ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Star. Tudor Darie, CEO şi fondator Fintech-ul Fagura din Republica Moldova a început să pregătească actele pentru atorizarea în România, în contextul adoptării proiectului de lege privind crowdfundingul

15 iun 2022 Autor: Adrian Seceleanu

„Le-am solicitat reprezentanţilor ASF şi o întâlnire ca să discutăm pe marginea acestui dosar şi suntem bucuroşi că am primit un răspuns cu deschidere din partea lor să discutăm pe marginea materialelor depuse“.

Fintech-ul Fagura din Republica Moldova, care a creat o platformă prin care oferă împrumuturi, dar şi po­sibilitatea de a investi în aceste cre­dite (P2P lending) şi a câştigat grupa Scaleups a acceleratorului InnovX BCR, ediţia 2021-2022, a început să lucreze la dosarul de autorizare în România, care odată ce va fi obţinută îi va permite să acţioneze pe teritoriul Uniunii Europene. Pregătirea dosa­rului vine în contextul adoptării de către Guvernul României a proiectu­lui de lege privind crowdfundingul la în­ceputul acestei luni.

„Pe data de 2 iunie Guvernul României a aprobat acest proiect de lege prin care transpune în legislaţia naţională acest mecanism de im­plementare a regulamentului euro­pean de crowdfunding. România avea obligaţia să facă acest lucru până în noiembrie 2021, deci avem o întâr­ziere destul de mare. Ne bucurăm că acum cel puţin acest proiect de lege a fost aprobat de Guvernul României, urmează etapa în care acest proiect va deveni lege după ce este aprobat şi de Parlamentul României. Deci mai durează până când va intra în vi­goare“, a declarat în cadrul emi­siunii ZF IT Generation Tudor Darie, CEO şi fondator al Fagura.

În acest context start-up-ul a intrat în contact cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), in­stituţia care va emite autorizaţiile. „Până în momentul în care acest document devine lege noi am decis să fim un pic proactivi - şi am pregătit un dosar de autorizare ca să primim această autorizaţie europeană de crowdfunding. Deci avem acest dosar de ceva timp pregătit şi în momentul în care am văzut că legea a fost aprobată de guvern am decis să fim proactivi şi să depunem acest dosar la Autori­tatea pentru Supraveghere Financia­ră (ASF). Le-am solicitat reprezen­tanţilor ASF şi o întâlnire ca să discutăm pe marginea acestui dosar şi suntem bucuroşi că am primit un răspuns cu deschidere din partea lor să discutăm pe marginea mate­rialelor depuse. Până când acel proiect de lege devine lege vrem să ne asigurăm că tot dosarul este gata şi ulterior vom putea să obţinem cât mai rapid această autorizaţie“.

 

Ce a mai declarat Tudor Darie în cadrul emisiunii:

Potrivit proiectului de lege platformele de crowdfunding autorizate vor avea dreptul să acceseze Centrala Riscului de Credit vor avea drept să acceseze datele de la ANAF în aşa fel încât să poată analiza şi stabili care este bonitatea proiectelor de finanţare depuse de titularii de proiect. E un proiect lege relativ simplu, nu este atât de complicat, de aceea sperăm să fie aprobat cât mai rapid şi impactul acestui document va fi unul foarte important pentru că va exista acest cadru european şi în România, şi obţinând această licenţă România vom putea să activăm pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Şi astăzi pe platformă noi avem mai mulţi investitori persoane fizice şi companii din România care fac investiţii. Deci cei care vor, pot deja să investească în împrumuturi care sunt listate în Republica Moldova. După ce vom obţine această autorizaţie ne vom putea lansa şi în România. Deci prima etapă este lansarea în piaţă, interacţiunea cu clienţii.

În februarie în momentul în care a început războiul în Ucraina noi aveam investiţii lunare prin intermediul platformei de aproximativ 95.000 - 97.000 de euro, în luna martie am depăşit februarie, În aprilie am depăşit luna martie, şi tot aşa. Deci practic în luna mai noi am încheiat cu investiţii de aproximativ 156.000 de euro, deci aproape am dublat valoarea investiţiilor lunare în trei luni. Practic acest ritm de creştere îl păstrăm în continuare.

În această perioadă de incertitudine economică, războiul din Ucraina a afectat micii antreprenori. Aceştia au nevoie de finanţare ca să poată să reziste. Într-o lună lansăm un program de creditare cu dobânză zero pentru companiile din R. Moldova, în parteneriat cu UNDP. Fagura e gata din punct de vedere tehnologic să să lanseze în România, să aducem mai multă democraţie în lumea finanţelor şi să facilităm accesul la finanţare pentru micro-companii şi tinerii antreprenori. Orice antreprenor să poată în 10-15 minute depune o cerere de împrumut şi în maximum 1-2 zile să aibă banii în contul bancar.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR