Ziarul de Duminică

Paweł Huelle în româneşte/ de Ziarul de Duminică

Paweł Huelle în româneşte/ de Ziarul de Duminică

Autor: Ziarul de Duminica

14.08.2014, 09:12 61

Pawel Huelle este unul dintre cei mai cunoscuţi prozatori polonezi contemporani. S-a născut în 1957, la Gdansk, a lucrat ca jurnalist, a fost angajat al federaţiei Solidaritatea, a predat literatură, filosofie şi istorie. A fost director al televiziunii din Gdansk din 1994 până în 1999. Cărţile sale au fost traduse în numeroase limbi.

Se descrie pe el însuşi drept o cămilă cu două cocoaşe: una îi e dată de numele austriac la origini (familia sa a venit în Polonia în urmă cu vreo trei sute de ani) pe care polonezii îl pronunţă în vreo 15 feluri; a doua este meseria de scriitor – „Ştiu că literatura ocupă un loc foarte strâmt în vieţile noastre, dar o ador, sunt robul ei.” Ţine teancuri de cărţi lângă, nu pleacă la drum niciodată fără câteva volume. I-au apărut în româneşte două titluri.

 

Eram singur şi fericit. Editura Polirom, colecţia Actual. Traducere din limba polonă şi note de Radoslawa Janowska-Lascar şi Mihaela Cornelia Fiscutean

Volumul cuprinde opt povestiri care au ca martor un băieţel din Gdansk, devenit apoi adolescent şi tânăr. Prin ochii lui, antipatiile politice ale părinţilor se colorează fantast, iar bizareriile unor personaje excentrice sunt întâmpinate deopotrivă cu mirare şi stăpânire de sine.

„În ultima vreme – spune Pawel Huelle –, oricine se apucă de scris îşi vede cartea ca pe un scenariu şi uneori lucrurile se dezechilibrează. Literatura frumoasă oferă plăcerea spunerii unei poveşti. Ea nu trebuie scrisă repezit, ruptă în fărâme. Are nevoie de timp.”

 

Mercedes-Benz. Editura Polirom, colecţia Actual. Traducere din limba polonă şi note de Radoslawa Janowska-Lascar şi Mihaela Cornelia Fiscutean. Ediţia a doua

Este un roman captivant, comic şi trist în acelaşi timp, conceput sub forma unei lungi scrisori adresate scriitorului ceh Bohumil Hrabal, dar şi un omagiu adus acestuia. Din perspectiva autobiografică, Pawel Huelle scrie o carte despre iubire, despre trecut si prezent, în care maşinile – şi în special Mercedesul bunicului – au un loc indispensabil formării. Cu fraze lungi, pline de expresivitate, Pawel Huelle spune povestea vieţii a trei generaţii de polonezi, începând cu independenţa de dinainte de războaiele mondiale, trecând prin anii de comunism şi ajungând la copilăria ce-l apropie de sfârşitul unui secol plin de momente istorice memorabile.

„Romanul lui Pawel Huelle, ludic, trist şi cu momente accentuate de veselie, este un melanj de ironie şi regrete.” (The Independent)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO