ZF Supliment Reindustrializarea Romaniei

Cum arată industria României: doar două sectoare au peste 100.000 de angajaţi. Care sunt sectoarele industriei prelucrătoare din România, ce cifră de afaceri, câţi angajaţi şi câte firme sunt pe fiecare sector de producţie în parte

31 mai 2022 Autor: Dana Ciriperu

Zeci de pagini de strategii privind reindustrializarea s-au plimbat în ultimii ani prin sertarele Ministerului Economiei, în timp ce realitatea din teren a arătat că lipsa investiţiilor sufocă pur şi simplu zone întregi din România.

România nu mai produce pastă de dinţi (decât artizanal), nu mai produce săpun (cu excepţia micilor antreprenori care au găsit o nişă de piaţă), nu mai produce însă nici autobuze, nici trenuri de metrou, iar primele tractoare româneşti au reapărut abia în 2021 pe piaţă graţie unui antreprenor local.

În 2022, reindustrializarea nu mai înseamnă ceea ce ar fi însemnat în anii 2000. Reindustrializarea României merge astăzi mână în mână cu politici de digitalizare, de responsabilitate faţă de mediu, cu adaptare la contextul actual.  Zona de cercetare-dezvoltare ar trebui să se afle în linia întâi în industria românească, dar ea ne plasează la coada oricărui clasament din UE.

Parteneri: