Ziarul de Duminică

Cartea de literatura

Cartea de literatura
01.04.2009, 13:45 21

 
 
Dan Lungu
 
Cum sa uiti o femeie
Editura Polirom
Andi si Marga s-au cunoscut intr-o imprejurare ciudata si locuiesc impreuna de un an si jumatate. Sunt tineri jurnalisti si lucreaza la acelasi ziar dintr-un oras de provincie, ea la pagina de mondenitati, iar el la investigatii. Desi intre ei lucrurile par in regula, intr-o buna zi Marga dispare, lasand un sibilinic bilet de adio. In lipsa unei explicatii rationale, Andi, bulversat si ros de intrebari, apeleaza la un intreg arsenal de strategii ale uitarii. Viata lui se complica si mai mult odata cu intalnirea unui grup de neoprotestanti si cu sentimentul ca Dumnezeu e pe urmele sale. Tot raul e spre bine, iar finalul povestii nu e neaparat fericit, ci doar altfel.
 
 
 
Zeruya Shalev
 
Viata amoroasa
Editura Humanitas Fiction
Romanul, care apare in colectia "Raftul Denisei", a fost distins cu mai multe premii importante in Israel, a fost tradus in peste douazeci si cinci de tari si ecranizat in 2007 in Germania. Yaarah, o tanara casatorita, intalneste un vechi prieten al tatalui sau si intre cei doi ia nastere o obsesie sexuala devastatoare. Dar nu dupa mult timp femeia descopera ca barbatul care o fascineaza ar putea urmari o razbunare in timp. Traducere din ebraica si note de Ioana Petridean.
 
 
 
Vassilis Alexakis
 
Dupa Isus Hristos
Editura Trei
Un roman polemic despre Muntele Athos, care incearca sa reabiliteze memoria Greciei Antice. Nausicaa Nikolaidis, o doamna in varsta, bogata si fermecatoare, ii cere tanarului ei chirias, student la filosofie, sa faca o ancheta asupra Muntelui Athos, ca sa poata decide daca merita sa-si doneze averea calugarilor. Un roman de suspans. In Franta, cartea a primit Marele Premiu al Academiei. In Grecia, insa, a starnit reactii violente din partea bisericii si amenintari adresate direct autorului. Vassilis Alexakis s-a nascut la Atena in 1943 si s-a instalat in 1968 in Franta. Traducere din franceza de Doru Mares.
 
 
 
Jill Mansell
 
Cel pe care il doresti... e mai aproape decat crezi
Editura Leda 
Cand Nancy vede ce cadou de Craciun i-a pregatit sotul ei: o masina rosie de tuns iarba (!), realizeaza ca bijuteria pe care o astepta era destinata altcuiva. Cui oare? Carmen, prietena cea mai buna a lui Nancy, a renuntat la iubire cand si-a pierdut sotul adorat. Acum are nevoie de un barbat care sa-i redea increderea in viata. Dar unde sa-l gaseasca? Din clipa in care o cunoaste pe scorpia ce ar putea sa-i devina mama vitrega, Mia se hotaraste sa joace rolul lui Cupidon — sagetile ei vor crea confuzie, deschizand insa si drumul adevaratei iubiri… Traducere din limba engleza de Liliana Andronache.
 
 
 
John Le Carre
 
Premiantul
Editura RAO 
Este al doilea roman (dupa Cartita) din trilogia Pe urmele lui Karla. George Smiley a devenit seful Serviciului Secret britanic intr-un moment in care tradarile unui agent dublu sovietic au zguduit din temeleii reteaua de spionaj. Hotarat sa restabileasca onoarea si faima de odinioara ale serviciului, Smiley doreste razbunare. Metoda lui este atacul, prada urmarita este Karla, terenul de batalie este Hong Kongul, iar arma aleasa - onorabilul Jerry Westerby, „premiantul", ziarist, dar si un agent abil, desi nesabuit, aflat in centrul romanului. Un roman cu o structura complexa si stufoasa, cu un inceput deosebit de greoi. Traducere din engleza de Delia Razdolescu si George G. Potra.
 
 
 
 
Jonathan Swift
 
Calatoriile lui Gulliver
Editura Litera International 
O editie minunat ilustrata a calatoriilor lui Gulliver in Tara Piticilor si in Tara Uriasilor, pentru care editorul (Vidrascu & fiii si graficienii V.P. Zmeev si Vladimir Kravcenco) merita felicitari. Desenele ii apartin lui D. Gordeev, care s-a remarcat si in ilustrarea altor texte celebre. Traducere de Constantin Dragomir.  
 
 
 
Ion Oltean
 
Sublim
Tipar Proxima Impex 
Un roman despre Henri Beyle, inainte ca acesta sa devina nemuritorul Stendhal. Perioada in care se deruleaza filmul adolescentei si tineretii lui Beyle este 1797-1808, prilej pentru autor sa ne dezvaluie cat de bine informat se dovedeste in ceea ce priveste istoria Frantei si cat de pasionat este de destinul personajului sau. Dragostea, razboiul si arta interfereaza in aceasta carte care ar fi meritat un editor pe cinste, dar nu l-a avut. Si iata un pasaj care lamureste, poate, ceva atat din personalitatea lui Beyle, cat si din a autorului insusi: „Sa-i fie oare scris lui pe undeva, acolo, pe sus, sa se tarasca toata viata intr-o situatie de indragostit nefericit? Se pare ca da. Ii ramane insa cealalta fericire – aceea generata de pasiunea pentru arta, pasiunea pentru muzica si pictura... Cel putin, cu acest soi de amor este scutit de teama loviturilor poncise. Iar de s-ar intampla si din acestea, suferinta pricinuita este suportabila, pentru ca arta presupune prin ea insasi un element conciliator" (Ioan Es. Pop).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO