Analiză

România are doar 33 dintre cele mai mari 500 de companii din regiunea Europei Centrale şi de Est

România are doar 33 dintre cele mai mari 500 de companii din regiunea Europei Centrale şi de Est

Autor: Mihaela Popescu

09.09.2010, 09:15 87

România stă însă mai bine în clasamentul băncilor şi alproducătorilor, cu câte un reprezentant în Top 10 din acestedomenii. Astfel, Deloitte plasează BCR pe locul 9 între cele maimari zece bănci din cele 15 pieţe analizate, banca românească avândactive de 16 miliarde de euro la nivelul lui 2009, adică 42% dinactivele liderului - PKO Bank din Polonia. Tot pe locul 9 este şiDacia în clasamentul producătorilor dominat de companii dinindustria auto precum Skoda din Cehia sau Fiat (Polonia).
Dacia, companie din grupul francez Renault, a avut anul trecutvânzări de 2,1 miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai puţin de otreime din afacerile producătorului Skoda sau jumătate dinveniturile înregistrate de fabrica Audi din Ungaria.
La rândul său, producătorul de energie Petrom, deţinut deaustriecii de la OMV, figurează şi într-un clasament al celor maimari companii listate la bursă în funcţie de valoarea lor de piaţă,cu o capitalizare de 4,17 miliarde de euro la finele lui iulie,faţă de 3,33 mld. euro în 2009.
Cea mai importantă intrare nouă a unei companii locale înclasamentul regiunii este fabrica Nokia de la Jucu (lângă Cluj),singura companie mare din România care a reuşit să-şi creascăexponenţial afacerile
într-un an în care economia s-a contractat cu 7%. După trei ani dela demararea producţiei de telefoane mobile, unitatea a ajunsrecent pe locul al doilea în topul exportatorilor din România, dupăDacia. De altfel, cele două companii au avut o contribuţieimportantă în redresarea exporturilor României în acest an.
În comparaţie cu România, Ungaria are de două ori mai multecompanii printre cei 500 de giganţi ai regiunii, deşi este o piaţăcu un număr de locuitori de două ori mai mic şi cu un PIB de 90 demiliarde de euro. La rândul său, Cehia - o ţară cu circa 10milioane de locuitori - are 73 de companii în acest clasament, maiarată studiul Deloitte. Economiile cel mai slab reprezentate înacest clasament sunt Macedonia şi Bosnia şi Herţegovina, cu câte osingură companie în Top 500 regional. Şi ţările baltice sunt slabreprezentate, având în total doar 18 firme în clasament.
În total, retailerii, companiile de transport şi giganţii dinenergie deţin mai mult de 60% din cele 500 de poziţii din topulDeloitte.
41 din cele 180 de companii poloneze din Top 500 jucători regionalisunt controlate de stat. De altfel, Polonia a mizat pe privatizăriîn ultima perioadă pentru a trece mai uşor prin criza economicăglobală. În Ucraina, 8 din cele 39 de companii prezente în topulDeloitte sunt controlate de stat, iar alte 19 firme au ca acţionarmajoritar fie grupuri locale, fie regionale.
România, ca şi Bulgaria, Cehia şi Ungaria, se
plasează în prima jumătate a topului datorită investiţiilorstrăi­ne atrase din ves­tul Europei sau din alte regiuni ale lumiiîn afara CEE.

Motorul Dacia, turat la maxim în2009

Dacia, cel mai mare constructor auto local a fost anul trecut şiuna dintre cele mai mari zece companii cu activităţi de producţiedin Europa Centrală şi de Est, dar şi una dintre puţinele firmegigant din regiune care a reuşit să se menţină pe creştere (2,4%)într-un context economic extrem de nefavorabil. Şi în acest an,deşi majoritatea constructorilor europeni se repliază reducândproducţia pe fondul încheierii programelor de tip "Rabla" dinEuropa de Vest, Dacia înregistrează în continuare o creştere aproducţiei de peste 20%. Pe fondul intrării în producţie a SUV-uluiDuster, până la finele anului constructorul autohton va produce întotal 330.000 de autovehicule, dintre care mai mult de 300.000 vorreprezenta exporturile. În prezent cadenţa de producţie a Daciaeste de aproximativ 1.400 de unităţi pe zi, cel mai ridicat nivelatins vreodată pe platforma de la Mioveni. Exporturile Dacia vordepăşi anul viitor pragul de 3 miliarde de euro, potrivitestimărilor ZF, în condiţiile în care numai cele ale Duster vorajunge la 1,5 mld. euro, echivalentul a 120.000 de SUV-uri. În 2009exporturile Dacia au atins un nivel de 2,1 mld. euro, 270.000 deautovehicule şi 223.000 de colecţii CKD către uzinele din Rusia,Brazilia şi Maroc. Pentru cel de-al doilea an consecutiv România numai este principala piaţă pentru Dacia, pe primul loc fiind anultrecut Germania, iar în primul semestru al acestui an Franţa. Lauzina de lângă Piteşti producţia Duster a crescut de la 260 deunităţi pe zi în aprilie, cu o lună înaintea lansării oficiale, lapeste 450 în prezent. Ulterior, din 2011 producţia SUV-ului vaaccelera de la 20 de unităţi
pe oră la începutul verii la peste 35 la începutul anuluiviitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO