Analiză

Ce se întâmplă cu investiţiile fondurilor de pensii private?

Autor: Roxana Pricop

11.08.2011, 12:53 1965

Scăderile de pe bursele mondiale din ultimele zile nu vor avea un impact însemnat asupra fondurilor de pensii private pentru că acestea investesc doar 13% din active în acţiuni şi sunt jucători pe termen lung.

"Fondurile de pensii private au restricţii legale cu privire la cât anume din active pot să investească în acţiuni, deci, deşi se expun, au un risc controlat. Acţiunile sunt cele care le pot aduce profit şi tot acţiunile sunt cele care le aduc pierderi în portofoliu", explică Florin Ilie, şeful departamentului pieţe de capital din cadrul ING. "Principalul avantaj al fondurilor de pensii este că sunt investitori pe termene lungi de timp şi astfel îşi pot amortiza pierderile înregistrate pe termen scurt."

Spre deosebire de pensia de la stat, unde contribuţia plătită azi de un angajat este încasată de un pensionar, iar angajatul când va ieşi la pensie nu poate decât să spere că va fi cineva care să îi plătească pensia, în cazul fondurilor de pensii private, fiecare contribuabil economiseşte pentru propria pensie, explică Ilie.

În România nouă fonduri de pensii private obligatorii vor plăti peste 20 de ani pensiile a peste 5,3 milioane de cetăţeni. Activele fondurilor de pensii obligatorii administrate privat (pilon II) au crescut în primul semestru cu 24%, până la 5,37 mld. lei (1,27 mld. euro), potrivit buletinului semestrial al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Numărul total de participanţi la aceste fonduri a atins 5,32 milioane de persoane la finele lunii iunie, cu 2,67% mai mult decât la finalul anului trecut. Astfel, suma medie pe care un participant o are în fondul de pensii administrat privat este de circa 1.000 de lei. Această sumă rezultă din contribuţia virată pentru fiecare salariat la fondurile de pensii administrate privat, la care se adaugă randamentele obţinute de fonduri în urma investirii banilor.

În fiecare lună în fondurile de pensii intră contribuţii de circa 40 mil. euro (168 mil. lei în luna iunie). Păstrând alocarea actuală, circa 4 mil. euro (10%) ar intra în acţiuni pe Bursă, iar circa 4,5 mil. euro ar ajunge pe pieţele externe, în acţiuni şi obligaţiuni ale companiilor străine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO