ZF Private health

ZF Private Health. Laura Mailat, managerul spitalului Nova Vita din Târgu-Mureş: Investim în chirurgia pediatrică şi în cardiologie intervenţională. Am ajuns la 66.000 de pacienţi anul trecut, numărul de pacienţi s-a dublat. Spitalul are 220 de angajaţi cu contract de muncă şi încă 200 de medici colaboratori

25.03.2022, 00:07 Autor: Mirabela Tiron

♦ Investiţia în aparate performante aduce mai mulţi pacienţi.

Spitalul privat Nova Vita din Târgu-Mureş, unul dintre cele mai mari spitale private din ţară, cu 170 de paturi, a finalizat anul trecut cu afaceri de 6,5 milioane de euro, în creştere cu 15% faţă de anul anterior, potrivit oficialilor companiei.

„Am început în 2008 cu un centru de recuperare, în 2010 am deschis secţia de chirurgie, cardiologie intervenţională şi prima maternitate privată din judeţ. În 2015 am investit într-un centru modern de ima­gis­tică, dotat cu RMN, CT şi Rx de ulti­mă generaţie. În 2018 am achiziţionat o cameră hiper­bară, în 2019 am achiziţionat un detec­tor digital unic în ţară, iar dezvol­ta­rea conti­nuă“, a declarat Laura Mailat, ma­nagerul spitalului Nova Vita din Târgu-Mu­reş, în cadrul emisiunii ZF Private Health, proiect video realizat de ZF în par­teneriat cu Banca Transilvania şi Regina Maria.

Spitalul Nova Vita este deţinut de Virgil Mailat (fost acţionar al producăto­rului Bere Mureş, companie achiziţionată de Heinekein în 2008 pentru 150 de mi­lioa­ne de euro), de Laura şi Delia Mailat, fiicele an­treprenorului. Investiţia totală în acest spital se ridică la circa 20 de milioane de euro. Doar pentru deschiderea spita­lului antreprenorul a investit 11 milioane de euro, iar ulterior a mai deschis noi secţii, echipa­men­te noi, alte investiţii. În prezent spitalul aco­peră ramuri precum cardio­lo­gia inter­ven­ţională, recuperare medicală, labo­rator de analiză, chirurgie, imagistică.

„Anul acesta am început cu o investiţie nouă în chirurgie, am cumpărat un laparo­scop pentru a dezvolta intervenţiile  urolo­gice. Cea mai mare investiţie o facem în cardiologie intervenţională, vom schimba angio­graful, în iunie va fi livrat noul an­gio­graf. Vrem să dezvoltăm chirurgia pedia­trică, prin aprilie –mai să o deschi­dem. Am închis maternitatea în tim­pul pande­miei, nu am reuşit să mai deschidem pentru că încă ne luptăm cu acest virus COVID-19. Sala de operaţie există, saloanele, vom aduce echipa medicală. În judeţul Mureş nu există chirurgie pediatrică în privat“, a mai spus Laura Mailat.

Anul trecut numărul de pacienţi s-a du­blat faţă de 2020, spitalul a ajuns la 66.000 de pacienţi. „Pacienţii au venit în privat, probabil şi din teama de a se adresa spita­lelor de stat“. În cadrul spitalului s-au făcut 1.100 de intervenţii pe chirurgie generală, ortopedie generală anul trecut, iar pe car­dio­logie intervenţională au fost 990 de intervenţii.

 „Trendul este unul ascendent, datorită pacienţilor care vin în număr tot mai mare în sectorul privat. Oamenii vin preventiv la spital, fac controale de rutină. Caută igienă, siguranţă, le găsesc la privat“.

Cifra de afaceri a spitalului crescut cu 15% anul trecut, până la 6,5 milioane de euro.

„Sperăm să rămânem tot aşa pe creş­tere. Nu am pus accent pe profit, dar acesta vi­ne de la sine dacă îţi faci munca bine, de calitate. (…) Anul acesta, având în vedere investiţiile pe care le avem în plan, vom avea rezultate bune. Investiţia în aparate de calitate aduce mai mulţi pacienţi, vrem să creştem numărul de pacienţi“.

Spitalul Nova Vita are 220 de angajaţi cu contract de muncă şi încă 200 de medici co­la­boratori.

„Dacă până în 2017 medicii de la stat migrau la privat pentru salarii mai mari şi condiţii mai bune, în momentul când statul a mărit salariile a început migrarea de la privat la stat. Foarte mulţi medici şi asis­tenţi şi-au dorit locurile de la stat, dar am reuşit să formăm propria echipă de medici şi asis­tenţi. Statul este un concurent puternic“. Cerere mare există pentru recu­pe­rare me­dicală, cardiologie, dar şi ortopedie şi ne­uro­chirurgie. „În pandemie am redus nu­mă­rul de internări în salon, toţi pacienţii stau singuri în salon, înainte stăteau câte doi“.

Spitalul lucrează cu Casa Naţională de Să­nătate pe ambulatoriu, laborator de ana­li­ze, inclusiv pe partea de paraclinic, pe imagistică.

Din totalul veniturilor doar 30-40% sunt bani de la Casă, în rest sunt bani privaţi sau bani care vin din asigurările private. Tot mai mulţi oameni îşi fac astfel de asigurări, potrivit ei.

„Cea mai bună soluţie pentru spitalele private şi pacienţi ar fi dacă s-ar înfiinţa case private de sănătate, pe lângă cea de stat. Ar fi un avantaj să existe Casa Private de Sănătate, pacienţii să aleagă ei unde vor să îşi direcţioneze banii şi unde vor să meargă să beneficieze de aceste servicii medicale

O altă investiţie pe care o are compania în plan este într-un parc fotovoltaic. „Vom investi într-un parc fotovoltaic, energie verde, creşterile mari la energie ne-au determinat să facem un proiect să ne acoperim 15-20% din consumul de energie. Sperăm să ducem la bun sfârşit proiectul anul acesta“.

Spitalul Nova vita este în primii zece jucători şi după rezultatele financiare, fiind un jucător de talie medie pe piaţa privată de sănătate. Cei mai mari jucători sunr Regina Maria, MedLife, Medicover, Sanador şi Gral, piaţa totală fiind estimateă la 7 miliarde de lei anual.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria