Analiză

Cine vor fi cei mai mari angajatori in 2008

Cine vor fi cei mai mari angajatori in 2008

Click pentru imaginea marita

08.01.2008, 18:32 18

Constructiile raman pe locul intai
Firmele din constructii au nevoie de cel putin 50.000 de oameni pentru proiectele din acest an. "Necesarul din domeniu depaseste 50.000 de angajati. Important este daca angajatorii vor gasi forta de munca necesara. O estimare mai exacta va putea fi facuta in martie", spune Dan Cristescu, presedintele Federatiei Generale a Sindicatelor "Familia". Multe dintre firmele de constructii de pe piata locala au inceput deja sa importe forta de munca pe fondul crizei de personal. Potrivit lui Cristescu, in prezent, peste 2.000 de turci lucreaza in constructii in firmele de pe piata locala.
Si retelele de magazine specializate in comercializarea materialelor de constructii vor face angajari in acest an. Grupul Ambient din Sibiu, detinut de omul de afaceri Ioan Ciolan, a anuntat ca va construi in acest an 12 centre comerciale specializate in materiale de constructii, investitia totala urmand sa se ridice la aproximativ 136 de milioane de euro. Potrivit reprezentantilor companiei, celor 2.800 de angajati li se vor adauga inca 700 - 800 in 2008, crestere care se datoreaza inaugurarilor de noi centre comerciale.
Grupul Dedeman, care angajeaza in prezent aproape 2.100 de oameni, va mai recruta inca 640 de angajati in acest an, in conditiile in care planurile de extindere ale companiei vizeaza deschiderea a inca patru hipermarketuri.

Retail-ul va "inghiti" 40.000 de oameni
Peste 20 de malluri vor fi deschise in acest an. In conditiile in care numarul mediu de angajati intr-un mall este de 1.500 de oameni, numarul total al angajarilor ar putea ajunge la 30.000 pana la finele anului. In cadrul mall-urilor sunt incluse si angajarile retelelor de retail prezente in spatiile comerciale, de genul Carrefour sau Auchan. Spre exemplu, doar in Baneasa Shopping City din Capitala vor fi create peste 2.000 de locuri de munca.
Marile lanturi de retail au tinut in ultimii ani primele locuri in materie de angajari, in special ca efect al expansiunii in teritoriu. Astfel, in 2006, au fost angajati 6.000 de oameni in comertul modern, pentru ca anul trecut numarul angajarilor sa ajunga la aproximativ 15.000.
Retailerul francez Carrefour a anuntat ca va deschide sase hipermarketuri in acest an. In conditiile in care numarul mediu de angajati per magazin este de 600, numarul angajarilor va creste cu aproximativ 3.600 de oameni.
Operatorul de retail Real, parte a grupului german Metro, va angaja in cele sase hipermarketuri aproximativ 2.400 de oameni.
Retailerul francez Auchan ar putea angaja 1.800 de oameni in cele patru magazine care urmeaza sa fie deschise in acest an.
In conditiile in care isi va pastra ritmul de crestere din 2007 si va deschide 15 magazine, reteaua de magazine cu politica de discount Kaufland va crea aproximativ 1.800 de noi locuri de munca.

3.600 de angajari doar la Dacia
Producatorul Automobile Dacia, cu afaceri estimate la peste 2 mld. euro anul trecut, a anuntat ca in 2008 va angaja inca 3.000 de oameni in uzina de asamblare si 600 de cadre cu studii superioare in departamentele administrative, pentru a atinge tinta de productie de 400.000 de automobile pentru 2009, care a fost reestimata de la 350.000 de unitati.
In prezent, constructorul de automobile are 13.000 de angajati, 3.000 dintre acestia fiind angajati anul trecut la Pitesti, in timp ce angajarile facute de companie impreuna cu furnizorii sai la Arges au ajuns la aproximativ 10.000 de oameni. Mai mult decat atat, in prezent, din cei peste 200.000 de angajati din industria auto din Romania, peste jumatate lucreaza pentru Dacia, fie direct la uzina, fie ca salariati ai furnizorilor sau ai retelei comerciale.
Producatorul italian de anvelope Pirelli intentioneaza ca anul viitor sa angajeze 1.500 de persoane. Mai mult decat atat, Pirelli a anuntat ca va recruta muncitori romani calificati din Italia pentru fabricile din Romania, in cadrul unui proiect realizat de Ministerul Muncii in colaborare cu Ministerul de Externe si Ministerul de Interne.
Divizia locala a concernului Continental, unul dintre cei mai mari investitori germani din industria componentelor auto, va angaja pana la sfarsitul lui 2008 inca 1.000 de oameni, ajungand astfel la 5.000 de angajati.
Numarul total al angajatilor din industria auto locala este de aproximativ 300.000 de oameni, potrivit vicepresedintelui APIA, Brent Valmar, dintre care 10% lucreaza in retelele de dealeri ale importatorilor.
Reteaua de dealeri a Porsche Romania, cel mai mare imporator de pe piata locala, detine in prezent 5.400 de angajati si va mai face cel putin 315 angajari in acest an. De asemenea, reteaua Romcar, importator Ford, va angaja cel putin 500 de oameni in 15 locatii noi.

Bancile incetinesc ritmul de angajare
Ritmul angajarilor din sistemul bancar se va tempera probabil in acest an, comparativ cu anul trecut, cand peste 7.000 de oameni au intrat in structurile bancilor prezente pe piata, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In jur de 1.000 de noi unitati bancare au fost inaugurate in 2007.
Unele dintre angajari au fost facute sub semnul intrarii pe piata a unor noi jucatori, ca banca portugheza Millennium BCP care si-a deschis operatiunile cu aproximativ 400 de angajati in Romania, prin inaugurarea a 39 de filiale in 9 orase.
Alti jucatori, ca BRD, Banca Transilvania sau Piraeus au angajat sute sau chiar mii de oameni sub semnul extinderii in teritoriu.
Este putin probabil ca scenariul din 2007 sa se repete. Anunturile de angajare ar putea veni tot de la portughezii de la Millennium, a caror strategie de dezvoltare prevede majorarea numarului de filiale pana la 100 de unitati in urmatorii doi ani, pe fondul unor investitii de 300 de milioane de euro. Vesti de angajare ar putea veni de la Raiffeisen, care a anuntat planuri de extindere, sau de la Alpha Bank, care vizeaza inaugurarea a aproape 100 de unitati. Si Unicredit si-ar putea extinde reteaua in 2008 cu inca 70 de locatii. Intr-o unitate bancara lucreaza in medie 4-5 angajati.

Nokia cauta 3.500 de oameni
Concernul finlandez Nokia se afla in plin proces de recrutare de personal pe care il deruleaza simultan pentru viitoarea fabrica de la Jucu si pentru unitatea de cercetare din cadrul Enterprise Solutions, joburile oferite variind de la manageri de operatiuni pana la tehnicieni si simpli muncitori.
Potrivit reprezentantilor companiei, pana la inceputul acestui an, cand este programata demararea productiei la fabrica din judetul Cluj, urma sa fie angajate 500 de persoane. Numarul acestora va creste pana la 3.500 in momentul in care fabrica va lucra la capacitate maxima.
La randul lor, furnizorii de servicii prezenti pe piata s-au numarat printre cei mai activi angajatori din mediul privat in acest an. Reprezentantii furnizorului de servicii de business si solutii tehnologice Genpact viza dublarea numarului de angajati anul trecut, pana la aproximativ 900 de oameni, si o noua dublare a personalului in 2008, ceea ce ar insemna atingerea unui numar de aproximativ 2.000 de angajati.
Compania americana TechTeam, care detine in Romania firmele de outsourcing si servicii IT TechTeam Akela si TechTeam Global, va angaja in cele doua divizii intre 300 si 350 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO