Analiză

În primele opt luni din 2012 s-au angajat 100.000 de români, dar economia mai are de recuperat încă 510.000 de joburi pierdute în criză

În primele opt luni din 2012 s-au angajat 100.000 de români, dar economia mai are de recuperat încă 510.000 de joburi pierdute în criză

În România, la o populaţie de 19 milioane de locuitori există 4,3 milioane de salariaţi (în mediul privat 3,1 şi în instituţiile şi companiile statului 1,2 milioane), însă populaţia ocupată (aptă de muncă) este de 9-10 milioane de persoane.

Autor: Adelina Mihai

24.10.2012, 00:08 1495

Cele mai multe angajări au fost făcute anul acesta de către companiile care activează în domeniul construcţiilor, care au raportat cu 37.600 de salariaţi mai mulţi de la începutul anului, în industrie (+17.900 de angajări de la începutul anului) şi în agricultură (+10.400 de salariaţi).

"Având în vedere caracterul sezonier al domeniilor precum construcţiile şi agricul­tura, numărul locurilor de muncă va scădea cu siguranţă începând cu luna noiembrie şi se vor menţine la nivel scăzut toată perioada de iarnă. Deşi se prevede o scădere sezonieră, sectorul construcţiilor a crescut semnificativ începând cu primăvara anului 2011, atingând vârfuri impresionante în fiecare toamnă", este de părere Eliza Ne­chifor, marketing & communication coordi­nator în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Manpower­Group.

Angajări mai puţine, dar cel mai probabil cu contracte pe perioadă nedeterminată s-au făcut în domeniul IT, unde numărul de joburi noi a crescut cu 3.400 de la începutul anului, şi în telecom, sector în care s-au făcut 2.300 de noi angajări. Cu toate acestea, în unele sectoare economice numărul de angajaţi continuă să scadă. În bănci, de exemplu, în primele opt luni s-au restructurat 1.700 de posturi, numărul de salariaţi din acest domeniu ajungând la 77.700 de persoane. Şi în sectorul public numărul de angajaţi continuă să scadă, nu neapărat din cauza restructurărilor, ci ca urmare a menţinerii politicii de îngheţare a angajărilor şi a regulii de 1 la 7 (o angajare la şapte plecări).

Deşi Statistica arată că numărul de salariaţi din economie a crescut mai ales în lunile de vară, când se fac angajări mai mult pe perioadă determinată, economia mai are încă de recuperat mai bine de 510.000 de joburi pierdute în urma restructurărilor făcute în perioada crizei.

Jumătate din locurile de muncă pierdute în ultimii patru ani au fost în sectorul industriei, acesta fiind domeniul care de altfel concentrează cea mai multă forţă de muncă angajată în sectorul privat (peste un sfert din numărul total de angajaţi).

"2008 a fost anul în care economia a crescut foarte puternic şi aşa se justifică şi numărul de angajaţi de 4,8 milioane. Ca să se ajungă la acelaşi nivel al numărului de salariaţi, ar trebui ca economia să crească la acelaşi nivel, ceea ce este puţin mai dificil. Pentru a ajuta la creşterea numărului de salariaţi, Guvernul ar trebui să nu mai intervină în economie, să o lase să se dezvolte, să îi creeze un cadru legislativ prielnic şi să îi asigure stabilitate fiscală", spune economistul Laurian Lungu, care conduce firma de cercetare şi analiză în domeniul economic Macroanalitica.

Datele de la Statistică mai arată că retailul şi construcţiile sunt, după industrie, sectoarele care mai au de recuperat cele mai multe locuri de muncă.

"Cele mai multe angajări în ultimul trimestru se vor face în sectoare precum comerţul cu amănuntul şi în industria prelucrătoare. Poziţiile cel mai dificil de acoperit anul acesta sunt cele de ingineri, muncitori calificaţi şi reprezentanţi de vânzări", mai spune Eliza Nechifor de la Manpower.

În România, la o populaţie de 19 milioane de locuitori există 4,3 milioane de salariaţi (în mediul privat 3,1 şi în instituţiile şi companiile statului 1,2 milioane), însă populaţia ocupată (aptă de muncă) este de 9 - 10 milioane de persoane. Deşi o mare parte din persoanele cu vârsta de muncă au plecat în ultimii ani să lucreze în străinătate (peste 3 milioane de români), tot rămân două-trei milioane de persoane care nu se regăsesc în nicio statistică, lucrând la negru sau la gri.

"Populaţia percepe faptul că nivelul taxelor şi al impozitelor nu se regăseşte în calitatea serviciilor publice. Guvernul ar trebui să facă un plan pentru doi-trei ani în care să prezinte o strategie de scădere a impozitelor coroborată cu o creştere a calităţii serviciilor publice şi o transparenţă a cheltuielilor bugetare", mai spune analistul economic Laurian Lungu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO