Ziarul de Duminică

O zi cu o poveste de dragoste cât o viaţă/ de Stelian Ţurlea

O zi cu o poveste de dragoste cât o viaţă/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

09.12.2011, 00:06 91

N-am acordat atenţie cărţii*) la prima ediţie, la începutul verii acestui an. Nu m-a impresionat faptul că, atunci, fusese deja tradusă în 18 ţări, foarte multe aşa-zise bestselleruri se traduc oriunde, chiar dacă valoarea lor nu impune apariţia pe toate meridianele. Între timp, numărul ţărilor în care cartea a fost publicată s-a ridicat la 31. Între timp, traducerea de la noi s-a vândut atât de bine, încât a apărut o a doua ediţie. Între timp, autorul realizase un scenariu pe baza romanului şi în acest an s-a făcut un film de mare succes, cu Anne Hathaway şi Jim Sturgess în rolurile principale. Filmul rulează cam peste tot în lume, nu l-am văzut, dar am citit că nu se ridică la valoarea cărţii, deşi e impresionant. În sfârşit, am citit o declaraţie a lui David Nicholls: "Am vrut să scriu o poveste de dragoste de care bărbaţii să nu se simtă jenaţi - spunea el -, ceva care ar fi avut destul de mult umor şi cinism. Noţiunea că eu, ca bărbat, ar trebui să citesc doar thrillere, e absurdă. Până la urmă, dragostea şi prietenia li se întâmplă şi bărbaţilor." Vorbele acestea m-au incitat să citesc cartea ca lumea. N-am lăsat-o din mână. O acţiune ingenioasă cu un subiect aproape banal, cum s-au scris mii şi mii. Dar David Nicholls a reuşit să surprindă.

Este povestea a doi tineri, Dexter Mayhew şi Emma Morley, care termină facultatea în 1988 şi, după petrecerea de absolvire, petrec o noapte împreună. Dexter este un tip carismatic, genul de tânăr cu mulţi bani, care devine enervant. Emma e fată deşteaptă şi frumoasă, dar oarecum neîncrezătoare în propriile forţe. Noaptea lor de aproape iubire are loc la 15 iulie. După acea noapte, fiecare proneşte de drumul lui. Dar mai înainte, îşi promit să se revadă în acea zi şi în anii următori. Şi vreme de 20 de ani ei se revăd la 15 iulie. Uneori se mai întâlnesc şi în restul anului, dar zilele acelea nu sunt descrise, n-au niciun rol în curgerea romanului. Dexter nu prea ştie ce să facă în viaţă şi, după ce hăladuieşte fără rost prin toată lumea, ajunge prezentator de televiziune la o emisiune stupidă de noapte, o meserie în care nu rămâne prea mult pentru că are viciul beţiei. Emma vrea să ajungă scriitoare, dar până să reuşească să scrie şi să vândă prima ei carte va fi profesoară, va juca teatru şi va pierde mulţi ani.

"M-am simţit eliberat, pentru că nu a trebuit să descriu evenimentele obişnuite, prea familiare din viaţa personajelor - naşterile, nunţile. A fost mult mai interesant ca evenimentele să se petreacă în afara focusului. Şi, desigur, ca romancier, e perfect posibil să trişezi, să-i spui pur şi simplu cititorului ce s-a întâmplat cu trei sau şase luni înainte." Ce se întâmplă cu cei doi pe parcusrul anilor, putem deduce din aluzii şi mici amănunte. Fiecare are viaţa lui, iubiri, prietenii, căutări, dezamăgiri, el chiar se însoară şi are un copil, apoi divorţează, dar nimic nu se compară cu ce şi-a imaginat fiecare despre relaţia dintre ei. Pe întreg parcursul poveştii, cei doi se străduiesc să rămână "doar prieteni" şi reuşesc cu mare greutate, iar când decid să schimbe situaţia, după două decenii, se întâmplă neprevăzutul, uimitor pentru cititor. Pe neaşteptate. Dar întocmai ca în viaţă. Un deznodământ surprinzător.

David Nicholls e un maestru pe mai multe planuri. Înainte de orice, dialogurile admirabile, pagini şi pagini care curg cu o naturaleţe dezarmantă, parcă smulse din viaţă. Apoi, traseele complicate, haotice, întortocheate ale legăturilor dintre doi oameni, în care se amestecă iubire, frustrare, dezamăgire, speranţă, nevoia de un apropiat, fuga de singurătate. Chiar dacă ajungi să-l deteşti pe Nicholls, pentru un motiv sau altul, scene nenumărate, dacă nu cartea întreagă te vor obseda. Mare realizare!

*) David Nicholls - O zi. Editura Litera. Traducere din limba engleză de Monica Dinu. Ediţia a doua

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO