Ziarul de Duminică

Brave New Sex

25.01.2008, 17:32 22

Promiscuitatea erotica a caracterizat nu doar capodopera lui Aldous Huxley - romanul Brave New World (1932) -, ci si viata sa personala, marcata de succesive triunghiuri amoroase... In 1916, la conacul din Garsington, langa Oxford, unde era angajat formal ca lucrator agricol pe perioada razboiului, viitorul scriitor a intalnit-o pe belgianca Maria Nijs (Nys), o frumoasa bisexuala care era si amanta proprietarei fermei, Lady Ottorine Morrell (la randu-i, amanta filosofului Bertrand Russell, dar si a pictoritei Dora Carrington).
Huxley se va casatori cu Maria in 1918, vor avea impreuna un fiu, Matthew, si va trai cu ea pana in 1955, cand aceasta va fi rapusa de cancer. O frumoasa poveste conjugala, s-ar zice, deloc marcata de accidentele sexuale ale tineretilor... daca nu am afla mult mai multe detalii picante din editia de Selected Letters ale lui Aldous Huxley, publicata recent, la Chicago, sub ingrijirea lui James Sexton si recenzata de Jeremy Treglown in Times Litterary Supplement (timesonline.co.uk).
In realitate, povestea este mult mai complicata, pe langa relatia cu mereu excitata Lady Morrell (implicata in aventuri erotice cu o multime de scriitori si artisti: Axel Munthe, Augustus John, Dorothy Bussy etc.), cuplul Huxley ("oameni sofisticati, care nu se temeau deloc de experimente") intretinand un tumultuos menage a trois si cu scriitoarea Mary Hutchinson (careia ii sunt adresate majoritatea scrisorilor din carte), una dintre amantele criticului de arta Clive Bell, dar si buna prietena a lui T.S. Eliot si a lui Samuel Beckett.
Acesta era un asiduu frecventator al conacului Garsington si membru influent al grupului Bloomsbury (dupa numele resedintei londoneze a aceleiasi Lady Morrell, care, in paranteza fie spus, pare a fi cea mai probabila sursa de inspiratie pentru Lady Chatterley a lui D.H. Lawrence, gazda italiana a familiei Huxley la inceputul anilor '20).
Cand, dupa o lunga suferinta, Maria pierde lupta cu cancerul, Aldous - care reusise sa mai aline din durerile muribundei, supunand-o unor repetate sedinte de hipnoza - isi va reface viata alaturi de Laura Archera, o alta prietena intima a cuplului, care va deveni principala biografa a scriitorului. Ea a fost, de altfel, cea care i-a consemnat, pe 22 noiembrie 1963 (ziua asasinarii lui JFK), ultima dorinta - 100 de micrograme de LSD, drog psihedelic despre ale carui efecte Huxley scrisese pe larg in eseul sau din 1954 The Doors of Perception (sa mai spunem ca de aici vine si numele trupei lui Jim Morrison?).
...Una peste alta, lumea lui Huxley chiar era, la propriu, o "minunata lume noua", in care cui nu i-ar fi placut sa traiasca?!?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO