ZF Private health

ZF Private Health. Diana Brînză, director regional în cadrul Diviziei pentru medici, Banca Transilvania: Piaţa medicală din Buzău este în dezvoltare, finanţările noastre au crescut şi acesta este un indicator al dinamicii pieţei

25.02.2022, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

♦ Printre criteriile avute în vedere pentru finanţarea antreprenorilor din domeniul medical sunt accesul la resursa umană şi capacitatea antreprenorilor de a forma echipe.

Piaţa medicală privată din judeţul Buzău s-a dezvoltat prin businessurile mici, de nişă, dezvoltate în jurul specializării medicului antreprenor, care sunt vizate ulterior de strategia de extindere a marilor operatori din piaţă, susţine Diana Brînză, director regional în cadrul Diviziei pentru medici, Banca Transilvania.

„Piaţa medicală din Buzău este în continuă dezvoltare şi nu vorbim neapărat de investiţii medicale mari, ci mai mult de partea de microbusiness. În ultimii ani însă am remarcat o preocupare în zona de dezvoltare a unor clinici medicale mai mari, ambulatorii cu multiple specialităţi medicale, dar şi a unor clinici care au şi bloc operator. S-a dezvoltat foarte mult partea de chirurgie, chirurgie generală ORL, gastroenterologie, chirurgie plastică, oftalmologică“, a spus Diana Brînză în cadrul emisiunii ZF Private Health.

Apropierea de Bucureşti, cea mai mare piaţă pentru businessurile medicale private, a fost pentru antreprenorii din judeţul Buzău o provocare pe care însă unii dintre ei au trasnformat-o în oportunitate.

„Faptul că Buzăul este atât de aproape de Bucureşti joacă un rol dublu în relaţia medic – pacient, în sensul în care piaţa medicală privată din Buzău a fost cumva frânată de migrarea pacienţilor către Bucureşti. În acelaşi timp, am găsit printre clienţii noştri medici antreprenori creativi, care s-au folosit de această proximitate în sensul invers - au atras medici din Bucureşti care merg şi consultă în Buzău şi avem şi cazuri în care medicul s-a mutat în Buzău cu familia“, a explicat Diana Brînză.

Ea spune că, în afară de reşedinţa de judeţ, oraşul Buzău, sunt oportunităţi şi în oraşe mai mici, cum este cazul municipiului Râmnicu Sărat. Totuşi, problema lipsei personalului medical rămâne o constantă. „Buzoienii au un spirit antreprenorial dezvoltat. Cred că din punctul de vedere al investiţiilor şi al comportamentului pacienţilor judeţul Buzău este similar sau comparabil cu judeţele Vrancea şi Prahova. Ceea ce este însă îmbucurător este că şi în aceste judeţe piaţa medicală privată creşte. Noi resimţim, finanţările noastre au crescut şi acesta este un indicator al dinamicii pieţei“, a mai precizat directorul regional al Diviziei pentru medici din cadrul Băncii Transilvania.

Soluţiile de finanţare pe care banca le-a oferit pentru antreprenorii din judeţul Buzău au fost de credite pentru achiziţia de echipamente medicale, amenajarea de spaţii, proiecte greenfield.

„Potenţialul există în continuare atâta timp cât cererea de servicii medicale este foarte mare. Probabil că nu vom avea parte de efervescenţa pieţei din oraşele mari universitare, însă vom fi partenerii antreprenorilor care vor să dezvolte businessuri medicale durabile în Buzău“, a mai adăugat Diana Brînză.

 

Criterii pentru finanţare

Cel mai important punct urmărit în momentul în care un antreprenor are o idee de business în domeniul medical este resursa umană.

„Ne uităm şi la expertiza şi capacitatea antreprenorilor de a construi businessuri sustenabile, echipe şi de a le menţine.“

„În general am finanţat achiziţii de spaţii şi de echipamente medicale, de la ecografe sau imagistică mare – RMN, CT, Pet-CT, la  radioterapie, săli de operaţie, laborator sau stomatologie. Dar am finanţat şi dezvoltat business-uri medicale mai mici“, a mai spus Diana Brînză.

Nici pandemia de COVID-19 nu a fânat dorinţa antreprenorilor de a deschide businessuri în domeniul medical, mai ales că a crescut adresabilitatea în sistemul privat, pe fondul restricţiilor din spitalele de stat.

„Urmează să vedem în continuare investiţii. Dacă până acum partea de M&A se petrecea în special pentru businessurile mari sau în oraşele universitare, acum remarcăm şi faptul că foarte multe clinici de nişă sunt vizate de operatorii mari, tocmai pentru că vor să-şi consolideze poziţia în piaţă“, a concluzionat Diana Brînză.

Cifra de afaceri realizată de companiile din domeniul Sănătăţii private a crescut de cinci ori, de la 2,3 mld. lei în 2009, la 11 mld. lei anul trecut, în 2021, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

 

ZF Private Health

Un proiect realizat de Ziarul Financiar  cu sprijinul Băncii Transilvania şi al reţelei de sănătate Regina Maria, care include emisiuni săptămânale pe teme de sănătate. Emisiunile vor aduce la aceeaşi masă jucători din piaţa de sănătate privată de la nivel naţional.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria