Austria

Romania, a doua casa pentru investitorii austrieci

Romania, a doua casa pentru investitorii austrieci

Martin Eichtinger, ambasadorul Austriei la Bucuresti

26.10.2007, 21:56 112

Dupa ce bancherii de la Erste si grupul petrolier OMV au adus in Romania peste 5 mld. euro pentru a-si asigura controlul asupra BCR si Petrom, in cadrul celor mai mari privatizari din economie, companiile austriece incep sa se uite tot mai atent spre proiecte pornite de la zero.
"Investitorii au venit in Romania pentru a ramane aici. In viitor vom vedea mai degraba investitii austriece de tip greenfield. Desigur, acest lucru ar putea atrage mari companii, insa cred ca infrastructura va fi un alt punct de atractie", este de parere Martin Eichtinger, ambasadorul Austriei la Bucuresti.
Toate acestea vor atrage la randul lor companiile de constructii, iar sectorul energetic este un alt punct fierbinte in agenda investitorilor.
Desi in functie de valoarea capitalului social subscris cele peste 4.500 de companii austriece de pe piata acumuleaza 2,2 mld. euro, suma ce le plaseaza pe locul doi, dupa Olanda, pana in prezent, valoarea absoluta a investitiilor austriece a ajuns la peste 12 mld. euro. De ce au venit si continua sa vina austriecii in Romania?
"Principalul nostru avantaj este dat de dimensiunea pietei. Pentru aceste companii (austriece - n.r.), Romania a devenit o a doua casa, mai ales datorita faptului ca se pot baza pa bancile si pe firmele de asigurari pe care le stiu de acasa", explica ambasadorul.
Printre primele companii care au intrat pe piata romaneasca s-au numarat bancile mari si companiile de asigurari. "Pentru firmele austriece mici si mijlocii care au investit in Romania a fost foarte important ca au putut sa lucreze cu propriile banci. Daca in Austria lucrezi cu Raiffeisen, este important sa poti lucra si in Romania tot cu Raiffeisen. E o forma de reasigurare", precizeaza Martin Eichtinger.
Austriecii sunt prezenti in punctele-cheie ale economiei romanesti, in banci si asigurari, in energie, industria lemnului, real estate, retail si turism sau agricultura. Alaturi de infrastructura, viitorul investitional austriac local va sta sub semnul greenfield-urilor. Egger a demarat deja la Radauti cel mai mare proiect greenfield din industria lemnului, valoarea totala a investitiei fiind de 500 mil. euro.
"Potentialul exista, economia duduie, ratele de crestere sunt mari, somajul este scazut. O problema poate fi deficitul de oameni, despre care vorbeste toata lumea. Oamenii de afaceri imi spun ca le este tot mai dificil sa gaseasca oamenii potriviti", spune ambasadorul.
Austriecii au investit cu succes nu doar pe piata romaneasca, ci si-au concentrat investitiile in special catre Europa de Est si Sud-Est, Austria fiind cel mai mare investitor in cinci tari din regiune: Romania, Slovenia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria si Croatia.
Datorita fondurilor structurale europene care vor intra in Romania incepand cu 1 ianuarie, piata locala va deveni si mai interesanta.
"In urmatorii sapte ani 31 mld. euro vor intra pe piata. Acest lucru inseamna 12 milioane de euro pe zi, pentru un interval de sapte ani. Iar aceste fonduri vin sa completeze o economie in crestere si o piata deja prospera", afirma Martin Eichtinger.
Investitorii austrieci nu au vazut Romania ca pe o piata low-cost, unde incepi sa produci doar cu scopul de a exporta in afara, spune ambasadorul, ci au investit pentru ca au crezut in piata si in potentialul ei de dezvoltare. "Desigur ca ritmul accelerat in care cresc salariile face dificila calcularea costurilor pentru companii. Cu toate acestea, oamenii de afaceri cu care am discutat m-au asigurat ca sunt foarte multumiti de forta de munca pe care au angajat-o aici si lauda educatia si abilitatile romanilor." Dar Austria nu este numai cel mai mare investitor strain in Romania, ci si unul dintre partenerii principali in ceea ce priveste schimburile comerciale, in 2006 valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari fiind de 1,8 mld. euro.
Ambasadorul Austriei este de parere ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a fost o piatra de hotar in evolutia economica a tarii. "Austria a fost un puternic sustinator al Romaniei de-a lungul anilor in procesul de aderare. Cu siguranta, acest fapt va schimba economia in timp, pe masura ce competitia se va intensifica, iar standardele europene vor fi aplicate in intregime", spune el.
Intrebat daca tensiunile politice din Romania si repetatele scandaluri de coruptie ar putea descuraja investitorii austrieci si daca tara sa ar putea cere Comisiei Europene masuri mai ferme cu privire la situatia Romaniei, Martin Eichtinger spune ca datorita timpului scurt pe care l-a petrecut la Bucuresti ca ambasador nu are inca o imagine completa asupra politicii interne. "Ma aflu in Romania doar de cateva saptamani. Astept intalnirile cu oficialitatile, pentru ca ele imi vor da toate informatiile necesare despre politica interna pe care nu le am inca."
Pe de alta parte, nu coruptia este punctata de catre investitori ca principalul impediment in dezvoltarea businessului, ci birocratia. "Am citit mult despre activitatile Guvernului roman impotriva coruptiei. Procesul de monitorizare din partea Comisiei Europene a fost prelungit si este prea devreme sa spunem la ce concluzie s-a ajuns. Oamenii de afaceri austrieci cu care m-am intalnit pana acum indica birocratia ca pe o problema mai serioasa decat coruptia", spune ambasadorul, subliniind ca investitorii austrieci nu au fost si nu vor fi descurajati sa investeasca in Romania.
Anterior venirii la Bucuresti, Martin Eichtinger fost in misiuni diplomatice in Mexic si Washington, unde a petrecut opt ani si timp de patru ani (1988 - 1992) a lucrat ca secretar personal pentru ministrul afacerilor externe austriac. In ultimii ani a avut o cariera putin neobisnuita pentru un diplomat: a lucrat in domeniul politicilor economice, ca director al afacerilor externe al Federatiei Industriei Austriece, apoi a fost project manager pentru o companie austriaca in Rusia. Pentru o perioada de patru ani a fost sef de personal al Ministerului Federal Austriac al Muncii si Economiei si apoi secretar general al acestui minister.
Nu in cele din urma, ambasadorul spune ca asteapta cu nerabdare Campionatul European de fotbal din 2008. "Ar fi o experienta foarte deosebita pentru mine daca se va intampla ca Romania si Austria sa joace un meci de fotbal la Euro 2008", incheie el.

Investitiile austriece, in cifre

12 mld. euro, valoarea absoluta a investitiilor austriece in Romania
4.668 de companii cu actionariat austriac
2,2 mld. de euro, valoarea capitalului social subscris
1,8 mld. euro, valoarea schimburilor comerciale intre Austria si Romania in 2006

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO