Ziarul de Duminică

Ministerul Neprimejduirii de Stat şi Ministerul Treburilor Lăuntrice/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

22.08.2013, 23:57 135

Sorin Turturică

Aviatoarele României

Din înaltul cerului în beciurile Securităţii

Editura Militară

Un subiect pasionant şi prea puţin explorat. „Am citit cu sufletul la gură manuscrisul acestei cărţi. Am rămas uimit să constat că în arhivele fostei Securităţi se găsesc atât de multe informaţii despre primele aviatoare ale României. Autorul a făcut o cercetare aprofundată şi a reusit să pună în pagină o poveste ce va trezi emoţii puternice în orice cititor. De aceea recomand tuturor această carte” (Prof. univ. dr. Valeriu Avram). Personajele cărţii - Irina Burnaia, Smaranda Brăescu, Yvonne Cămărăşescu, Elena Caragiani, Mariana Drăgescu, Nadia Russo, Virginia Duţescu, Marina Stirbey, Ioana Cantacuzino -  au destine şi istorii de adevărate eroine de roman.

 

Pavel Moraru

SMERŞ în Basarabia

1944-1954

Editura Militară

„Cartea de faţă este o contribuţie la cunoaşterea aparatului de represiune sovietic şi a crimelor acestuia – spune autorul. Mai exact, ne-am îndreptat efortul spre cercetarea activităţii structurilor de contrainformaţii SMERŞ în Europa, în anii celui de-al Doilea Război Mondial şi în primii ani postbelici, precum şi în R.S.S. Moldovenească, imediat după război. Am abordat, de asemenea, aspecte legate de acţiunea contrainformativă şi de combatere a manifestărilor ostile regimului sovietic desfăşurată de Ministerul Neprimejduirii de Stat (Ministerul Securităţii Statului) şi Ministerul Treburilor Lăuntrice (Ministerul Afacerilor Interne) ale R.S.S. Moldoveneşti.”

În Bucovinei şi Basarabiei trupele SMERŞ au avut atribuṭii de a vâna agenţii secreṭi străini, de a deconspira indivizi suspecţi ca spioni în trupele ruseṣti ṣi de a captura arhivele inamicilor. SMERŞ-ul a fost cel care s-a ocupat de anchetarea lui Ion Antonescu şi a colaboratorilor săi, duşi pentru cercetări la Moscova (1944-1946), unde au fost minuţios interogaţi asupra activităţii lor din perioada 1940-1944.

 

David E. Murphy

Enigma Barbarossa. Ce ştia Stalin

Editura Militară

Traducere de Mona Iosif.  David E. Murphy, un veteran al Războiului Rece, a fost adjunctul şi apoi şeful staţiei CIA din Berlin, din 1954 până în 1961. Ulterior, la sediul agenţiei din Statele Unite, a condus „operaţiile sovietice” până la retragerea sa, în anii ’70. Este coautor, alături de Serghei A. Kondraşev şi George Bailey, al lucrării „Battleground Berlin: CIA vs. KGB in the Cold War”.

„David Murphy aduce o viziune incisivă, aceea a unui fost profesionist al intelligence-ului, în scenariul dramatic al Operaţiei Barbarossa. Rezultatul este multitudinea de informaţii suplimentare pe care le adaugă modului în care interpretăm acţiunile lui Stalin şi cel de-al Doilea Război Mondial.” (David Stafford) „Enigma Barbarossa. Ce ştia Stalin este o relatare fascinantă şi meticulos documentată a presupunerilor greşite şi a erorilor de judecată care au culminat cu invadarea Rusiei de către Hitler, în iunie 1941. Nimeni până acum nu a reuşit să documenteze atât de complet această perioadă fatidică.” (Henry A. Kissinger) „Captivantă şi pătrunzătoare, investigaţia acestui ofiţer de informaţii pune într-o nouă lumină uriaşa eroare comisă de Stalin, una din cele mai mari enigme ale războiului, relatând evenimentele într-o manieră plină de suspans, similară unui thriller de război”. (Simon Sebag Montefiore)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO