ZF Transilvania

Producatorii locali de software asteapta cresteri in contextul scaderii numarului de proiecte

Producatorii locali de software asteapta cresteri in contextul scaderii numarului de proiecte
07.12.2008, 18:58 42

Reprezentantii companiilor clujene de IT sunt de parere ca, dupa o perioada de doi-trei ani de recesiune, economia romaneasca se va însanatosi, criza financiara contribuind la consolidarea pietei si la reducerea marjelor de profit. Companiile care vor reusi sa treaca de aceasta criza vor domina în anii urmatori piata si vor deveni mai eficiente si mai productive. Potrivit jucatorilor de pe piata locala de IT, companiile mari din acest domeniu de activitate vor înregistra în continuare cresteri ale propriilor afaceri, iar firmele mici care au doi sau trei clienti si dispun de putini angajati vor disparea de pe piata.

Piata de IT&C din Romania este estimata la aproximativ 3 miliarde de euro, din care, luata separat, piata de IT ajunge la 1 miliard de euro. In comparatie cu Romania, în Austria piata de IT este estimata la 12-14 miliarde de euro.
Conducerea EBS Romania, furnizor de solutii software integrate de gestiune ERP (Enterprise Resource Planning) cu sediul în Cluj-Napoca, estimeaza ca va încheia anul în curs cu vanzari totale de 5,6 mil. euro si ca va realiza în 2009 o crestere a cifrei de afaceri de peste 40% pana la valoarea de 8 milioane de euro.
Compania clujeana EBS Romania a înregistrat în primele zece luni ale acestui an o cifra de afaceri de 4,7 mil. euro, cu 74% mai mult fata de perioada similara din anul trecut. Profitul a urcat cu 280% în acelasi interval de timp, totalizand 1,38 mil. euro, iar marja profitului brut aferent a fost de 29%. EBS Romania a încheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 3,5 mil. euro.
"Intentionam ca pana la finele anului în curs aproximativ doua milioane de euro din totalul cifrei de afaceri EBS Romania sa provina din serviciile IT, iar pentru anul viitor ne dorim sa crestem puternic volumul servicilor în vanzarile noastre'', a declarat pentru ZF Transilvania Daniel Metz, directorul general al companiei EBS Romania. Compania negociaza în prezent cu mai multe companii din domeniul automotive incheierea de parteneriate pentru furnizarea de servicii suport si mentenanta.
"Am înfiintat în acest an un joint-venture cu firma msg systems AG din Germania si vom construi împreuna un centru de dezvoltare software SAP, si am angajat primii 12 oameni. Am demarat în prezent discutiile pentru un joint-venture cu DaimlerChrysler Computing Services din Graz Austria si pregatim primul parteneriat în vederea intrarii pe piata de support SAP, împreuna cu Cirquent GmbH Germania, membra a grupului BMW'', spune Daniel Metz.
Porivit reprezentantilor EBS Romania, piata de servicii de tip BPO este în crestere constanta în ultimii ani de zile, iar piata locala ERP intra progresiv în faza de consolidare a jucatorilor, estimandu-se pentru acest an o crestere de 18-20% a pietei fata de anul 2007.
"Chiar daca pe piata externa nu resimtim înca efectele crizei financiare, avem deja mai multe procese de vanzari stopate pe piata autohtona, desi ne aflam într-o faza înaintata de încheiere a acestora. O posibila oportunitate pentru furnizorii de servicii IT din Romania ar fi ca în contextul cresterii presiunii pe costuri în economiile vestice sa recurga la o externalizare accentuata spre nearshore-offshore. Acest lucru, cred eu ca se va întampla îndeosebi în cazul unor relatii de colaborare existente între firme'', spune Daniel Metz
Conform oficialior EBS, numarul de angajati în prezent al companiei este de 255 de persoane, conducerea companiei neexcluzand posibilitatea ca în perioada urmatoare de timp sa disponibilizeze o parte dintre acestia.
"Concedierile vor veni, fiindca a disponibiliza personal la momentul oportun si în urma unei analize corecte este un lucru pozitiv. A concedia prea tarziu reprezinta tot timpul o problema, prin aceasta periclitandu-se inclusiv locurile de munca sanatoase, care sunt sustenabile în contextul business-ului existent'', a afirmat Daniel Metz. EBS Romania are sediul central la Cluj-Napoca si filiale deschise la Sibiu, Brasov si Arad.
Conducerea companiei romano-germane iQuest Technologies, furnizor de solutii si consultanta IT, estimeaza ca va realiza pana la finele anului în curs o cifra de afaceri de 10 mil. euro, iar în 2009 va realiza o crestere a vanzarilor de aproximativ 30% pana la valoarea de 13 mil. euro.
"In momentul de fata nu întampinam greutati în realizarea planului propus pentru acest an, acest lucru datorandu-se în principal faptului ca modelul nostru de business este bazat pe parteneriate încheiate pe termen lung cu diverse firme'', a declarat pentru ZF Transilvania Cornel Brody, director general iQuest Technologies.
Compania iQuest Technologies detine un numar total de 250 de angajati în divizia IT, conducerea firmei intentionand ca pentru urmatorii trei ani sa ajunga la peste 270 de oameni la Cluj-Napoca, aici lucrand în momentul de fata 170 de oameni.
"Intentionam ca în urmatorii trei ani de zile sa dezvoltam activitatea companiei noastre si sa crestem numarul total de angajati iQuest în cele noua birouri detinute în Europa la 400 de persoane. Am dezvoltat un parteneriat cu universitatile din Cluj-Napoca si derulam cursuri în cadrul carora pregatim studentii interesati de tehnologia Java. O parte dintre acesti studenti vor fi recrutati pentru a lucra în compania noastra", spune Cornel Brody.
Potrivit reprezentantului companiei iQuest Technologies, în prezent pe piata IT exista o concurenta acerba venita din partea companiilor din India si China, companii care ajung de cele mai multe ori sa aiba zeci de mii de angajati. In prezent, ponderea exportului este de 83% din totalul cifrei de afaceri iQuest.
"Desi am intrat ca furnizor pe piata romaneasca de IT în urma cu un an, nu excludem posibilitatea ca în urmatorii ani un sfert din vanzarile noastre sa le realizam în Romania. tarile care contribuie în mare masura la cresterea cifrei de afaceri iQuest în prezent sunt Germania si Anglia'', spune Cornel Brody.
Compania detine centre de dezvoltare software la Cluj-Napoca si Brasov, un centru de consultanta IT la Bucuresti si sediul central la Frankfurt am Main în Germania. iQuest Technologies a fost infiintata in anul 1998 ca furnizor de solutii IT pentru firme din domeniile telecomunicatii, servicii financiare, medicina si farmacie, transport, media, IT si face parte din grupul iQuest, cu sediul central la Frankfurt am Main, în Germania. Grupul iQuest detine noua birouri europene la Frankfurt, Cluj-Napoca, Brasov, Bucuresti, Paris, Göteborg si Budapesta.
Compania Endava din Cluj-Napoca, membra a grupului britanic Endava, specializata in furnizarea de servicii IT de business pentru aplicatii financiare, telecomunicatii, media si tehnologia IT, estimeaza ca va realiza pana la finele anului în curs o cifra de afaceri de peste 2,6 mil. euro si o crestere a vanzarilor de 40% în 2009, pana la valoarea de 3,7 mil. euro.
"Criza financiara are efect si asupra domeniului IT, mai ales asupra firmelor care au unu sau doi clienti, însa noi nu simtim înca efectele acestei crize. Preconizez ca aceasta criza se va mai prelungi înca cel putin un an, dupa care vor urma doi-trei ani de convalescenta'', a declarat pentru ZF Transilvania Marian V. Popa, managing director Endava Europa de Est.
Potrivit directorului Endava, principalele efecte ale crizei financiare vor fi reechilibrarea industriilor profitabile, eliminarea activitatilor speculative, introducerea unei rigurozitati si a unei discipline mai severe în mediul bancar international.  
 "In momentul de fata, în ceea ce priveste dezvoltarea de soft, Romania poate fi încadrata în primele cinci tari din Europa de Est'', a afirmat Marian V. Popa. Potrivit reprezentantilor Endava, în urmatoarea perioada de timp se va observa o crestere a domeniului servicii IT în defavoarea segmentului hardware. In prezent, în cadrul celor doua sedii Endava din Cluj-Napoca lucreaza în total 142 de angajati, compania intentionand ca pana la finele anul 2009 numarul de salariati din Cluj sa ajunga la 250 de oameni.
Oficialii Endava cred ca zona Cluj este o locatie tot mai atractiva pentru companiile straine interesate de outsourcing în Romania, deoarece aceasta zona a beneficiat de o expunere internationala sporita ca urmare a investitiilor mari din ultimul an, respectiv pentru faptul ca exista aici profesionisti IT cu experienta.
Grupul Endava are in prezent 500 de angajati si desfasoara operatiuni in Marea Britanie (Londra, Wallingford), Romania (Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi) si Moldova (Chisinau, Cahul). Prima companie din Romania membra a grupului britanic este firma Endava din Cluj-Napoca, infiintata in anul 2006 ca urmare a fuziunii prin absorbtie cu firma clujeana Alfa Global Solutions, furnizor de solutii IT. Potrivit reprezentantilor Endava, grupul britanic intentioneaza sa ajunga pana la finele anului 2010 la un numar de aproximativ 1.500 de angajati si la o cifra de afaceri de 60 de milioane de euro.
Compania Arobs Transilvania Software intentioneaza sa ajunga pana la finele anului viitor la o cifra de afaceri de aproximativ 13 mil. euro. Arobs Transilvania Software a realizat anul trecut o cifra de afaceri de peste 5 mil. euro si estimeaza pentru acest an o crestere a vanzarilor de 60% pana la valoarea de 8 mil. euro.
"Ne-am propus si pentru anul viitor sa mentinem trendul ascendent de crestere a vanzarilor Arobs pe toate cele trei linii de business ale companiei. In prezent dezvoltam solutii software în regim outsourcing, solutii pentru piata interna si distributia de sisteme de navigatie. Incepand din anul 2006, ne-am diversificat profilul activitatilor, compania noastra devenind distribuitor national de sisteme de navigatie GPS si smartphone-uri cu GPS'', a declarat pentru ZF Transilvania Voicu Oprean, director general Arobs Transilvania Software.
Printre clientii care utilizeaza solutiile Arobs de localizare a flotei auto si de optimizare a fortei de vanzari sunt companiile RDS&RCS, Avicola Bacau, Comatex, Elit, Transavia, Novartis, Deme Macarale, Profipet, Optimedia, Lissim, Nobila Casa.
Compania Arobs Transilvania Software a fost infiintata in anul 1998, avand ca principal obiect de activitate dezvoltarea aplicatiilor software de outsourcing. Din 2006, grupul finlandez Hotelzon este co-actionar minoritar al firmei clujene, prin achizitionarea unui pachet de 10% din actiuni, numarul de angajati al companiei fiind de 150 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO