Analiză

Relansarea Ardaf devine o problema de brand

Relansarea Ardaf devine o problema de brand
20.07.2006, 20:22 24

In vara anului 2001, cea mai mare companie de asigurari din Transilvania, Ardaf, era preluata printr-o lovitura surprinzatoare de un om de afaceri destul de discret pana la acea data, dar care a decis atunci ca este timpul sa joace o carte mare: Ovidiu Tender.
Ovidiu Tender a devenit apoi unul dintre cei mai cunoscuti industriasi din Romania, dar si unul dintre cei mai controversati, el fiind acum in inchisoare, acuzat in afacerea Rafo.
Cinci veri mai tarziu, in 2006, Ardaf, care intre timp si-a triplat afacerile, dar si-a redus profitul la un plafon de circa 100.000 de euro pe an, trebuie sa faca fata celei mai grave crize din existenta sa.
In premiera pe piata asigurarilor din Romania, un avocat independent a fost numit sa preia administrarea speciala a uneia dintre cele mai mari companii de pe piata asigurarilor, cu afaceri de aproape 70 de milioane de euro si peste 1.300 de angajati.
Ardaf a fost mult timp printre primele cinci companii de asigurari generale din Romania, dar din 2004, de cand noul actionar a tot schimbat directorii generali, societatea pare ca nu-si mai regaseste suflul.
Dupa impunerea unui plan de redresare financiara, in toamna anului trecut, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a fost acum mult mai drastica.
Conform reprezentantilor companiei, este vorba doar de o criza de lichiditate pasagera provocata de scaderea incasarilor din RCA. Dar CSA a cerut in toamna anului trecut prezentarea relatiilor contractuale intre firma si actionarul sau majoritar, grupul Tender, iar faptul ca acum n-a mai avut incredere in Consiliul de Administratie al companiei ridica semne de intrebare.
Ce se poate intampla mai departe? In acest moment, nici CSA, nici reprezentantii companiei, nici proprietarii, nici creditorii nu se gandesc la ce poate fi mai rau.
De fapt, supravietuirea companiei se va reduce la o problema de analiza a puterii brandului Ardaf: va fi suficient de bun pentru ca un investitor sa-l cumpere cu cateva zeci de milioane de euro si sa aduca compania pe linia de plutire sau nu?


Sirul evenimentelor

Iulie 2006: CSA anunta intrarea sub administrare speciala a Ardaf si ridicarea drepturilor de decizie a administratorilor
Iunie 2006: Ardaf anunta o majorare de capital de 20 mil. euro, care are ca termen limita 30 septembrie. Initial, compania anuntase o majorare de 10 mil. euro.
Mai 2006: Tiberiu Tender, fratele lui Ovidiu Tender, omul de afaceri care controleaza grupul Ardaf, anunta ca este in negocieri de vanzare a 22% din actiunile Ardaf, adica ceea ce depaseste 50%, ca urmare a cererii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). CNVM a cerut respectarea unei reglementari care obliga firmele care trec de 50% dintr-o companie cotata sa faca oferta publica pentru restul actiunilor sau sa vanda ce trece de 50%. Situatia este inca neclara. Tiberiu Tender n-a putut fi contactat ieri.
Aprilie 2006: Ardaf garanteaza un credit de 4 milioane de euro de la Banca Transilvania cu imobile. In 2005, compania a facut investitii imobiliare de 5 milioane de euro.
Aprilie 2006: Raiffeisen Zentralbank, banca-mama a Raiffeisen, este anuntata ca detinand 10% din Ardaf.
Februarie 2006: Ardaf anunta ca a incheiat contracte de 280.000 de euro cu Tender Print, una dintre firmele din grupul Tender.
Decembrie 2005: CSA anunta inchiderea procedurii de redresare financiara a Ardaf, inceputa in octombrie, ca urmare a operarii majorarii de capital si a respectarii de catre companie a unui plan de redresare financiara
Noiembrie 2005: Actionarii Ardaf au subscris la o majorare de capital de 5 milioane de euro
Octombrie 2005: CSA cere un plan de redresare financiara la Ardaf, care presupune o majorare de capital si monitorizarea tuturor contractelor cu firmele din grupul Tender.
Iunie 2005: Ovidiu Tender afirma: "Nu alerg sa vand, dar daca ofertele sunt satisfacatoare, atunci stam de vorba". Din 2004 si pana in prezent, pe piata au circulat permanent informatii cu privire la potentiala vanzare a Ardaf, dar neconfirmate oficial.
Martie 2005: Ardaf anunta achizitia unui imobil in Bucuresti de 2,7 milioane de euro de la actionarul sau majoritar, grupul Tender SA. Este vorba de fostul sediu al Bancii Columna din cartierul Primaverii. Ardaf il foloseste ca sediu pentru sucursala din Bucuresti.
Noiembrie 2004: Angela Toncescu, actualul presedinte al CSA, petrece mai putin de o luna ca presedinte al Consiliului de Administratie al Ardaf, dupa ce a plecat de la Asirom.
Septembrie 2004: Steluta Racolta, care a lucrat la Ardaf inca de la infiintarea firmei, in 1992, pleaca din pozitia de director general si presedinte al Consiliului de Administratie. "Nu am mai corespuns exigentelor grupului Tender", a explicat ea.
Aprilie 2004: Compania anunta un profit de zece ori mai mic pe 2003 decat in 2002.
Noiembrie 2002: SIF Transilvania si Eurom Bank vand catre Tender SA pachetele minoritare de actiuni
August 2001: Tender SA cumpara pe neasteptate cu 3 milioane $ aproape 50% din actiunile companiei.


Ce spune legea falimentului in asigurari

O societate de asigurari intra in redresare financiara cand:
societatea nu comunica in 48 de ore de la solicitare situatia financiara si marja minima de solvabilitate
marja de solvabilitate scade sub limita minima

CSA poate dispune deschiderea procedurii de redresare financiara prin:
plan de redresare financiara sau
administrare speciala

Masuri prudentiale posibile:
limitarea volumului de prime brute subscrise
interzicerea reinnoirii contractelor de asigurare ajunse la scadenta
efectuarea de transferuri de portofoliu
efectuarea unei majorari de capital in maximum 30 de zile de la data primirii deciziei de declansare a procedurii de redresare financiara
evaluarea daunelor reale prin inventarierea dosarelor de dauna
interzicerea efectuarii unor investitii
restrangerea retelei

Ce presupune numirea unui administrator special:
se suspenda atributiile legale ale actionarilor si persoanelor semnificative
se suspenda drepturile de vot privind numirea administratorilor societatii, dreptul la dividende al actionarilor, activitatea si dreptul la remuneratie al consiliului de administratie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO