Analiză

Aparatul de aer conditionat nu mai e un moft

08.07.2003, 00:00 33

Acum cinci ani, aproape nimeni nu avea acasa aparate de aer conditionat. Anul viitor s-ar putea ca 100.000 de familii sa aiba in aparatamente astfel de echipamente. E mult? Nu. Caldura si mai ales scaderea preturilor la aparatele electrocasnice, adica factorii care au generat aceasta evolutie, mai au insa de “lucru” pentru a inlocui total ventilatorul cu aparatul de aer conditionat in casele romanilor.
La inceputul anilor ’90, aparatul de aer conditionat era un obiect strain pentru cea mai mare parte a romanilor. Spre sfarsitul acestei perioade, magazinele locale de electrocasnice au inceput sa vanda astfel de aparate, insa pretul prohibitiv a inhibat vanzarile.
Cu toate acestea, in ultimii doi-trei ani, cu preturile aflate in scadere vizibila, aparatele de aer conditionat au inceput sa castige teren, mai ales pe fondul cresterii temperaturilor in Romania in sezonul de vara.
In aceste conditii, aparatele de aer conditionat, un indicator al gradului de dezvoltare al unei societati, au intrat si in atentia statisticienilor din Romania. Astfel, la Recensamantul desfasurat anul trecut, una dintre intrebari viza dotarea cu aparate de aer conditionat.
Rezultatele acestui recensamant releva faptul ca aproape 40,000 de gospodarii din Romania erau dotate in prima parte a anului 2002 cu aparate de aer conditionat. Este mult, este putin ?Daca reperul pentu comparatie este Romania anilor ’90, valoarea este ridicata, avand in vedere ca primul an in care vanzarile de aer conditionat au inceput sa “miste” a fost 1999. Daca reperul luat in calcul este Ungaria, Polonia, sau orice alta tara vecina, chiar si Bulgaria, datele nu mai sunt chiar atat de favorabile, valorile din aceste tari fiind net superioare celor din Romania.
40,000 familii - 100,000 aparate
La o evaluare sumara, 40,000 de familii “dotate” cu instalatii de aer conditionat inseamna 40,000 de aparate de aer conditionat, nu ? Nimic mai gresit, spun jucatorii din aceasta piata.“Coeficientul cu care trebuie multiplicat numarul de aparate de aer conditionat este de 2.5 unitati de aer conditionat pe familie” spune Marius Ghenea, director general al retelei Flanco. Valoarea este sustinuta si de directorul general al retelei de magazine Altex, Dan Ostahie. Cum s-a ajuns la un astfel de factor de multiplicare ? Din calculele de la magazin, dar si dintr-o analiza a structurii vanzarilor de aparate de aer conditionat, spun jucatorii din piata. “Cea mai mare parte a aparatelor de aer conditionat de tip split, adica 70%, sunt achizitionate pentru case, vile sau apartamente noi, unde se cumpara in general peste 3 unitati pe locuinta - pentru living si minim alte doua incaperi”, spune Marius Ghenea.
Mai sunt insa apartamentele si casele existente, care contribuie cu 30% la vanzarile de aparate de aer conditionat, pentru care se cumpara, crede Ghenea, unul sau maxim doua aparate de aer conditionat - “unul pentru living si unul pentru dormitorul principal”.
In aceste conditii, spun reprezentantii celor doua retele de magazine, numarul de aparate de aer conditionat instalate la populatie in 2002 depasea 100,000 de unitati.
Aceasta nu inseamna insa ca in Romania exista doar 100,000 de aparate de aer conditionat, deoarece cea mai mare parte a clientilor din ultimii ani au fost… companiile, pentru birouri.
“Persoanele juridice au depasit an de an ca pondere in vanzari persoanele fizice pe piata de aer conditionat. Anul trecut companiile au reprezentat 60% din vanzarile totale de aparate de aer conditionat, insa in acest an si mai ales anul viitor situatia se va echilibra”, estimeaza Dan Ostahie, directorul general al retelei Altex.
De la an la an
Potrivit datelor din piata, in 1999, primul an important pentru vanzarile de aparate de aer conditionat, piata de astfel de aparate a fost de  25,000 de unitati, pentru ca sa creasca ulterior la 35.000 unitati in 2000, 45,000 de unitati in 2001 si sa “explodeze” anul trecut la 60-70,000 de unitati.
“In acest an vanzarile de aparate de aer conditionat vor creste in continuare, mai ales ca urmare a faptului ca sistemele de credit de consum au devenit din ce in ce mai atractive pentru populatie”, adauga Ostahie. “Intre timp insa, profilul cumparatorilor s-a schimbat putin, in sensul ca sunt din ce in ce mai multe familii care cumpara unitati de aer conditionat pentru apartamente, fata de piata preponderent de case/vile din trecut, astfel ca numarul familiilor “climatizate” a crescut fata de rezultatele din recensamant cu inca minim 25.000. Daca mai punem si inceputul de sezon de aer conditionat 2003, cred ca putem estima ca sunt aproape 100,000 de familii in Romania care au acasa aparate de aer conditionat”, completeaza reprezentantul Flanco.
Valoarea este confirmata si de directorul Altex. “Anul acesta numarul famiilor care vor avea aparate de aer conditionat acasa va depasi 2-2,5% din totalul gospodariilor din mediul urban” crede Dan Ostahie.
Potrivit ultimului recensamant, in Romania sunt aproape 4 milioane de gospodarii in mediul urban si peste 3,3 milioane in mediul rural.
“Aceasta arata cat de mare este totusi potentialul pietei de aer conditionat, din moment ce 97% din piata este inca neatinsa. In plus, cei care au deja aparate de aer conditionat acasa, au de multe ori doar o rezolvare partiala (pentru ca au anumite camere care nu sunt climatizate inca), deci chiar si acestia sunt potentiali clienti pentru viitor” conchide Ghenea.



E mai greu de facut frig decat cald
Din ce in ce mai mult, Romania intra in randul “lumii” din punct de vedere al gradului de dotare cu aparate electrocasnice. Astfel, la fel ca si in Europa de Vest, cele mai mari consumuri de energie electrica au inceput sa se inregistreze si in Romania in perioada de vara, aceasta fiind perioada in care aparatele de aer conditionat, dar si frigiderele si congelatoarele, adica echipamente mari consumatoare de energie electrica, au cel mai mult “de lucru”.
In aceste conditii, la mijlocul lunii iunie a acestui an consumul de energie electrica a ajuns in Romania la aproape 7,000 de MW, ceea ce reprezinta un record pentru ultimii sase ani. Explicatia: cresterea graduluid e utilizare a aparatelor care folosesc energie electrica.
Situatia este similara cu cea din zona de sud a Europei, unde valul de caldura resimtit la inceputul lunii trecute a facut ca centralele ce produc energie electrica sa fie solicitate la maximum.
Astfel, Italia a inregistrat in aceasta perioada prima pana de curent din ultimii 20 de ani, dupa ce un val de caldura a suprasolicitat sistemul national de electricitate. Ce ramane de facut ? Autoritatile italiene au cerut populatiei sa limiteze consumul de electricitate la strictul necesar. Din fericire, valul de caldura nu a fost de durata si pana de curent nu s-a mai repetat .
In Spania, consumul a atins la randul sau nivele record in ultimii ani, in conditiile in care resursele de electricitate ale tarii au stationat, avand in vedere lipsa investitiilor in acest domeniu. Problema se va remedia abia peste cativa ani.
Portugalia, Grecia sau chiar state din nordul Europei, cum este Irlanda, sunt la randul lor in aceeasi situatie, pe care a traversat-o in urma cu cativa ani si statul american California.
Unul dintre motivele care au condus la aceasta situatie este faptul ca investitiile in centrale electrice de mare capacitate au lipsit aproape cu desavarsire, in pofida cresterii continue a consumului.
Au fost insa si state prevazatoare, cum este cazul Germaniei sau Marii Britanii, unde investitiile ridicate din ultimii ani au asigurat necesarul de electricitate.
Cel mai bine din acest punct de vedere sta Franta, unde compania nationala Electricite de France (EdF) opereaza in cea mai mare parte centrale nucleare si nu a fost nevoita sa inchida nici unul dintre unitati in ultima perioada.
Ramane de vazut cat de mult va creste in urmatoarea perioada gradul de dotare al gospodariilor din Romania cu aparate electrocasnice. Oricum,  pericolul unei pene de curent in Romania, determinata de consumul de energie al aparatelor electrocasnice nu este o problema, cel putin pe termen scurt si mediu, avand in vedere capacitatile de productie net superioare consumului. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO