Auto

20 pentru 2015: Care sunt cele mai aşteptate maşini ce urmează a fi lansate anul viitor. GALERIE FOTO

Alfa Romeo Giulia

FOTO

Autor: Bogdan Alecu

31.12.2014, 10:00 3165

De la cele mai mici la cele mai mari şi luxoase, anul 2015 va aduce o nouă revoluţie atât în piaţa auto locală, cât şi cea europeană. Din nou, 2015 se anunţă un an al crossoverelor, pe măsură ce constructorii vin fie cu SUV-uri mari cum este Ford Edge, fie cu unele de clasă mică sau compactă, precum Honda HR-V. În plus, BMW vine cu două modele foarte importante, X5 Plug-in Hybrid alături de noua Serie 7. Dacia nu anunţă un model nou pentru 2015, dar Ford vine cu EcoSport, care încă este „în cărţi” pentru a fi produs la Craiova în viitorii ani. În plus, americanii ar putea veni şi cu noul Ka.

Alfa Romeo Giulia

Preţ estimativ: de la 25.000 de euro cu TVA

Aşteptat: final de 2015

Grupul Fiat lucrează la relansarea mărcii Alfa Romeo, iar după MiTo şi Giulietta, după o aşteptare de mai mulţi ani, urmează noua Giulia, limuzina sport de clasă medie ce înlocuieşte vechiul 159. Viitoarea Giulia va concura direct cu BMW Seria 3 şi Jaguar XE, având tracţiune spate şi beneficiind de motoarele MultiAir pe benzină ale Fiat.

Audi R8

Preţ estimativ: 140.000 de euro cu TVA

Aşteptat: vara lui 2015

Cea de-a doua generaţie a celui mai performant Audi produs vreodată este aşteptată la mijlocul anului viitor. Cu siguranţă este de aşteptat ca viitorul R8 să preia noile faruri cu laser prezentate de curând pe generaţia actuală, dar şi noi tehnologii preluate de la Lamborghini, având platformă comună cu noul Huracan. Misterul îl reprezintă motorizarea viitoarei generaţii, dacă va veni tot cu un V10 sau va opta pentru un sistem hibrid de propulsie pentru a concura direct cu BMW i8.

Audi Q7

Preţ estimativ: 60.000 de euro

Aşteptat: 2015

Luna aceasta cei de la Audi au prezentat primele imagini cu cea de-a doua generaţie a celui mai aşteptat SUV premium din gama sa – noul Q7. Din punct de vedere al designului, noul Q7 pariază pe o imagine mai dinamică şi pe un interior mai spaţios. Acesta utilizează noua platformă tehnică MLB Evo şi este cu peste 300 kg mai uşor faţă de generaţia anterioară şi vine cu o aerodinamică îmbunătăţită. Gama motorizărilor va include dieselul V6 3,0 TDI de 272 CP, motorul pe benzină V6 3,0 TFSI 333 CP. În completare va veni şi un 3,0 TDI de 218 CP dar şi o versiune e-tron quattro, un hibrid plug-in cu motor diesel care va consuma numai 1,7 litri/100 km şi care va avea o autonomie în mod electric de 56 km.

BMW Seria 7

Preţ estimativ: de la 70.000 de euro

Aşteptat: octombrie 2015

Nava-amiral a bavarezilor se reînnoieşte în 2015 şi va ataca direct S-Klasse de la Mercedes-Benz lansat la finalul anului trecut. Potrivit mai multor surse din industria auto, viitoarea Serie 7 va include componente realizate din fibră de carbon, utilizând tehnologii implementate pe modelele i3 şi i7. Este de aşteptat ca noul model să fie cel mai avansat model lansat vreodată de BMW.

BMW X1

Preţ estimativ: de la 30.000 de euro

Aşteptat: octombrie 2015

SUV-ul compact al bavarezilor ajunge la cea de-a doua generaţie şi va beneficia în premieră de noua platformă introdusă de BMW pe Seria 2 Active Tourer. Dacă generaţia actuală este disponibilă doar cu tracţiune spate şi 4x4, viitorul model va fi disponibil doar cu tracţiune faţă şi 4x4, potrivit presei internaţionale.

BMW X5 Plug-in Hybrid

Preţ estimativ: 80.000 de euro

Aşteptat: Vara lui 2015

Cu toate că X5 este unul dintre cele mai economice SUV-uri premium de pe piaţă, BMW doreşte să mai urce un nivel şi lansează X5 Plug-in Hybrid. Acesta va dispune de un motor pe benzină supraalimentat cu patru cilindri care alături de un motor electric de 95 CP va produce un total de 272 CP ce va sprinta de la 0 la 100 km/h în mai puţin de 7 secunde. În modul electric maşina va putea rula cu până la 120 km/h.

Ford Mustang

Preţ estimativ: 50.000 de euro

Aşteptat: 2015

Lansarea noului Mustang pe piaţa europeană va marca şi trecerea la un nou concept de showroom pentru Ford, constructorul american mizând pe o imagine tot mai premium. În plus, acolo unde dealershipul permite, va fi implementat şi în România conceptul de Ford Store, cu zonă digitală, zonă de prezentare specială pentru modelele premium Vignale şi desigur, pentru Mustang. Aceste investiţii în reamenajare vor costa între 50.000 şi 80.000 de euro, dar vor fi realizate doar acolo unde este spaţiu suficient pentru acestea.

Ford a prezentat încă din decembrie anul trecut noul Mustang simultan în Barcelona, Michigan, Shanghai, Sydney, New York şi Los Angeles. Maşina este deja disponibilă începând cu trimestrul patru al acestui an în Statele Unite şi Canada, iar , urmate de China şi Europa în 2015 atât în versiunea coupe cât şi cea cabrio. Ca şi toate modelele de până acum, Mustang va fi produs exclusiv în Statele Unite, dar va avea şi motoare europene.

Cea mai mare noutate a noului model este motorul EcoBoost de 2,3 litri în patru cilindri, supraalimentat, pe benzină ce dezvoltă 309 CP. Alături de acesta va fi disponibil şi un motor “clasic” american de 5,0 litri V8.

Ca şi generaţia actuală, şi noul Mustang va fi produs exclusiv la uzina Flat Rock a Ford din Michigan. Ford estimează ca doar 10% din producţie să fie vândută pe pieţele externe, iar dintre acestea cele mai mari vor fi Germania, Emiratele Arabe, Elveţia, Filipine, Brazilia, Coreea de Sud şi Marea Britanie.

Ford EcoSport

Preţ estimativ: 12.000 de euro

Aşteptat: Q1 2015

EcoSport este SUV-ul de clasă mică al celor de la Ford, lansat iniţial pentru pieţele din America de Sud şi India şi comercializat în Europa de Vest începând cu vara acestui an. În funcţie de evoluţia vânzărilor, EcpSport ar putea fi asamblat la Craiova în viitor. Acesta va concura direct cu Renault Captur, Peugeot 2008 şi Opel Mokka, cu toate că a fost proiectat pentru pieţe emergente.

Ford Edge

Preţ estimativ: 50.000 de euro

Aşteptat: Q4 2015

Edge va oferi de asemenea noi tehnologii avansate, reprezentând al treilea capitol al planului Ford de expansiune pe segmentul SUV în Europa, alăturându-se SUV-ului de dimensiune medie noul Kuga şi SUV-ului de dimensiune mică noul EcoSport. Noul Edge va oferi mai mult spaţiu pentru pasageri decât modelele rivale SUV de dimensiuni mari care costă semnificativ mai mult. Stilul şi suita de tehnologii de confort, convenienţă şi siguranţă din dotarea Edge rivalizează cu ofertele premium de pe piaţa europeană. SUV-ul va fi dotat cu Adaptive Steering (Direcţie adaptivă), care va face ca Edge să fie mai uşor de manevrat şi mai distractiv de condus, şi prezintă în premieră în Europa tehnologia Active Noise Cancellation (Suprimarea activă a zgomotelor) şi Front Split View Camera (Cameră frontală cu vizualizare dublă). în Europa, Ford va oferi pentru Edge două versiuni ale motorului diesel Duratorq TDCi de 2 litri: o versiune de 180 CP şi un cuplu de 400 Nm, cu emisii de 149 g/km CO2, cu o transmisie manuală în 6 trepte şi o versiune de 210 CP şi un cuplu de 450 Nm, cu emisii de 159 g/km CO2, cu o transmisie automată PowerShift în 6 trepte şi padele pentru schimbarea vitezelor.

Honda CR-V facelift

Preţ estimativ: 27.000 de euro

Aşteptat: 2015

La câteva luni distanţă după ce a prezentat prototipul noului CR-V în cadrul Salonului Auto de la Paris, japonezii de la Honda au prezentat noul CR-V facelift în variantă de serie. Principala noutate o reprezintă sistemul de infotainment Honda Connect cu display de 7 inchi ce dispune inclusiv de tehnologia MirrorLink.

Honda HR-V

Preţ estimativ: 20.000 de euro

Aşteptat: 2015

Lansat în a doua parte a anilor 90, HR-V a fost unul dintre cele mai fiabile automobile de serie produse vreodată. Acesta în plus lansa segmentul SUV-urilor compacte când europenii nici nu luau în calcul acest segment. În plus, tocmai pentru că noul HR-V va dispune de platforma tehnică de la Jazz, va veni inclusiv cu o versiune hibridă.

Jaguar XE

Preţ estimativ: 35.000 de euro

Aşteptat: H1 2015

După oprirea producţiei lui X-Type în 2009, Jaguar nu a mai concurat cu BMW Seria 3, Audi A4 şi Mercedes-Benz C-Klasse, dar odată cu noul XE, brandul britanic revine în cursă. Pentru început va fi disponibil cu motorizări diesel şi benzină de 2,0 litri dar şi cu un V6 de 3,0 litri supraalimentat pentru versiunea de top.

Kia Sorento

Preţ: de la 35.000 de euro 
Aşteptat: H1 2015

Anul viitor SUV-ul cel mare de la Kia este reînnoit şi păstrează strategia de a fi un 4x4 cu şapte locuri echipat cu un diesel de 2,2 litri. În plus, noul Sorento va fi mai rafinat, fiind mai bine antifonat.

Land Rover Discovery Sport

Preţ: de la 35.000 de euro

Aşteptat: H1 2015

Noul Discovery Sport vine să înlocuiască vechiul Freelander dar cu un model superior, preluând şasiul de la Range Rover Evoque. Iniţial va fi disponibil cu dieselul de 2,2 litri. În plus, noul Discovery Sport va fi disponibil cu şapte locuri.

 

Mazda2

Preţ: de la 10.990 de euro cu TVA

Aşteptat: S1 2015

Noua Mazda2, cel mai nou model din gama constructorului japonez, introduce în premieră motorul diesel SKYACTIV-D de 1,5l cu un consum de doar 3,4 l/100km. Alături de consumul redus modelul prezintă noul sistem de conectivitate şi infotainment MZD Connect, care permite conectarea uşoară şi în siguranţă cu un smartphone, un interior mai spaţios şi sistemul i-stop în echiparea standard. Noua Mazda2 intră într-un segment foarte competitiv, care deţine 22% din piaţa din Europa şi 25% din piaţa locală de autoturisme noi. Mezina gamei Mazda va sosi în România în prima parte a anului 2015 şi va avea un preţ de pornire de 10.990 de euro cu TVA inclus

Mercedes-Benz GLE

Preţ estimat: de la 50.000 de euro

Aşteptat: Vara lui 2015

Impresionat de rezultatele obţinute de BMW X6, Mercedes-Benz prezintă propria interpretare a conceptului şi lansează GLE. Modelul va veni inclusiv cu o versiune AMG de 367 CP dar şi cu un diesel de 258 CP şi un V6 pe benzină de 333 CP. SUV-ul va dispune de sistemul Dynamic Select, din care cel de la volan va putea selecta unul din modurile Individual, Comfort, Slippery, Sport şi Sport Plus.

Skoda Superb

Preţ estimat: de la 20.000 de euro

Aşteptat: H1 2015

Cea de-a treia generaţie a Superb va fi lansată în luna februarie a anului viitor şi va beneficia în premieră de noua platformă MQB utilizată şi de VW Golf 7 şi de noul Passat.

Opel Karl

Preţ estimat: 10.000 de euro

Aşteptat: H1 2015

Noul Opel Karl completează gama de maşini mici a brandului german alături de Adam şi Corsa, înlocuind vechea Agila. Karl are 3,68 metri lungime, cinci uşi şi oferă spaţiu pentru cinci persoane. Modelul vine echipat cu un motor pe benzină de 1,0 litri în trei cilindri.

Volkswagen Golf Alltrack

Preţ estimat: 20.000 de euro

Aşteptat: H1 2015

VW a prezentat în cadrul Salonului Auto de la Paris din toamnă cea de-a 12-a versiune a Golf prezentate în ultimii doi ani – Alltrack. Bazată pe Golf Variant, noua versiune Alltrack vine cu o imagine de off-roader, cu noi spoilere faţă/spate şi protecţii din plastic pe laterale dar şi cu o gardă la sol mărită cu 20 mm. În plus, Golf Alltrack vine cu tracţiunea integrală 4Motion ca dotare standard, spre deosebire de Passat Alltrack ce poate veni şi doar cu tracţiune faţă. Gama de motorizări include 1,8 TSI 180 CP, 1,6 TDI 110 CP, 2,0 TDI 150 sau 184 CP.

Volkswagen e-up!

Preţ estimat: 25.000 de euro

Aşteptat: H1 2015

Porsche România va lansa contraofensiva automobilelor electrice în 2015, iar primul model va fi VW e-up!. Importatorul poartă deja mai multe discuţii pentru a livra automobile electrice e-up! Firmelor de curierat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO