Ziarul de Duminică

„Arta” pentru artă/ de Daniel Nicolescu

„Arta” pentru artă/ de Daniel Nicolescu

„Arta” pentru artă

03.02.2011, 23:54 64

Resuscitată după aproape 10 ani de moarte clinică, revista"Arta" apare din nou la chioşcuri şi în standurile librăriilor.Atractivă fără niciun dram de stridenţă, aerisită grafic, arborândo demnitate a cărei nobleţe ţine, simultan, de racordarea lapropria tradiţie şi de exerciţiul primenirii în spirit modern,revista umple (sau, mai degrabă, îşi propune să umple) un hăupublicistic şi critic întins între cronicile fără vocaţiesistematică din paginile revistelor (între care şi, preţ de zeceani, cele din paginile ZD) sau din cele strecurate, cu titluinformativ, în rarele şi tristele emisiuni culturale TV.

Editată de Uniunea Artiştilor Plastici din România (UAP) şiprodusă de Igloo Media, revista îl are ca director pe pictorul şiprofesorul Petru Lucaci, iar ca editor-şef pe Magda Cârneci. Douănume bine consolidate în peisajul nostru cultural, care sună ca ogaranţie de seriozitate, de consecvenţă, de altitudine intelectualăşi de obiectivitate pentru viitorul revistei.

Directorul "Arta" aşază limpede jaloanele publicaţiei, încuvântul său liminar. Astfel, revistei îi va reveni misiunea săconsemneze tot ce se întâmplă "mai creativ şi mai bun" în toatefilialele UAP din ţară. "În avalanşa de expoziţii, festivaluri şibienale de artă ale actualităţii imediate, îi revine şi şi misiuneade a selecta şi de a arhiva ce e mai reprezentativ pentrutendinţele estetice ale momentului şi pentru spiritul progresist alvremii. Iar pentru creativitatea pe care nu ezit să o calific dreptexcepţională a mediului nostru artistic, îi revine revistei Artamisiunea de a fi o carte de vizită reprezentativă şi exigentă, caresă propună o interfaţă activă şi pe picior de egalitate cu mediulartistic internaţional."

Rezumăm cu entuziasm promisiunile (arhivă, carte de vizită şiinterfaţă activă), fără să ne prefacem că nu observăm invitaţiaprogramatică, din partea editorilor, în zona pieţei de artă şi acotaţiilor (există o bună anchetă, pe tema pieţei, realizată înacest număr de Simona Vilău, dar care nu iese din zonageneralităţilor de criză) în lipsa cărora "interfaţa" riscă să numai fie chiar atât de activă precum îşi doreşte. Mai ales că, înprivinţa contemporanilor, şi casele de licitaţii (cu organismelelor publicistice cu tot) păstrează o tăcere densă. Aşadar, "Arta"doar de amorul artei?

Din secţiunile revistei, menţionăm: "Proiecte de cercetare","Dosare de artist 2010" (cu focalizări, incitante, lipsite depreţiozitate, inteligent şi revelator ilustrate, pe Ion Bârlădeanu,Horia Bernea, Matei Bejenaru, Zsolt Berszan, Rudolf Bone, IrinaBotea, Mircea Cantor, Francisc Chiuariu, Ciprian Ciuclea, CălinDan, Teodor Graur, Ion Grigorescu, Gili Mocanu, Anca Mureşan,Miklos Onucsan, Christian Paraschiv, Dan Perjovschi, CristianRăduţă, Mircea Stănescu, Roman Tolici, Dumitru Şerban, MihaiŢopescu, Aurel Vlad, Mihai Zgondoiu), Muzee şi centre de artă,Expoziţii de grup, Bienale internaţionale, Ancheta de artă,Expoziţii româneşti în străinătate, Expoziţii internaţionale şi odecorativă rubrică Info. Un cuvânt bun pentru layout-ul revistei(realizat de Corina Duma), de o simplitate stenică, sever fără săfie arid.

În încheiere, iată "Ce vrea ARTA" în viziunea Magdei Cârneci,editorul-şef: "Această nouă serie începe, ca multe lucruri înRomânia, sub semnul urgenţei. Urgenţa de a recupera 10 ani detăcere totală, după alţi câţiva ani de apariţie mai degrabăhaotică, ambele datorate contorsionatei perioade de tranziţiepostcomunistă din ultimii 20 de ani. Apoi urgenţa de a intra într-onormalitate şi o fluiditate atât de vital necesare mediuluiartistic românesc pentru conştientizarea propriei evoluţii şipentru intrarea într-un dialog matur şi lucid cu mediul artisticinternaţional." Aferim!

DANIEL NICOLESCU. Absolvent, în 1982, al UniversităţiiBucureşti, Facultatea de filologie, secţia română-portugheză.Redactor principal (şi, începând cu 1991, grafician copertator) laEditura Eminescu, între 1985-2003. Colaborări (cronică literară,cronică plastică, traduceri) la numeroase reviste culturale,începând cu 1974. Redactor şi art-director la diverse publicaţiidin ţară. A semnat mai multe volume de traduceri şi un volum deinterviuri. Din anul 2000 până în 2009 - editor executiv la Ziarulde Duminică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO