ZF Private health

ZF Private Health. Medicul Ovidiu Palea, fondatorul Nord – Provita: În mai-iunie deschidem spitalul din Pipera, o investiţie de peste 20 mil. euro. Intrăm în altă ligă, jucăm la un alt nivel. În 2022, Grupul Nord a ajuns la 16 mil. euro afaceri, şapte unităţi în Bucureşti şi una în Suceava

24.02.2023, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

Familia Palea a decis rebranduirea Provita, afacerea în domeniul medical construită în ultimele două decenii, sub numele Nord După prima ieşire din Capitală cu un centru la Suceava pe hartă urmează oraşele Cluj Napoca, Iaşi şi Timişoara.

După un an 2022 intens din perspectiva investiţiilor pentru Grupul Nord (fostul Provita), care a inclus şi preluarea unei părţi din acţiuni de către MedLife, prima jumătate a lui 2023 va aduce sub umbrela opera­torului medical un nou spital în Bucureşti, în Pipera, care urmează să fie deschis cel târziu în luna iunie, după o investiţie de peste 20 milioane de euro.

„Anul 2022 a fost unul interesant, am avut trei premiere majore. Prima a fost cea legată de schim­barea brandului din Provita în Nord, lansarea unui brand nou, care este plă­nuită independent de negocierea cu MedLife. Al doilea eveniment a fost deschiderea în Suceava, prima noastră ieşire din Bucureşti. Al treilea eveni­ment major este pregătirea lansării spitalului din Pipera, pe care îl deschidem în mai-iunie“, a povestit medicul Ovidiu Palea, care, alături de soţia sa, Ada Palea, a pus bazele operato­rului medical în 2011.

Referitor la rebran­duire, medicul a precizat că este pregătită de doi ani, în contextul în care în zona medicală şi farmaceutică există mai multe concept sub numele Provita.

Astfel, pentru a se diferenţia în piaţă, dar şi pentru a face o legătură simbolică şi a deveni un nume uşor de reţinut şi accesat, a ales Nord ca brand sub care vor fi dezvoltate centrele medicale.

În noiembrie 2022, grupul Nord a deschis prima clinică din afara Bucureştiului, la Suceava, ?n urma unei investiţii de 2,5 milioane de euro, unde există un centru integrat de Terapia Durerii.

„Ne dorim foarte mult să ne dezvoltăm în terapia durerii ca centre integrate, este primul proiect major pe care l-am desfăurat în ţară. În Suceava am găsit echipa dispusă să facă intervenţii pe conceptul de terapia durerii integrată. Centrul din Suceava are 1.800 mp, 2.5 mil. euro investiţie. Este foarte important pentru pacient să nu se plimbe între centre pentru că se pierde comunicarea între specialişti“, a explicat Ovidiu Palea.

Deschisă în noiembrie, clinica din Suceava ar urma să treacă pe break even chiar la jumătatea acestui an, din estimările antreprenorului, un lucru rar întâlnit la o investiţie în sănătate.

Proiectul spitalului din Pipera implică o construcţie pe 25.000 mp şi o investiţie de peste 20 mil. euro, iar în prima jumătate a anului 2023 urmează să fie inaugurat.

„Este un proiect foarte ambiţios, un spital multidisciplinar complex, care poate dezvolta orice fel de specialităţi. În sfârşit vom putea integra totul într-un singur loc. Vom avea şapte săli de operaţie, o sală de radiologie intervenţională, una hibridă“, a mai spus Ovidiu Palea.

În total, 250 de angajaţi are Grupul Nord, alături de alţi 300 de colaboratori în toate clinicile, iar provocarea principală este forţa de muncă şi gestionarea unei echipe semnificativ mai numeroasă. În 2022, peste 160.000 de pacienţi au trecut pragul centrelor Nord-Provita, iar pentru anul acesta fondatorul operatorului medical se aşteaptă la 250.000 de pacienţi, odată ce şi clinica din Suceava va creşte şi va avea un an plin de funcţionare, dar şi prin deschiderea noului spital.

„Complexitatea este ceva ce înveţi, ca antreprenor plăcerea este că te adaptezi situaţiei. Provocarea este îmbinarea părţii medicale cu cea administrativă. Eu am în continuare trei zile pe săptămână când văd pacienţi, dar am şansa să am o echipă administrativă puternică şi m-a degrevat de multe presiuni. Intrăm în altă ligă, jucăm la un alt nivel, vor fi provocări majore date de factorul uman. Integrăm oameni noi în structură, creştem echipa administrativă, este o provocare, dar cred că o vom depăşi cu bine“, a mai spus Ovidiu Palea.

Tot în 2022, familia Palea a vândut 51% din acţiunile operatorului privat de sănătate către MedLife, cel mai mare jucător din piaţa medicală după cifra de afaceri.

„Motivul de bază pentru care ne-am uitat la investitori şi MedLife a venit alături este dorinţa de a extinde conceptul în toată ţara. Această sinergie cu MedLife şi finanţarea pe care o putem obţine ne pot ajuta să facem centre de terapia durerii ân toate oraşele mari din ţară. Ne uităm deja la Iaşi, Cluj, Timişoara să putem face în următorul an şi jumătate. Noi căutăm antreprenori locali, să lucrăm cu echipe locale pentru a veni alături în investiţie. Un partener local face diferenţa“, a precizat Ovidiu Palea.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria