ZF IT Generation

ZF IT Generation. Investor Watch. Valentin Filip, Fortech Investments: Până în prezent am investit peste 3 milioane de euro în 15 start-up-uri. Continuăm să investim şi anul acesta: avem tichete de 100.000-150.000 euro pentru start-up-uri early stage şi de 300.000-400.000 euro pentru runde seed şi late seed

14 mar 2023 Autor: Ioana Nita

♦ Fortech Investments susţine start-up-urile atât prin investiţii directe, cât şi prin partea de dezvoltare software – „tech for equity“. Iar mai nou, în cadrul Fortech Products, care activează ca un start-up studio, se creează produse tech pentru încorporarea lor ulterioară în businessuri independente ♦ Din portofoliul de investiţii al Fortech Investments fac parte o serie de start-up-uri locale precum Telios Care, KFactory, Licenseware şi NRGI.ai.

Fortech Investments, fondul de investiţii susţinut în prezent de asociaţii companiei Fortech Products, a realizat în cei doi ani de existenţă investiţii în valoare totală de peste 3 milioane de euro în 15 start-up-uri de technologie, majoritatea tichetelor fiind cuprinse între 150.000 de euro şi 250.000 de euro, iar cele mai mari situându-se la circa 400.000 de euro. Pentru anul acesta, reprezentanţii Fortech Investments şi-au propus să aloce tichete de 100.000 -150.000 de euro pentru start-up-uri aflate într-un stadiu foarte incipient, şi tichete între 300.000 – 400.000 de euro pentru start-up-uri care se află la runde de tip „seed“„sau „late seed, industriile vizate fiind sănătate, producţie, auto, imobiliare, financiar şi energie.

„În 2022 am investit aproape de 2 milioane de euro, iar în primul an circa 1,2 milioane de euro, deci am depăşit suma de 3 milioane de euro până în momentul de faţă şi sperăm să creştem în mod constant suma deoarece câştigăm din ce în ce mai mult curaj. Cea mai mare investiţie a fost chiar una dintre primele: este vorba Telios, în care investiţia noastră a fost de 400.000 euro, dar în acelaşi timp am avut multe investiţii care s-au apropiat de această sumă.“

„De exemplu, aş putea menţiona şi KFactory, unde am avut puţin sub 400.000 euro noi ca şi investiţie, deci din punctul acesta de vedere am avut şi investiţii destul de mari, dar pe care până în acest moment le-am considerat excepţii“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Valentin Filip, managing partner în cadrul Fortech Investments. El a adăugat că iniţial fondul a pornit la drum cu ambiţia de a investi tichete în intervalul 150-250.000.

„Anul acesta am vrea cumva să specializăm puţin investiţiile pe care le facem, pentru că acel interval iniţial era cumva de mijloc, iar prin experienţa pe care am adunat-o, ne-am decis că am vrea să avem un interval de tichete în zona de 100.000 - 150.000 euro pentru zona «early stage» şi un interval de 300.000 - 400.000 euro pentru zona de «seed» şi «late seed»  şi practic în acest fel să putem să diferenţiem mai bine şi abordarea pe care o avem şi zona de lead generation pentru partea de investiţii pe care le identificăm. De exemplu, deja până în acest moment am creat parteneriate noi cu acceleratoare, cu asociaţii, care ajută start-up-uri şi practic facilitează accesul la investiţii.“

Anul acesta, reprezentanţii Fortech Investments au decis deja să facă trei investiţii, însă acestea momentan nu sunt publice. Majoritatea investiţiilor realizate până acum au fost în start-up-uri locale, printre acestea numărându-se Telios Care, KFactory, Licenseware şi NRGI.ai, însă din 2022, Fortech Investments a început să investească şi în proiecte din afara ţării, având acum în portofoliu şi un start-up din SUA şi unul din Estonia.

„În SUA am avut o investiţie chiar în zona de hardware plus software şi acest lucru cumva este puţin mai exotic, să spunem aşa, în zona noastră de investiţii şi de activitate, pentru că e un domeniu mai complicat per total. Iar în Estonia avem o investiţie în zona de energie”, a precizat Filip.

Per total, anul acesta, Fortech Investments şi-a propus să facă cinci-şase investiţii în zona de „early stage” şi trei-patru investiţii în zona de „late seed”. „Facem cumva această debalansare deoarece portofoliul nostru în momentul de faţă este mai încărcat în zona de late seed. După cum ştim, multe start-up-uri au sărit peste investiţii anul trecut şi doar cele care demonstrau rezultate concrete au fost mai atractive pentru investitori. Trebuie să recunoaştem că şasupra noastră s-a răsfrâns acest comportament, iar anul acesta ne dorim foarte mult să putem să susţinem şi startup-uri mai la început de drum.”

Fortech Investments a fost lansat în 2021 ca braţ investiţional al companiei clujene de servicii IT Fortech, care recent a fost achiziţionată integral de americanii de la GlobalLogic, parte a conglomeratului japonez Hitachi. Odată cu această tranzacţie, operaţiunile Fortech Investments s-au desprins de compania clujeană, iar foştii acţionari ai Fortech au înfiinţat o nouă companie, numită Fortech Products, care se axează pe dezvoltarea de produse tech, acţionând ca un start-up studio. Mai exact, în cadrul companiei se dezvoltă produse tech care ulterior ar putea deveni businessuri independente.

„Am creat o companie nouă care să se ocupe de partea de dezvoltare de produse şi practic aici intenţia este să dezvoltăm IP şi interesul este ca acel IP să devină businessuri independente. Practic, vrem să avem <<spin-off-uri>>, start-up-uri independente pe care noi să le creăm alături de experţi şi în acelaşi timp să putem să susţinem şi start-up-urile existente prin investiţii de tip <<tech for equity>>, la fel cum făceam şi înainte”, a explicat el.

Echipa Fortech Products se concentrează în special pe zona de medicină şi pe cea de producţie, lucrând împreună cu specialişti care cunosc cel mai bine problemele din aceste industrii. Un prim produs realizat de Fortech Products este EndologiQ - un asistent digital pentru doctorii care practică endoscopii. Soluţia îi ajută să-şi standardizeze rapoartele şi să extragă date pentru cercetare, iar proiectul a pornit la solicitarea lui Andrei Groza, medic gastroenterolog.

Tranzacţia dintre Fortech şi GlobalLogic are impact şi asupra resurselor Fortech Investments, în condiţiile în care înainte de vânzare, bugetul de investiţii al fondului depindea de profitul realizat de companie. Însă, odată cu achiziţia Fortech de către compania din Silicon Valley, Fortech Investments va avea resurse dedicate.

„În momentul de faţă, mai ales pentru faptul că această tranzacţie s-a făcut într-un moment foarte prolific pentru Fortech putem să spunem că prin exitul făcut ne putem asigura fondurile pe care am vrut să le alocăm către partea de investiţii şi avem o siguranţă mult mai mare asupra acestor fonduri, ceea ce ne bucură şi pe noi şi pe startup-urile în care ajungem să investim, pentru că înseamnă că avem posibilitatea să le susţinem pe mai departe”, a subliniat Filip, menţionând totodată că Fortech Investments se află în prezent într-o postură bună pe piaţă, având încă bani de investit.

„Pornind doar acum doi ani, suntem într-un punct foarte bun în care încă mai avem o proporţie destul de mare din fondul nostru pentru a aloca către noi investiţii, ceea ce înseamnă că putem să profităm practic de toate oportunităţile care apar în piaţă în anul acesta şi în anii următori. Ne dorim, bineînţeles, să putem să demonstrăm pe de-o parte, şi în acelaşi timp să ne asigurăm că avem şi proceduri, şi un brand şi toate lucrurile bine puse la punct, până în momentul în care decidem că vrem să dedicăm mai mult buget în această direcţie de investiţii. Iar totul se întâmplă cu capitalul deja disponibil.”

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR