Ziarul de Duminică

Idei geniale (I)

Idei geniale (I)/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

20.07.2012, 00:03 388

Editura Litera a iniţiat o colecţie destinată oamenilor cu o isteţime peste medie. Se cheamă IQ 230. Coeficientul mediu de inteligenţă se situează în jurul valorii de 100. Dincolo de 100 începe "ţara oamenilor deştepţi", care nu numai că ştiu mai multe, dar şi vor să afle mereu mai mult. Sunt oamenii care îşi pun mereu întrebări. Dar dacă dincolo de coeficientul 100 începe teritoriul oamenilor deştepţi, nu cumva 230 e o cifră prea mare? Autorul despre care vom vorbi mai jos crede că nu şi are un exemplu. Terence Tao e un australian de 36 de ani, care predă matematica la University of California. Conform Institutului Davidson din SUA el are un IQ de 230, cel mai mare înregistrat vreodată. În colecţia "IQ 230" au apărut mai multe volume, pe care le vom prezenta pe rând, în numere diferite ale "Ziarului de duminică".

John Farndon - 50 de idei geniale care au schimbat omenirea.

Motorul cu aburi, tiparul, sistemul bancar, vaccinul, telefonul, internetul... puteţi să vă imaginaţi lumea fără ele?Cartea este o fascinantă călătorie de descoperire a celor mai importante idei pe care le-au avut vreodată oamenii. John Farndon a apelat la o serie de experţi, care au căzut de acord în privinţa unei liste cu 50 de idei, de la cele elementare, cum ar fi roata, până la cele mai pretenţioase, cum ar fi teoria cuantelor. După ce lista a fost finalizată, autorul a configurat un site şi i-a invitat pe vizitatori să voteze ideea pe care o considerau ei cea mai importantă. În fruntea listei s-a situat internetul. Dar este el oare mai important decât democraţia sau decât abolirea sclaviei? Ce s-ar fi ales de umanitate fără foc, vaccinuri, agricultură sau canalizare? Fără roată, civilizaţia modernă ar fi practic imposibilă, dar şi capitalismul şi căsătoria ne-au schimbat radical modul de viaţă. Fiecare dintre aceste idei este importantă şi a avut un impact uriaş asupra omenirii.

Scopul cărţii nu este să ne ofere răspunsuri, ci să ne provoace curiozitatea şi să ne facă să medităm la ceea ce contează cu adevărat - care sunt ideile de care avem nevoie şi care sunt cele de care ne putem lipsi. Trecerea în revistă a celor 50 de idei geniale mai are un scop, cel de a glorifica ingeniozitatea, bogăţia de idei strălucite pe care le-au avut oamenii de-a lungul secolelor. "Când mi-a fost sugerată prima dată ideea de a scrie o carte cu acest titlu, cea dintâi reacţie a fost să consider totul un demres absurd. Cum ar putea idei la fel de profunde şi complexe precum dreptatea, logica sau marxismul să fie reduse la un simplu concurs de popularitate?Până la urmă, ce vrea să însemne idée genială?... Ideile contează. Ele ne formează experienţa în lume Ne aduc lurcuri bune şi rele. Ne schimbă viaţa în bines au în rău. Ne modelează credinţele şi speranţele în viitor. Idei precum focul, metalele şi ceramica ne-au schimbat radical modul de viaţă. Democraţia şi capitalismul au stabilit principiile fundamentale care au marcat modul în care funcţionează societatea."

În dreptul fiecărei idei (abolirea sclaviei, ceramica, democraţia, feminismul, scrierea, roata sau internetul - aflat, acesta din urmă. aproape constant în vârful preferinţelor respondenţilor - etc.), autorul oferă detalii despre istoricul ideii şi despre impactul său asupra lumii, precum şi o suită consistentă de argumente pro şi contra. Ceea ce a rezultat este o istorie, povestită accesibil şi seducător, a gândirii umane şi a capacităţii ei infinite de inovare.

Joshua Foer - Memoria inteligentă. Arta şi ştiinţa de a-ţi aminti totul. Traducere din limba engleză de Lucian Popa.

Un om obişnuit iroseşte cam patruzeci de zile pe an pentru a compensa lucrurile pe care le-a uitat. O astfel de persoană era şi jurnalistul american Joshua Foer până în 2005, când a asistat la Campionatul de Memorare al Statelor Unite, cu intenţia de a scrie un articol pentru o revistă. Fascinat de performanţele "atleţilor minţii", a început să se antreneze în tehnici de memorare, ajutat de Ed Cooke, un tânăr maestru european. A ajuns să stăpânească metode vechi de mii de ani - precum palatul memoriei - folosite de Cicero şi de alţi mari oratori ai Antichităţii, dar şi de învăţaţii Evului Mediu. După numai un an, Foer a devenit campionul la memorare al SUA, uimind o lume întreagă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO