF IT Generation

ZF IT Generation. Ciprian Man, cofondator: Platforma de business angels Growceanu vrea să atragă în rândurile sale mai mulţi români cu bani, care pot aloca 40.000 şi 250.000 euro pentru start-up-uri tech

13 ian 2023 Autor: Adrian Seceleanu

♦ „Ne aşteptăm ca în România să se întâmple ce a fost în Polonia acum câţiva ani, adică o explozie a oportunităţilor de finanţare“.

Platforma de business angels Growceanu din Timişoara are în plan să continue procesul de creştere a numărului de membri, vizând în principal românii cu active personale care să le permită să aloce şi pentru start-up-uri tech sume între 40.000 şi 250.000 de euro.

„În 2022 ni s-au alăturat mulţi noi colegi, investitori, mulţi noi membri. Suntem pe la vreo 130 - 140 acum, deci am crescut de peste patru ori numărul de membri. Sigur că numărul acesta pe de o parte se va şi cerne un pic în timp, pe măsură ce am înţeles tot mai clar care e cea mai bună potrivire între ce face Growceanu, ce oferă, şi tipul de investitor care ne potrivim cel mai bine. Şi în acelaşi timp am crescut pe partea de definire a direcţiei în care mergem. Am ridicat în 2022 o rundă de investiţii cu două lucruri în principal în minte: primul fiind acela de a merge mai departe cu modelul pe care am demonstrat că îl stăpânim, adică să atragem membri din România din ecosistemul existent şi poate să începem încet - încet să activăm noi potenţiali investitori, oameni care nu s-au gândit serios până acum la investiţiile astea, în start-up-uri early stage“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Ciprian Man, co-fondator al platformei Growceanu.

„Asta am văzut că ştim şi am promis că vom face mai departe. Deci asta nu ar trebui să fie greu. Provocarea vine atunci când ne punem problema şi asta e partea a doua a promisiunii - că vom extinde acest model şi că vom testa în primul rând ce înseamnă să aducem noi investitori, oameni care chiar nu au mai avut deloc de-a face cu angel investment. Deci vrem să activăm mai mult din acel enorm potenţial investiţional pe care îl are atât România, cât şi în aceleaşi proporţii, întreaga Europă.“

„E vorba de investitori care ar fi capabili să-şi aloce câteva procente din portofoliul de investiţii ceea ce ar însemna undeva între 40.000 de euro şi 250.000 de euro, în funcţie de activele fiecăruia, bineînţeles. Şi oamenii ăştia sunt mulţi. În România sunt 50.000 de astfel de milionari în esenţă, dintre care pe cei mai mulţi dintre business angels cred că-i cunoaştem personal, adică sunt foarte puţini (milionari n. red.) activi în această clasă de investiţii, în start-up-uri. În Europa, proporţiile similare sunt milioane, dintre care câteva zeci de mii de investitori sunt efectiv activi. Deci principalul lucru pe care îl vom face în acest început de an este să începem să atragem aceşti noi oameni către tipul acesta de investiţii.“

 

Ce a mai declarat Ciprian Man în cadrul emisiunii:

E nevoie să fie mai mulţi bani în piaţă, astfel încât start-up-urile să poată fi finanţate mai bine, mai devreme, pentru ca oamenii cu experienţă să poată face pasul mai uşor către antreprenoriat, adică să îşi poată asigura siguranţa zilei de mâine mai uşor, dar şi să existe un ecosistem încă şi mai bine dezvoltat, mai bine articulat, în care antreprenorul să-şi găsească uşor calea, să înţeleagă ce-i lipseşte, care-i pasul următor, cu cine să stea de vorbă, de unde să primească informaţia? Şi în sensul acesta se văd multe iniţiative pornite şi din partea jucătorilor existenţi, dar şi unele publice sau cu bani publici, care vor aduce multă valoare în ecosistem.

► Putem să ne uităm înapoi câţiva ani la Polonia, de exemplu, şi acolo să vedem iniţiative comparabile din partea sectorului public mai ales. Posibil că şi la ei au existat şi actori neguvernamentali, cum sunt ADR-urile noastre care au adus în modul cel mai vizibil şi evident bani în piaţă. Polonia a sărit de la nu mult peste 10 la peste 100 de fonduri de investiţii de capital de risc într-un interval foarte scurt, de câţiva ani. Sunt fonduri foarte active şi care acum au şi ele o evoluţie, e interesant ce se întâmplă şi pe piaţa lor. Am fost prin mai multe locuri în Europa Centrală şi de Est şi de Vest în ultima vreme şi am văzut această dinamică, deci ne aşteptăm ca în România să se întâmple ce a fost în Polonia acum câţiva ani, adică o explozie a oportunităţilor de finanţare.

► Tocmai pentru că trendurile globale se împotrivesc unui optimism exagerat nu pot fi super optimist. Dar cred că în pofida trendurilor. România este o piaţă cu un potenţial atât de mare de creştere, în care tot ce s-a întâmplat până acum e aproape homeopatic - faţă de potenţial, de ce se va întâmpla probabil. Această diferenţă probabil că va alimenta în continuare motorul de creştere al acestui sector.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR