Ziarul de Duminică

Când jucăriile devin istorie

Când jucăriile devin istorie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

06.07.2012, 00:01 184

Până în data de 2 septembrie 2012, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, poate fi vizitată expoziţia "Copilăria de altădată, la ţară". Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" (Bucureşti), Muzeul Naţional Secuiesc (Sf. Gheorghe), Complexul Naţional Muzeal ASTRA (Sibiu), Muzeul de Etnografie Braşov, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ (Piatra-Neamţ), Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova (Ploieşti) şi Asociaţia Muzeul Jucăriilor (Bucureşti) şi reuneşte obiecte deosebite din patrimoniul acestora.

A devenit o tradiţie pentru Muzeul Naţional de Istorie a României să organizeze anual, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului şi în ajunul Crăciunului, o expoziţie dedicată vârstei inocenţei: iată, bunăoară cele două proiecte expoziţionale din ultimul an - "Colecţie de copilării" (iunie - iulie 2011) şi "De la Moş Gerilă la Moş Crăciun" (decembrie 2011 - ianuarie 2012). Dacă în cadrul acestora au fost prezentate jucării şi jocuri ale copiilor de la oraş, acum au fost alese jucăriile copiilor de la sat, în dorinţa de a aduce în faţa contemporanilor de toate vârstele un univers plin de candoare şi smălţuit cu veritabile isprăvi meşteşugăreşti, care, din păcate, este prea puţin cunoscut. Jucăriile prezentate sunt impresionante prin modestia materialului din care au fost realizate, prin simplitatea şi în acelaşi timp, ingeniozitatea celor care le-au meşterit. Pot fi admirate jucării care au aparţinut copiilor români, saşi şi secui care şi-au trăit viaţa la sat, nucleul societăţii în epocile trecute ale istoriei.

"Expoziţia este una inedită, care face parte dintr-o anume viziune, în care muzeul nu este un loc unde sunt depozitate rămăşite ale trecutului, ci un loc în care oamenii vin în contact cu viaţa altor oameni. Numeroasele jucării prezente în expoziţie ne aduc aminte că viaţa noastră poate deveni istorie. Cu ajutorul lor ne întoarcem în timp, la vremea copilăriei." - dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director General al Muzeului Naţional de Istorie a României. Este o expoziţie plină de interes, pentru că însăşi lumea jucăriilor este de o diversitate uluitoare. Este o lume în care păpuşi, animale, instrumente de tot felul sunt date copiilor ca să se bucure.

Văzându-le, spectatorii vor avea la rândul lor prilejul să se bucure şi să retrăiască (măcar unii dintre ei), momentele unice când, aflându-se în vizită la bunicii de la ţară, puteau experimenta, cu proaspătă uimire, nu doar "şfara cu motocei dindărătul prichiciului", ci şi incitantele mecanisme de lemn, rafie şi cârpă, care ţineau locul jucăriilor seriale, mai atractive poate, dar cu siguranţă mai sarbede pe scara istoriei, din magazinele urbane. Expoziţia îşi doreşte să facă cunoscut publicului larg tezaurul de jucării, mobilier miniatural şi piese vestimentare pe care îl avem în ţară şi care ilustrează copilăria, dovedind bogăţia spirituală a lumii satului.

"Copilăria de altădată, la ţară", MNIR, Calea Victoriei nr.12, Bucureşti. Expoziţia (care beneficiază şi de un foarte bine realizat catalog, achiziţionabil de la mmagazinul muzeului), deschisă între 1 iunie - 2 septembrie 2012, poate fi fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10.00 - 18.00.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO