Echipa Msing a câştigat un grant de 25.000 euro în cadrul competiţiei InnoStars Awards, unul dintre programele emblematice ale EIT Health InnoStars - accelerator de afaceri.
Start-up-ul local Msing with Trauma, specializat în dezvoltarea de soluţii software pentru îmbunătăţirea diagnosticării şi tratării bolilor rare, se află în prezent în plină dezvoltare a unei aplicaţii mobile ce transformă imaginile RMN (rezonanţă magnetică nucleară) ale pacienţilor ce suferă de scleroză multiplă în compoziţii muzicale care au efect terapeutic.
Aplicaţia urmează să fie lansată comercial anul viitor, echipa Msing derulând acum o serie de studii clinice şi de cercetare pentru a valida întru totul efectele terapeutice ale tehnologiei create.
„Aplicaţia mobilă este bazată pe un algoritm ce este în curs de brevetare care converteşte imagini în compoziţii unice muzicale cu scop terapuetic pentru bolnavii de scleroză multiplă. Aplicaţia transformă un RMN într-o compoziţie muzicală unică cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii a unui pacient cu scleroză multiplă. Boala este invizibilă în cazul majorităţii pacienţilor, iar în RMN se văd leziunile cauzate de această afecţiune neurologică, iar practic aplicaţia «prinde sursa durerii» din imagine şi o converteşte într-o muzică terapeutică care are ca scop acomodarea cu sursa durerii în boală şi depăşirea traumei“, a explicat Ioana Dobroiu, fondator şi CEO al MSing with Trauma în cadrul emisiunii ZF IT GENERATION. Ideea dezvoltării aplicaţiei a luat naştere în urmă cu circa trei, aceasta fiind de fapt o transformare a unui alt concept.
„În gând aplicaţia există din 2014 şi iniţial a existat sub o altă formă, iar mi-am dat seama de aplicabilitatea bună pe zona health care şi am făcut schimbul complet al conceptului. Deci iniţial a fost sub un alt nume – Sound Arhitect Tour şi era vorba de a face un tur ghidat sonor unic al fiecărei construcţii geometrice dintr-un oraş. Discutând despre aplicaţia asta mi-a venit în minte aplicabilitatea pentru zona de health care şi am regândit conceptul per total şi l-am adaptat pentru terapia pacienţilor cu scleroză multiplă“, a povestit ea.
Algoritmul care face conversia imaginilor RMN în compoziţii muzicale a fost realizat din 2017, fiind disponibil atunci doar în versiunea pentru desktop.
„Adică versiunea de pe propriul calculator pe care am făcut testele cu pacienţii şi am înregistrat primele reacţii. Versiunea mobilă există de la finalul anului trecut. Aceasta nu este însă pusă pe piaţă pentru că vrem să facem un studiu ştiinţific, un studiu clinic prin care să testăm efectiv efectele benefice şi pentru a putea spune clar care sunt efectele cuantificabile“, a punctat Ioana Dobroiu.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE