ZF IT Generation

ZF IT Generation. Investor watch. Thomas Kolarik, vicepreşedinte pentru operaţiuni şi IT al BCR: Din 1 ianuarie 2024 vom avea în România propriul vehicul care va face investiţii în start-up-uri tech

6 oct 2023 Autor: Adrian Seceleanu

„Compania va face parte din reţeaua de companii de capital de risc a grupului Erste. Astfel, nu vom avea doar puterea BCR în spate, ci şi puterea celorlalte bănci surori din Cehia, din Slovacia şi din Austria“.

BCR, una dintre cele mai mari bănci locale, parte a grupului austriac Erste, va lansa anul viitor în România şi propriul fond de investiţii de capital de risc, care va oferi finanţări start-up-urilor tech în schimbul unor pachete de acţiuni, com­pletând astfel eforturile derulate prin acce­leratorul InnovX-BCR pentru a susţine dez­voltarea ecosistemului local de start-up-uri.

„BCR va înfiinţa un vehicul de investi­ţii, un „corporate venture company“ - CVC, care va fi deţinut integral de BCR pentru a oferi finanţare start-up-urilor din România în schimbul unui pachet de acţiuni din companie, şi vom fi astfel prima bancă din România care face acest pas“, a explicat Thomas Kolarik, vicepreşedinte pen­tru operaţiuni şi IT al BCR în cadrul emisiunii ZF IT Generation. Start-up-urile vor avea acces la resursele întregului grup, şi când vine vorba de valoarea finanţărilor dar şi a conexiunilor, a explicat reprezen­tantul BCR. „Compania va face parte din reţeaua de companii de capital de risc a gru­pului Erste. Astfel, nu vom avea doar pute­rea BCR în spate, ci şi puterea celorlalte bănci surori din Cehia, din Slovacia şi din Austria. Aşadar, acest lucru ne va ajuta din punct de vedere al capitalizării, dar ne va ajuta şi în ceea ce priveşte networkingul, ceea ce înseamnă că dacă un start-up este interesat să se extindă pe toate pieţele gru­pului Erste, de la Republica Cehă până în Austria şi România, aceasta ar putea fi o oportunitate pentru ei“.

Reprezentantul BCR nu a oferit detalii despre dimensiunea fondului sau care ar urma să fie valoarea medie ţintită a tran­zacţiei. Aceste detalii vor fi oferite după ce vor fi parcurşi paşii necesari pentru înfiinţa­rea vehiculului de investiţii, a adăugat Kolarik. El nu a oferit detalii nici despre tipul de start-up-uri vizate, dar este de aş­tep­tat ca proiectele căutate să aibă legătură cu domeniul bancar.

Ideea ca Erste să-şi extindă contribuţia la dezvoltarea ecosistemului local de start-up-uri şi printr-un vehicul de investiţii, pe lângă acceleratorul InnovX-BCR, a fost evocată de Thomas Kolarik şi într-un interviu acordat ZF  în luna aprilie a acestui an. Întrebat atunci de ce ar prefera un start-up să lucreze cu un fondul de venture capital susţinut de BCR, în loc să meargă la jucătorii „clasici“, Kolarik a răspuns că un vehicul precum cel creat de grupul Erste vine cu o abordare diferită, care îi poate ajuta pe fondatori.

„Aceasta este o întrebare foarte bună pentru că există multe fonduri de capital de risc pe piaţă. Şi atunci întrebarea este ce ne face diferiţi? De ce ar trebui ca un startup să discute cu noi şi nu cu altcineva? Şi noi avem un răspuns foarte simplu pentru asta - în calitate de fond de capital de risc suntem implicaţi pe termen lung, ceea ce înseamnă că nu credem în maximizarea profitului pe termen scurt. Gândim ca o bancă şi banca gândeşte pe termen lung şi foarte lung. Aşadar, susţinem de asemenea creşterea care nu trebuie să fie exponenţială. Creşterea poate fi şi mică, lentă, poate veni în etape, în trepte. Deci, acesta este în opinia noastră un avantaj comparativ cu alte companii de capital de risc, care poate iau mai multe companii. Dar noi am dori să fim acolo pe termen lung. Acesta e un aspect. Iar celălalt lucru, desigur, este că dorim să găsim domenii în care suntem relevanţi pentru startup în calitate de bancă. Avem o bază impresionantă de clienţi şi avem şi o bază impresionantă de angajaţi. Aşadar, soluţiile care ne ajută să devenim mai buni ca bancă nu sunt doar atractive pentru noi, dar, pentru un startup am putea fi şi primul lor mare client, ceea ce este un alt avantaj pe care îl avem. Aşadar, o companie obişnuită de capital de risc nu ar utiliza produsele startup-urilor pentru că au mii în portofoliu, şi nu pot folosi 1.000 de produse. Dar noi, ca bancă, pentru că nu vorbim despre mii, vorbim poate despre 20-30 de companii, putem folosi cu adevărat soluţiile lor în ceea spaţii dedicate de testare (aşa numitele «sandbox»). Deci, acesta este un alt avantaj pentru noi. Aşadar, dacă un startup doreşte să lucreze cu noi, vestea bună este că nu trebuie să ne arate graficul de creştere în formă de baston de hochei (n. red. - respectiv o accelerare explozivă a ratei de creştere) după al doilea an. Ştim cum este. Ştim de la clienţii noştri corporativi că un business este de asemenea bun şi atunci când creşte încet şi constant. Şi suntem interesaţi să colaborăm cu start-up-urile în sensul că nu suntem doar un furnizor de capital, dar şi un potenţial client“, a declarat Kolarik.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR