Analiză

Investitiile straine la Bursa, pe sens unic: 130 milioane de euro in doi ani

20.10.2005, 20:26 14

De pe piata romaneasca de capital nu a iesit luna trecuta nici un investitor strain. Asta arata statistica Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) in privinta conturilor de investitii realizate de persoanele juridice, in special fonduri de investitii. In schimb, au intrat 14 noi investitori.

Statistica lunii trecute ilustreaza cel mai bine cat de populare au deveni investitiile pe Bursa de la Bucuresti pentru fondurile internationale de investitii, care au cumparat aproape continuu actiuni romanesti in ultimii ani. De altfel, in intreaga regiune est-europeana bursele au crescut puternic in ultimii ani datorita fluxului de investitii straine.

Doar de la inceputul anului 2004 investitiile straine nete de la Bursa de Valori au insumat 130 de milioane de euro, valoarea actuala a actiunilor achizitionate de straini fiind de fapt substantial mai mare datorita cresterii cotatiilor.

De la inceputul anului, au intrat pe piata 247 de straini persoane juridice, in special fonduri de investitii si numai opt au decis sa iasa de pe piata.

Luna trecuta a consemnat un record al intrarilor de capital strain pe piata de capital de la noi, strainii aducand in conturile brokerilor peste 90 de milioane de euro. Totodata, intrarile nete de capital s-au apropiat in septembrie de maximul de 26 de milioane de euro stabilit in luna octombrie a anului trecut. La finalul lunii septembrie din acest an, suma neta a capitalului adus de straini era de 22,4 milioane de euro.

Datele privind sumele de bani aduse de straini pe piata de capital de la noi sunt astfel "in linie" cu evolutia Bursei de la noi, care a cunoscut o crestere constanta pe tot parcursul lunii trecute, avansurile de pret fiind insotite si de o crestere a lichiditatii generata mai ales de ordinele mari de cumparare lansate de investitorii straini.

Achizitiile strainilor au fost superioare de altfel banilor intrati pe piata, in conditiile in care investitorii straini au cumparat luna trecuta valori mobiliare de peste 103 milioane de euro, un nivel record pentru piata.

In acelasi timp, strainii au vandut de 74,2 milioane de euro, doar in luna februarie a acestui an, vanzarile fiind mai consistente.

Pe parcursul acelei luni, care a coincis cu o reducere a pozitiilor detinute de fondurile de investitii straine si de pe alte piete din regiune, s-au vandut valori mobiliare pe piata de capital de la noi in suma de 86 de milioane de euro. Luna februarie a consemnat totodata si inceputul unei perioade cu scaderi drastice pentru Bursa, care a taiat pana la finalul lunii martie aproape complet avansul de 50% luat de piata in primele sase saptamani ale anului.

De la inceputul anului, strainii au adus pe piata 369,8 milioane de euro, in timp ce iesirile de capital strain din conturile brokerilor s-au cifrat la 307 milioane de euro. In primele noua luni, investitorii straini au cumparat valori mobiliare de pe bursele romanesti in suma de peste 534 de milioane de euro si au vandut de 438 de milioane de euro.

In septembrie, strainii au fost de departe cei mai activi pe actiunile SIF, unde au cumparat de 32 de milioane de euro si au vandut de 3,6 milioane de euro.

Cel mai mult au cumparat pe SIF-uri investitorii din Statele Unite, cu achizitii de peste 12 milioane de euro. Vanzarile investitorilor din SUA au insumat putin sub 0,5 milioane de euro. Mai activi pe

SIF-uri au fost si investitorii din Austria, care au cumparat de 5,7 milioane de euro si au vandut de sub 50.000 de euro, dar si investitorii inregistrati in Cipru.

Acestia au cumparat actiuni SIF de 3,2 milioane de euro si au vandut titluri in valoare de sub 30.000 de euro. Si britanicii au fost jucatori activi pe SIF-uri, in conditiile in care au cumparat actiuni de 2,8 milioane de euro si au vandut de 0,8 milioane de euro.

Interesul in crestere al strainilor pentru actiunile companiilor listate pe Bursa de la noi este confirmat si de unii dintre brokerii care lucreaza preponderent cu investitori straini.

"Majoritatea investitorilor straini care realizeaza tranzactii prin intermediul Raiffeisen Capital & Investment lucreaza de mai mult timp cu noi. Dar am incheiat totusi si mai multe contracte pe parcursul acestui an si mai ales in ultimele 2-3 luni", a comentat Dana-Mirela Ionescu, presedintele si directorul general al Raiffeisen Capital & Investment (RCI), una din cele mai active societati de brokeraj pe piata de capital de la noi.

Ionescu a refuzat insa sa comenteze pe marginea numelui investitorilor care lucreaza cu RCI sau a numarului efectiv de investitori straini care si-au deschis in acest an conturi la acesti brokeri.

"Tot ce pot sa spun este ca e un numar destul de mare. Am reusit sa atragem noi clienti si in urma forumului pe care l-am organizat in urma cu cateva saptamani, dar si ca urmare a imbunatatirii ratingului de tara a Romaniei" a mai precizat Ionescu.

Ridicarea ratingului de tara la nivelul de "investment grade" a redus riscul asociat investitiilor in Romania si a sporit atractivitatea pietei de capital de la noi in randul unora dintre managerii fondurilor de investitii straine.

"Investitorii straini identifica Romania ca o tara cu multe oportunitati. Nu pot sa spun ca actiunile companiilor de la noi sunt supraevaluate; este adevarat ca au avut o crestere importanta, dar sunt anumite perspective care se deschid o data cu intrarea in Uniunea Europeana. Economia romaneasca si toate sectoarele asociate acesteia, are mult loc de crestere si in consecinta si actiunile companiilor de la noi mai au loc de crestere" apreciaza Dana-Mirela Ionescu.

Multi brokeri isi pun insa probleme legate si de ce se va intampla daca nu mai vin alte companii noi pe masura ritmului ridicat de cerere din partea strainilor, in conditiile in care piata nu poate sa creasca la nesfarsit pe seama acelorasi emitenti.

"Vor veni pe piata cu siguranta si alte companii si, in afara de aceasta, o sa se diversifice si oferta de produse. Nu mai e mult pana vom realiza de exemplu si operatiuni de short selling sau tranzactii in marja", spune presedintele RCI.

Pe Bursa de la Bucuresti activeaza nume grele din finantele internationale, precum BNP Paribas din Franta, Goldman Sachs din Statele Unite, Raiffeisen din Austria. Nici fondurile de investitii inregistrate in Marea Britanie nu au ocolit Romania, britanicii fiind reprezentati printre altii si de Charlemagne Capital, Pictet Asset Management sau Mondrian Investment Parteners. Germanii sunt prezenti si ei prin fonduri precum Metzler Asset Management sau Bayern-Invest Kapitalanlagegesellschaft, in timp ce austriecii mai sunt reprezentati si de Bawag Invest sau Security Kapitalanlage Aktiengesellschaft.

Unul dintre fondurile cu cea mai activa prezenta pe piata este Danube Tiger, administrat de elvetienii de la Hyposwiss, cu active de peste 171 de milioane de euro.

Acesta detine participatii semnificative la mai multe companii listate la Bursa de Valori.

Una din cele mai importante participatii ale Danube Tiger o reprezinta un pachet de actiuni la producatorul de medicamente Antibiotice Iasi, care reprezinta circa 2,7% din activul net al fondului la sfarsitul lunii iunie, conform unui raport existent pe piata, precum si peste 0,1% din actiunile Petrom.

Danube Tiger mai detine o participatie de 9,99% din actiuni la producatorul de componente auto Compa Sibiu, precum si peste 9% din capitalul social al societatii VAE Apcarom.

Danube Tiger, lansat in aprilie 2003, este un fond axat pe pietele de capital din zona Dunarii, in special Austria si Romania. Peste 50% din activele fondului o reprezinta plasamente in actiuni listate pe pietele de capital din aceasta regiune.

Suedezii de la Gustavus au fost si ei atrasi de randamentele ridicate oferite de pietele de capital din Europa de Est, unde sunt prezenti cu un fond de investitii, Gustavia Balkans. Acest fond, cu active de circa 75 de milioane de euro este prezent cu circa 13,5 milioane de euro pe piata de capital romaneasca.

Petrom este cea mai importanta companie din portofoliul Gustavia Balkans, pachetul de 0,1% din actiunile companiei petroliere detinut reprezentand 8,9% din activul fondului, conform rapoartelor existente pe piata. Gustavus a vandut in primul semestru al acestui an un pachet de 0,1% din actiunile Bancii Transilvania.

Estonienii de la Trigon Capital sunt prezenti pe piata de capital din Romania prin intermediul mai multor fonduri, dintre care cel mai reprezentativ este Trigon Second Wave Fund, un fond orientat in special pe pietele de capital din tarile care vor adera la Uniunea Europeana in cel de-al doilea val.

Spre deosebire de fondurile din Occident, Trigon detine pozitii mai putin semnificative pe actiunile vedeta de la BVB, pe care le considera supraevaluate, conform ultimului raport, dat publicitatii la sfarsitul lunii septembrie. Estonienii prefera in schimb companii mai mici cu potential ridicat de crestere, care nu se afla in atentia marilor fonduri.

Trigon Second Wave Fund a achizitionat in acest an 5,7% din actiunile operatorului portuar Socep Constanta.

Trigon Capital administreaza doua fonduri mutuale: Trigon Central and Eastern European Fund si Trigon Second Wave Fund, cele doua avand in prezent un portofoliu de actiuni romanesti in valoare de peste 15 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO