Ziarul de Duminică

Idei geniale (II)

Idei geniale (II)

Autor: Ziarul de Duminica

27.07.2012, 00:03 224

Piers Steel -Procrastinarea. Vindecă delăsarea, câştigă timp, fii eficient. Traducere din limba engleză de Carmen Ion

Procrastinarea este un comportament caracterizat prin amânarea acţiunilor sau a sarcinilor pentru mai târziu. Psihologii citează adesea procrastinarea ca fiind un mecanism de combatere a anxietăţii asociate cu începerea sau finalizarea unei sarcini sau a unei decizii. Cercetătorii în psihologie folosesc trei criterii pentru a categorisi procrastinarea. Pentru ca un comportament să fie considerat procrastinare, acesta trebuie să fie: neproductiv, inutil şi întârziat. Pentru un individ, procrastinarea poate duce la stres, un sentiment de vinovăţie, pierderea productivităţii personale, crearea unei crize şi dezaprobare din partea altora pentru neîndeplinirea unor responsabilităţi sau a unor angajamente. Aceste sentimente combinate pot favoriza în continuare procrastinarea. În timp ce este normal ca oamenii să procrastineze la un anumit grad, aceasta devine o problemă atunci când împiedică funcţionarea normală. Procrastinarea cronică poate fi semnul unei tulburări psihice sau fiziologice.

Cuvântul în sine vine de la latinesculprocrastinatus: pro- (înainte) şi crastinus (de mâine). Prima apariţie, în limba engleză, a termenului a fost în Cronica lui Edward Hall, publicată cândva înainte de 1548. Predica reflecta legătura procrastinării cu evitarea sau întârzierea sarcinilor, voinţa şi păcatul.

Cartea de faţă este despre promisiunile pe care le faceţi faţă de voi înşivă şi pe care nu le respectaţi. Despre scopurile pe care vi le propuneţi, fără a le atinge vreodată şi fără a şti de ce. Despre curele de slăbire mereu amânate, despre graba cu care încercaţi, la orele târzii ale nopţii, să terminaţi un proiect şi despre dezamăgirea din ochii celor care şi-au pus speranţe în voi - sau ai celui care vă priveşte din oglindă. Despre pierderea timpului, delăsare, irosirea unor oportunităţi şi altele. Multe altele. Despre potenţialul irosit sau împlinit, despre visuri care se pierd şi visuri care devin realitate. Dar, mai presus de orice, această carte este despre schimbarea vieţii voastre, despre cum să procedaţi pentru a nu mai amâna lucrurile şi a trece la treabă.

Richard David Precht - Cine sunt eu? O călătorie prin mintea mea. Traducere din limba germană de Rolland Schenn. Un best seller internaţional vândut în peste 1 milion de exemplare în 35 de ţări

Ce este adevărul? De unde ştiu cine sunt? De ce ar trebui să fim buni? Există multe cărţi despre filosofie. Cu toate acestea, Cine sunt eu? diferă faţă de celelalte lucrări de introducere în filosofie. Nimeni nu a reuşit până acum să pună cititorul faţă-n faţă cu marile întrebări ale omenirii într-o manieră atât de documentată, de competentă şi, în acelaşi timp, cu umor şi cu eleganţă. Prezenta lucrare reprezintă o călătorie unică prin noianul de cunoştinţe pe care le avem despre om. Precht ne prezintă tot ceea ce este mai nou în neuroştiinţă, în psihologie şi în filosofie. Fie că pleacă în cercetarea sensului vieţii pornind de la analiza unui episod din Star Trek sau de la melodia Lucy in the Sky with Diamonds a celor de la Beatles, cartea ne pune în faţă unui traseu captivant, în care vom descoperi cele mai surprinzătoare lucruri despre noi înşine.

Richard David Precht este filosof, publicist şi scriitor şi s-a născut în 1964 la Solingen. În 1994 i s-a conferit titlul de doctor la Universitatea din Köln şi lucrează de atunci pentru aproape toate ziarele şi posturile radio şi TV importante din Germania. În 2000 a primit Premiul Presei pentru biomedicină. A scris două romane şi trei cărţi de nonficţiune, toate bucurându-se de un succes extraordinar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO