Ziarul de Duminică

Aroma trupului meu

Aroma trupului meu
16.05.2008, 23:42 34

Cum ar fi sa ai parfumul tau exclusiv, croit pe "amprenta unica" a fiintei tale? Istoria parfumurilor create la comanda este veche de vreo 300 de ani. Iar azi exista case de parfumerie de nisa care, contra unor sume cuprinse intre 20 si 30 de mii de euro, produc elixiruri-unicat - pentru cine-si permite. Insa americanii, ca de obicei, au mers cu un pas mai departe.

My DNA Fragrance (Parfumul meu ADN) este deja un caz controversat in SUA, iar lumea parfumeriei internationale serioase il priveste cu suspiciune. Pe scurt, pentru sumele de 120 USD (apa de colonie) si 135 USD (apa de parfum), poti avea parfumul tau unic, a carui formula este construita pe baza amprentei tale ADN. Daca iti place si mai vrei, vei primi "recipiente de reumplere" toata viata, contra unor sume mult mai mici: 70, respectiv 85 USD.
Si procedeul este foarte simplu: odata ce ai lansat comanda ferma, primesti prin posta un kit de colectare de ADN. Colectezi celule din barbie (nu este deloc dureros sau complicat) si trimiti mostra inapoi. In circa doua saptamani, primesti un flacon de parfum (recipient din aluminiu) - "aroma trupului tau". Totul se intampla online, prin http://mydnafragrance.com.
Premisele de la care se pleaca sunt, in principiu, corecte: oricine si-ar dori sa aiba un parfum unic la un pret accesibil. Iar fiecare fiinta umana este o entitate unica - o spune chiar codul nostru ADN. Insa parfumul creat astfel nu contine ADN-ul tau. Acesta e folosit doar pentru producerea unei secvente numerice similare codului numeric personal de pe cartile de identitate. Pe baza codului numeric genetic se concepe formula unica a parfumului tau. Si nu, parfumul nu miroase CA tine, ci este mai degraba, probabil, o combinatie unica de arome ordonate intr-o structura olfactiva construita prin procesarea codului tau genetic. Adica ar fi parfumul CEL MAI POTRIVIT pentru tine. In fine, doar presupuneri, pentru ca, fiind o inventie, formula este secreta, desigur. Tot ceea ce dezvaluie producatorii este ca nu, nu este vorba despre feromoni.
Daca se intampla sa nu fii multumit de parfumul primit, ai cinci zile sa-l returnezi si primesti banii inapoi. Dar exista riscul sa ramai cu ideea ca e ceva in neregula cu tine daca ADN-ul tau n-a fost in stare de ceva mai bun, nu?
Pare simplu si eficient. Numai ca parfumierii adevarati stiu ca e imposibil sa creezi parfumuri unice atat de ieftine si pe banda rulanta. Undeva este o gaselnita de doi bani, dar numarul de naivi sau ignoranti va fi mereu foarte mare. Da, poate ca parfumul primit va fi unul placut, chiar original, dar el in nici un caz nu poate avea o relatie de cauzalitate cu ADN-ul tau. In fond, spun criticii acestui produs, secventa numerica extrasa din codul tau ADN este doar un numar abstract a carui folosire nu poate reconstrui, printr-o combinatie de arome, misterul unicitatii fiintei tale. Parfumurile adevarate sunt niste opere de arta olfactiva care pleaca de la unicitatea subiectivitatii perceptiilor artistului creator - parfumierul - si implica un cu totul alt proces de transformare a acestora in formule olfactive.
Alti critici au vazut in demersul companiei americane o adaptare la stiinta moderna a povestii din celebra carte Parfum a lui Patrick Suskind.
Dar cei mai inversunati critici privesc toata povestea ca pe o manipulare politica crunta. Oare nu cumva aceasta companie este o fatada a serviciilor secrete americane care vor sa inventarieze toti oamenii, facandu-i ca, printr-un truc seducator, sa-si dezvaluie de bunavoie ADN-ul - in aceasta era de paranoia antiterorista? Compania americana respectiva se jura ca codul tau genetic unic nu numai ca este tinut confidential, dar este imediat distrus, odata ce s-a construit formula unica a parfumului tau. Autoritatile americane nu i-au pus deloc bete in roate. In fond, ele nu pot decat sa exulte ca se creeaza o noua banca de "amprente ADN" pe care ar putea oricand sa o acceseze cu mandat de la judecator.
Altii merg si mai departe: avem oare de a face cu o banca de ADN pentru un viitor in care clonarea umana va fi legala?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO