Analiză

România poate deveni un nou vector de creştere în Est

România poate deveni un nou vector de creştere în Est

Autor: Ioana David, Claudia Medrega

15.09.2010, 23:20 63

În următorii doi-trei ani economia va rămâne într-o stare delâncezeală pe principiul "merge şi aşa", sunt de părere mai mulţioameni de afaceri, în timp ce Dan Pascariu, preşedinteleconsiliului de administraţie al UniCredit Ţiriac Bank, susţine căsunt studii care arată că România va redeveni unul dintre vectoriide creştere din Europa Centrală şi de Est.

Nimeni nu a învăţat nimic din această criză, iar aceleaşigreşeli se vor face în momentul în care se va da drumul lacreditare.
Acestea au fost concluziile dezbaterii ZF Expert de ieri. Ladoi ani de la căderea Lehman Brothers, moment care a marcatînceputul crizei mondiale, Ziarul Financiar a invitat bancheri şioameni de afaceri la o discuţie despre evoluţia României în aceastăperioadă şi despre prognozele pentru anii următori.
La discuţie au participat Florin Pogonaru, preşedinte alAsociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), FlorinAndronescu, business developer al Sanador, Dan Ioan Popp,preşedinte al Impact Developer & Contractor Bucureşti, FlorinCîţu, director pieţe financiare ING Bank, Dan Pascariu,preşedintele consiliului de administraţie al UniCredit Ţiriac Bankşi Doru Lionăchescu, managing partner al Capital Partners.
"În cercetarea macroeconomică a băncii, România apare ca fiindunul dintre principalii vectori de creştere în următorii doi-treiani în regiune. Şi eu am unele rezerve. Aşa cum stau lucrurile acumdin punct de vedere politic, 2011 nu are cum să fie un an desucces, ci unul de lâncezeală", a spus Pascariu.
La rândul său, Florin Pogonaru, susţinut de ceilalţi oameni deafaceri prezenţi, este de părere că în următorii ani România vaavea o creştere economică marginală dar că sentimentul general vafi de "lâncezeală". "Văd o stare de lâncezeală. Se va continuaîntr-o stare de «merge şi aşa»", a afirmat Pogonaru. Doi ani autrecut de la căderea Lehman Brothers, cel mai dramatic evenimentdin istoria sistemului financiar mondial, dar efectele se resimtastăzi în România mai puternic ca oricând. Cu toate acestea,oamenii de afaceri sunt sceptici în legătură cu învăţăminteleacestei crize.
"Nu s-a învăţat nimic. În momentul în care se va da drumul lacreditare, se vor face aceleaşi greşeli. Băncile americane sunt pecai mari, se consideră stăpânii lumii. După doi ani bonsurile suntla fel", a spus Lionăchescu. Iar Florin Pogonaru a adăugat: "Crizane-a învăţat să nu ne fie frică de coplaps pentru că nu existăcolaps".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO