ZF Private health

ZF Private Health. Adrian Bădescu, fondatorul Clinicilor Medici’s din Timişoara: Am investit între 12 şi 15 mil. euro în ultimii 25 de ani. Anul viitor deschidem un spital în centrul Timişoarei

11.03.2022, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

Clinicile Medici’s s-au dezvoltat în urmă cu 25 de ani în Timişoara şi în prezent este în derulare un spital de 5.000 mp în centrul oraşului.

Antreprenorul Adrian Bădes­cu, proprietarul clini­cilor Medici’s din Timi­şoara, cre­de că piaţa medicală privată va creşte în continuare, atât la nivelul jucătorilor mari, cât şi în zona de ni­şă. Pentru anul 2022 estimează afaceri de 5 mil. euro pentru clinicile Medici’s, iar anul viitor antreprenorul va deschide şi un spital.

„Piaţa din Timişoara este una foarte segmentată. Timişoara s-a diferenţiat de alte zone pentru că nu a fost o concentrare a pie­ţei în mâna unui jucător mare, ci o piaţă extrem de segmentată şi dominată pe di­verse segmente de jucători diferiţi. Consi­der că este destul de sănătos pentru că e o com­petiţie internă între jucători şi e o foca­li­­zare a fiecăruia dintre jucători pe o anu­mi­tă zonă de expertiză“, a spus Adrian Bădescu în cadrul emisiunii ZF Private Health.

Cumulat, în cei 25 de ani de la deschi­de­rea primului cabinet medical în Timişoara, antreprenorul a investit circa 7 mil. euro. Odată cu finalizarea investiţiei în spitalul sub sigla Medici’s, investiţia cumulată va creşte până la 12-15 mil. euro. Pentru dezvoltarea unităţii medicale de 5.000 mp din centrul Timişoarei, antre­prenorul a folosit surse proprii şi credite bancare, iar pentru dotări vrea să apeleze la fonduri europene.

„Zona metropolitană a Timişoarei merită o atenţie deosebită şi de anul trecut am început să investim în această zonă. Un alt oraş cu potenţial, care va creşte în următorii ani, probabil că va fi Lugoj. Nu am trata dezvoltarea sau potenţialul unei pieţe strict ca judeţ, ci ca regiune şi dacă ne refe­rim la regiunea de vest, Aradul şi zona Deva - Hunedoara sunt două pieţe emer­gente, cu o creştere interesantă şi rapidă“, a mai explicat Adrian Bădescu.

El are în vedere două criterii pentru a dezvolta o investiţie – potenţialul pieţei şi resursa umană. Problemele legate de găsirea medicilor şi a asistenţilor pentru angajare în urma unei investiţii amână sau chiar anulează o investiţie a unui jucător din piaţa de profil.

În cadrul Medici’s lucrează în total 220 de persoane, dintre care jumătate sunt me­dici – salariaţi şi colaboratori. Noul spital va mai aduce încă 100 de persoane în grup. „Investiţia este şi o provocare, dar şi ma­turitatea pieţei a determinat-o. Dezvol­ta­rea şi gestionarea unui spital sunt destul de pe­ricu­­loa­se ca proiect antreprenorial. În acelaşi timp, cred că avem un număr su­ficient de ma­re de clienţi şi piaţa în mo­mentul de faţă e suficient de matură ca să necesite dezvoltarea unui spital nou. Ţinta este şi regională“, a mai spus antreprenorul. Termenul de recuperare a investiţiei aşteptat de fondatorul com­paniei este de până la 10 ani.

Adrian Bădescu a mai menţionat că efectele pandemiei se vor vedea în continuare în rândul pacienţilor, mai ales al celor care au amânat vizitele la medic din cauza crizei sanitare. „Piaţa de sănătate privată în România va creşte în continuare şi cu siguranţă se va diversifica. Va creşte şi cererea de asigurări private şi de abonamente private de sănătate. În continuare companiile accesea­ză tot mai mult acest tip de instru­mente pentru propriii angajaţi. Va creşte concentrarea pieţei în jurul jucătorilor mari din Bucureşti. Însă în acelaşi timp, aşa cum s-a întâmplat şi în ultimii ani, se vor dezvolta noi jucători în special în serviciile de nişă, jucători care au crescut foarte intere­sant“, a mai spus fondatorul Medici’s.

El spune că ţinta de afaceri pentru 2022 este de 5 mil. euro, prag pe care antreprenorul crede că o să îl depăşească organic, fără achiziţii. „Am fost foarte atenţi la piaţă şi ne-am adaptat foarte repede“, concluzionează antreprenorul.

În perioada 2009 – 2020, cifra de afaceri realizată de companiile din domeniul Sănătăţii private a crescut de cinci ori, de la 2,3 miliarde de lei în 2009, la 11 miliarde de lei în 2020. Dezvoltarea sistemului privat de sănătate a fost una accelerată în special în ultimii cinci ani, din 2015 încoace, odată cu strategia de extindere a marilor jucători privaţi.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria