Analiză

Oficial business, neoficial British

Oficial business, neoficial British
28.03.2008, 15:48 13

Dupa ce Mukesh si Anil Ambani au uimit anul trecut cu cresterile impresionante ale veniturilor, inca un magnat indian se remarca. Kushal Pal Singh are 76 de ani si, impreuna cu familia sa (sotia si cei doi copii care lucreaza tot la DLF), a reusit sa devina cel mai important nume din domeniul imobiliar al Indiei.
Povestea sa de succes incepe inca din copilarie. Pentru ca nu voia sa faca parte din Academia Militara a Indiei, Kushal Pal Singh a incercat, la 18 ani, sa "evadeze" la Londra. Planul sau a fost distrus atunci cand a fost chemat in biroul colonelului care il avea in subordine. "Daca pleci vei fi cunoscut drept las. Daca esti pregatit sa traiesti cu aceasta eticheta toata viata, pleaca", i-a spus acesta. Iar Singh a ramas.
"Daca acel colonel nu punea problema astfel, poate ca acum eram in vreun colt al Angliei, reparand avioane", spune miliardarul indian la cei 76 de ani ai sai. Astazi, Singh prezideaza DLF Group, cea mai mare companie imobiliara din India, cu terenuri si constructii in cele mai importante orase ale tarii. Impreuna cu familia sa, detine 87,43 de procente din firma si valoreaza (conform Forbes) 35 de miliarde de dolari la ora actuala.
Noile orase-satelit DLF sunt dotate cu restaurante, spitale, scoli, hoteluri si terenuri de golf cu semnatura lui Arnold Palmer. De fapt, golful a fost adaugat pe lista si pentru ca este marea pasiune a magnatului. "Ma voi retrage cat de curand si, atunci cand fiul meu, Rajiv, va conduce DLF, eu imi voi petrece 25 de ore din 24 pe terenul de golf", promite Singh.
Dar, pana atunci, Singh este "master of the game", cum spun atat asociatii, cat si clientii sai. "Probabil ca armata i-a insuflat aceasta rigurozitate care se reflecta chiar si in vestimentatie si care l-a delimitat foarte bine de multime. In plus, are relatii valoroase si le foloseste!", scria o publicatie de business indiana despre proprietarul DLF anul trecut. Fostul CEO General Electric, Jack Welch, pe care magnatul l-a cunoscut in 1989, a publicat o carte, "Jack: Straight from the Gut", in care povesteste cum Singh si Azim Premji au ajuns printre cei mai bogati oameni ai Asiei. "KP a fost motivul pentru care am adus GE in India", explica Welch.
Strategia sa de extindere s-a adaptat foarte bine culturii indiene. Ani intregi, Singh a insistat sa pastreze legaturi cat mai personale cu familiile care i-au cumparat constructiile. A participat la nunti, botezuri, aniversari, dispute si inmormantari. "Am incercat sa devin o parte din fiecare familie. Un fel de frate mai mare. Aveam nevoie de increderea lor", povesteste el. Dar nu si de increderea presei pentru ca, in ciuda relatiilor atat de stranse pe care miliardarul insita sa le aiba cu familiile cliente, pentru publicatiile care il vizau nu a fost aproape niciodata disponibil. I-a luat aproape un an revistei Forbes Asia sa il convinga pe Singh sa le acorde un interviu.
La cei 76 de ani ai sai, Singh isi pastreaza prestanta si alura verticala. Combinatiile de bleumarin-rosu sunt preferatele sale.
"Avea un sacou albastru inchis, o cravata rosie si un aer militaresc ultima data cand l-am vazut. De obicei nu-i lipsesc niciodata aceste trei detalii de imagine", scria un fashion editor indian la inceputul acestui an. Poate cu nostalgia anilor trecuti, uneori se intoarce la nuanta de verde-oliv, dar nu pentru mult timp. Armata nu a fost totusi perioada cea mai buna a vietii sale, dupa cum declara chiar miliardarul.
Singh este pasionat de golf, dar si de articolele de imbracaminte care definesc acest sport: pantalonii usori de vara, in nuante de crem si bleu, camasile lejere, vestele in carouri, pantofii British in doua culori. Rareori insa poate fi surprins de presa in aceasta ipostaza. Pentru "oficiali" nu exista decat costumul clasic business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO