Analiză

Fondurile mutuale se indreapta cu pasi repezi catre 1 miliard de euro

08.05.2006, 00:00 18

Piata fondurilor mutuale va depasi 1 miliard de euro pana in 2010, conform analistilor. Principalii jucatori sunt preocupati sa-si asigure inca de pe acum o cota cat mai ridicata din aceasta piata.

Administratorii de fonduri mizeaza pe scaderea dobanzilor bancare si pe cresterea apetitului pentru investitii al romanilor si prevad o dezvoltare accelerata a pietei. Ei au in vedere si exemplul tarilor din jur, cum sunt Polonia, Cehia si Ungaria, unde industria fondurilor mutuale a inregistrat cresteri importante dupa aderarea la Uniunea Europeana.

"Piata fondurilor mutuale va fi cu certitudine peste 1 miliard de euro in 2010. Judecand dupa ritmurile de crestere inregistrate in statele vecine, ar fi normal ca aceste rata de crestere a pietei sa se situeze intre 50% si 100% pe an", considera Dan Stifter, directorul general al Eurobank Mutual Funds Management, al treilea jucator de pe piata in acest moment.

"Evolutia economica in general, cresterea standardului de viata, cresterea gradului de acumulare financiara al populatiei, cresterea gradului de cultura financiara si a apetitului pentru investire odata cu diminuarea dobanzilor bancare reprezinta principalii factori care vor favoriza dezvoltarea accelerata a acestei piete", sustine Stifter.

Eurobank Mutual Funds Management este societatea de administrare a investitiilor a bancii elene Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost. Bancpost, unul din ultimii jucatori intrati pe piata, a lansat in martie doua fonduri mutuale in care a plasat circa 17 mil. euro, devenind astfel al treilea administrator de pe piata.

Majoritatea jucatorilor de pe piata se asteapta la o dezvoltare exploziva a pietei din cauza ca aceasta se afla in prezent la un nivel foarte redus. Scandalul prabusirii Fondului National de Investitii (FNI), nu doar a franat dezvoltarea pietei, ci a aruncat-o cu cativa ani inapoi, facand ca investitorii sa-si piarda increderea in fonduri mutuale. Asfel pietei i-au trebuit mai mult de 6 ani sa revina la nivelul din 1999, perioada in care pietele din jur au inregistrat o crestere aproape exponentiala.

Activele nete totale ale fondurilor mutuale se ridicau la finele anului trecut la 92 mil. euro. Piata a crescut anul trecut cu 74%, pe fondul aparitiei de jucatori noi, dar si al cresterii investitiilor micilor investitori. Daca acest ritm de crestere se mentine in urmatorii cinci ani, in 2010 piata s-ar putea ridica la aproape 1,5 mld. euro.

"Estimam o valoare de 6 mld. lei (circa 1,7 mld. euro - n.r.) pentru 2010, dar aceasta suma se refera la toate tipurile de organisme de plasament colectiv, nu doar la fondurile mutuale. Pentru a atinge valoarea tinta pentru 2010 ne bazam pe o rata de crestere a pietei de 70% pe an", spune Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a Bancii Transilvania.

In primul trimestru al acestui an, acestea au crescut cu 41%, ajungand la 130 mil. euro. Nivelul este insa mai scazut decat la finele lui 1999, cand activele totale ale fondurilor mutuale se ridicau la 157 mil. euro.

Piata totala a organismelor de plasament colectiv, incluzand si fondurile inchise de investitii, era la finele lunii martie de 163 mil. euro.

"Nivelul redus al pietei in prezent reflecta un potential foarte ridicat de crestere. Factorii care vor favoriza dezvoltarea pietei sunt cresterea capacitatii investitionale atat in randul investitorilor individuali, cat si al celor institutionali si intrarea pe piata a unor noi operatori insotita de aparitia de produse noi adaptate din ce in ce mai bine profilului investitorilor, cum sunt fondurile specializate - imobiliare, ipotecare, de creante, fonduri de fonduri, fonduri de pensii. Cresterea va fi sustinuta si de dezvoltarea pietei de capital prin cresterea lichiditatii, aparitia de noi emitenti si cresterea capitalizarii bursiere, precum si de fluxurile de capital din exterior", considera Dan Nicu, presedintele SG Asset Management, al doilea jucator de pe piata la finele lunii martie. Valoarea activelor administrate de SG Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a BRD - Societe Generale, la finele lunii martie era de circa 25 mil. euro.

El estimeaza un ritm de crestere anual de aproximativ 50%, conditii in care piata ar atinge 1,3 mld. euro la finele lui 2010.

Unii jucatori sunt chiar mai optimisti si spun ca piata ar putea atinge chiar 2 mld. euro in 2010, sustinand ca structura plasamentelor populatiei se va echilibra, iar plasamentele in fonduri mutuale vor creste, concomitent cu reducerea ponderii economiilor plasate in depozite bancare. Aceasta tendinta a inceput sa se manifeste inca de anul trecut, cand reducerea drastica a dobanzilor oferite de banci la depozite a determinat ca o mica parte din banii populatiei sa migreze dinspre banci catre piata de capital si fondurile mutuale.

"Cred ca industria fondurilor mutuale va ajunge la 2 mld. euro pana in 2010, avand in vedere exemplul tarilor care au intrat inaintea noastra in Uniunea Europeana. Industria fondurilor mutuale, care este in prezent de peste 100 de ori mai mica decat plasamentele in depozite bancare, va castiga din ce in ce mai mult teren, in timp ce ponderea depozitelor, care reprezinta in prezent circa 70% din plasamentele populatiei, va suferi reduceri semnificative", a explicat Doru Tiberiu, presedintele BCR Asset Management, cel mai mare administrator de pe piata la finele lunii martie, cu active de peste 26 de milioane de euro.

"Dintr-o perspectiva temporala, situatia Romaniei seamana cu cea inregistrata in tarile Europei de Est acum 5 ani, adica o pondere a activelor fondurilor de investitii in PIB de mult sub 1%. Trendul pe care il va urma piata in Romania va fi asemanator, evolutiile in regiune, unde cresterea investitiilor in fonduri este foarte ridicata, putand fi luate ca reper", explica Mihai Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a Raiffeisen Bank. Raiffeisen isi va face si ea intrarea in acest an pe piata fondurilor mutuale.

La sfarsitul anului 2005 activele fondurilor de investitii reprezentau 3,9% din PIB in Croatia, 6,3% in Polonia si 7,3 % in Slovacia. La noi, activele fondurilor mutuale reprezentau la finele lui 2005 circa 0,15% din PIB.

Un alt aspect avut in vedere de cei de la Raiffeisen este ponderea investitiilor in fonduri mutuale in totalul activelor financiare detinute de populatie. Conform datelor de la finele lui 2005, plasamentele populatiei in fonduri mutuale erau de 45 mil. euro, reprezentand doar 0,31% din totalul activelor financiare ale populatiei. In Europa Centrala si de Est ponderea fondurilor mutuale in totalul investitiilor populatiei este in crestere de la un nivel de aproape 10%, in vreme ce media europeana este de aproape 40%.

"Extrapoland aceste evolutii pentru anii urmatori, un nivel al pietei fondurilor deschise de investitii in Romania de 1-2 miliarde de euro in anul 2010 echivalent este unul fezabil", considera Ion.

Dezvoltarea pietei va fi sustinuta de intrarea tot mai puternica a bancilor pe acest segment, care va dinamiza semnificativ procesul de distributie al fondurilor mutuale si va asigura, de asemenea, o credibilitate mai mare pietei. Resursele financiare de care beneficiaza societatile de administrare ale bancilor vor asigura si o promovare mai puternica a fondurilor mutuale, publicitatea fiind considerata de multi jucatori un factor foarte important in dezvoltarea pietei.

"Oferta de produse va creste substantial in perspectiva aderarii la UE, pe seama dezvoltarii pietei de capital, pe seama largirii ofertei incluzand fonduri straine care vor fi distribuite in Romania si pe seama largirii universului investitional al fondurilor romanesti prin includerea de active straine. De asemenea, se vor intensifica eforturile de marketing si distributie ale acestor produse, acestea devenind similare cu cele ale altor produse bancare", afirma presedintele Raiffeisen Asset Management.

Prin urmare, bancile vor ajunge sa controleze aceasta piata, iar administratorilor independenti le va fi tot mai greu sa faca fata concurentei.

"Cred ca peste 80% din piata va fi detinuta de banci. Este firesc, tinand cont de potentialul distributiei si de asemenea al imaginii", spune Dan Stifter.

Bancile au intrat deja puternic pe piata, ocupand deja primele patru pozitii. Cele cinci banci prezente in acest moment pe piata, BCR, BRD, Bancpost, HVB Bank si Banca Transilvania, controleaza peste 70% din piata, conform informatiilor existente la finele lunii martie. Raiffeisen Bank si Finansbank sunt asteptate si ele sa-si faca intrarea pe piata pana la finele anului.

Totusi, administratorii independenti nu se lasa intimidati de aceasta concurenta puternica din partea bancilor. De la inceputul anului au fost lansate trei noi societati de administrare a investitiilor independente, Star, STK si Investica. Pentru a rezista insa, micii jucatori vor fi nevoiti sa caute segmente de nisa si sa abordeze strategii de investitii mai agresive decat marii administratori.

"Daca in piata vor intra si operatori cu adevarat straini, care se vor adauga celor locali, dar care au in spate investitori strategici straini, este evident ca acestia vor domina piata si lupta pentru cote se va da intre aceste doua categorii distincte. Administratorii independenti - daca vor mai exista in 2010 - vor controla cel mult 10-15% din piata organismelor de plasament colectiv", considera Walter Blaj, directorul general adjunct al Globinvest, unul din cei mai mari administratori independenti de pe piata.

andrei.chirileasa@zf.ro



Ce ne asteapta dupa aderarea la UE?



@ Piata fondurilor mutuale a crescut puternic in cele cinci tari care au aderat in 2003 la Uniunea Europeana, respectiv Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Slovenia. Activele fondurilor mutuale din cele cinci tari au crescut in ultimii trei ani cu un ritm anual mediu de 52%, conform unui studiu realizat de Bank Austria Creditanstalt.



@ Anul trecut, cele mai mari cresteri

s-au inregistrat in Polonia si Slovacia, unde activele fondurilor mutuale

s-au majorat cu peste 70%. In Ungaria piata a crescut anul trecut cu 45%, iar in Ungaria cu 32%.



@ Pentru urmatorii ani, analistii estimeaza ca piata fondurilor mutuale din cele cinci tari va creste cu un ritm anual de cel putin 15%, prognozand cresteri mai ridicate pentru Slovacia si Slovenia, care mai au de recuperat fata de plutonul format din Polonia, Cehia si Ungaria.



@ Dupa aderarea la UE, veniturile populatiei au crescut in cele cinci tari in medie cu 8% pe an, in timp ce plasamentele in active administrare (depozite bancare, fonduri mutuale, fonduri de pensii si asigurari de viata) au crescut cu un ritm mediu anual de 9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO