Ziarul de Duminică

Serii pentru adolescenţi/ de Ziarul de duminică

Serii pentru adolescenţi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

30.11.2012, 00:05 302

Am mai prezentat în această rubrică a ziarului cărţi pentru adolescenţi, foarte căutate, în general serii fantasy în care acţiunea se complică şi pare să nu se mai sfârşească, de multe ori asemănătoare între ele, fără mari pretenţii literare sau chiar lipsite de calităţi literare, dar căutate de tineri, la noi şi pretutindeni unde au mai apărut. De pildă, una dintre seriile despre care vom vorbi azi a apărut în nu mai puţin de 33 de ţări!

În acest număr ne ocupăm de două scriitoare americane publicate în traducere de Editura Litera. Becca Fitzpatrick, născută în 1979, a început să scrie din 2003 şi a lansat seria "Hush, Hush", tradusă la noi ca "Îngerul nopţii". Are patru volume, anii trecuţi au apărut două - "Îngerul nopţii" şi "Crescendo" - iar de curând al treilea, "Tăcere" (traducere de Ana Dragomirescu). "Într-o noapte rece de septembrie, spune editura, Nora Grey se trezeste singură în cimitirul din oraşul ei, fără să ştie cum a ajuns acolo sau de ce. Mai rău, descoperă că nu-şi poate aminti nimic din ultimele cinci luni de viaţă. Se pare că e dată dispărută de săptămâni bune, iar familia şi prietenii dau vina pe un răpitor misterios despre care, însă, nimeni nu are nici cel mai mic indiciu. Odată întoarsă în siguranţa casei sale, Nora încearcă să-şi reia viaţa de zi cu zi. Merge la şcoală, îşi petrece timpul cu cea mai bună prietenă şi încearcă să-l evite pe noul iubit al mamei sale, nimeni altul decât Hank Millar, tatăl duşmancei ei de moarte, Marcie. Dar o voce interioară nu-i dă pace, îndemnând-o să-l caute pe cel vinovat de coşmarul pe care l-a trăit. Crâmpeie din trecut, cuvinte şi imagini nepământene, fără nicio legătură cu traiul ei obişnuit, îi bântuie visele şi îi dau stăruitorul sentiment că a pierdut o parte importantă din ea însăşi. Un şir de evenimente neprevăzute o aduce pe Nora faţă în faţă cu Jev, un străin frumos, cu ochii negri ca noaptea, care o înspăimântă şi o atrage în acelaşi timp. El pare să aibă toate răspunsurile şi inima ei. Cu fiecare minut pe care îl petrece alături de tânăr, relaţia lor devine tot mai profundă, până când îşi dă seama că e pe cale să se îndrăgostească."

Altă scriitoare din America, cu un succes asemănător pentru un gen de scrieri similare, se numeşte Andrea Cramer. Înainte să se apuce să scrie fantasy, a studiat istoria. I-a apărut, tot la Editura Litera, romanul de debut "Umbra nopţii". Acuma apare continuarea, "Blestemul lupilor" (traducere de Smaranda Câmpeanu). Spune editura: "Când se trezeşte în cartierul general al Căutătorilor, duşmanii ei dintotdeauna, Calla Tor este sigură că zilele îi sunt numărate. Dar Căutătorii îi fac o ofertă care îi dă şansa de a-şi distruge foştii stăpâni şi de a-şi salva haita şi partenerul, pe care a fost nevoită să-i abandoneze. Luându-şi soarta în propriile mâini, Calla trebuie să înveţe ce bătălii merită purtate şi prin câte încercări poate trece adevărata dragoste fără să se stingă." "O saga fantasy construită inteligent, care te ţine cu sufletul la gură." scria The Associated Press.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO